Palokin lohilammet: kalastuksen ja rentoutumisen tyyssija Heinävedellä

Teksti ja kuvat: Maarit Ignatius

Kalastus ja luonnossa liikkuminen on maailmanlaajuisesti suosittu harrastus. Nämä tuovat harrastajalle suurta nautintoa sekä riittävästi haastetta, sikäli kuin sitä haluaa omien valintojen mukaan. Palokin lohilammilla voi kokeilla rannalta kalastamisessa vapaasti omia tekniikoita ja tyylejä sekä tutustua luontoon lampiympäristössä oman kiinnostuksen johdattaman. Molemmat harrastukset tarjoavat jokaiselle mielihyvää, henkistä sekä fyysistä hyvinvointia.

Kohde kartalla

Lohilammet sijaitsevat Pohjois-Karjalan Heinävedellä Luostaritien molemmin puolin. Ne ovat helposti saavutettavissa. Saunalampea kutsutaan ylälammeksi ja puolestaan Hapatoslampea alalammeksi. Kalakerho kunnostaa talkoilla ja huoltaa lampien retkeilyvalmiuksia sekä istuttaa kirjolohta ahkerasti läpi vuoden. Laavuja on kunnostettu ja myös uusia rakennettu samoin Saunalammen lahdelle on uusittu pitkospuita ja rakennettu esteetön pitkospolku (löytyy Palokin Majatalolle vievän tien puolelta).

Hapatoslampi
Hapatoslampi
Saunalampi
Saunalampi

Lohilammet ympäristöineen ja palveluineen mahdollistavat koko perheen yhdessä tekemistä. Siellä tapaa ihmisiä ja löytää sellaisia, jotka jakavat samat kiinnostuksen kohteet kanssasi, joten yksinkin voi lammille mennä kalastamaan tai tutustumaan ympäristöön ja evästelemään lohilampien tulistelupaikoille, niitä on useita. Nuotiolla vietetty aika on aina yhtä mukavaa ja lumoavaa. Omia polttopuita ei tarvitse, kun kalakerho huolehtii niiden riittävyydestä esimerkillisesti.

Lammilla järjestetään myös eri vuodenaikoina tapahtumia, viimeksi tämän vuoden kesäkuussa oli heittokalastuskisat. Molemmille lammille oli istutettu kirjolohta ja ne oli rauhoitettu istutuksesta kisan alkuun asti. Kisat ovat kokoperheen tapahtumia ja se osallistujamäärässä näkyykin mainiosti. Mukana tapahtumissa on porukkaa vauvasta vaariin.

Heittokalastuskisat
Kirjolohi

Lampien kiehtovasta saha- ja myllyhistoriasta pääsee perille muun muassa siitä kertovien taulujen (kuvat ja teksti) avulla, joita on alalammen puusillan molemmissa päissä. Ympäristössä on havaittavissa edelleen myös muiden ammatinharjoittajien jälkiä, kuten seppä. Sahasta on jäänteitä Saunavirrassa.

Sahan/myllyn konejäänne

Ruoka- ja majoituspalveluja on tarjolla kesäaikana Ronttopuistosta ja läpi vuoden Palokin Majatalossa, sen rakennuksessa toimi Palokin kansakoulu vuoteen 1996 asti. Caravaaraneille on alalammen parkkipaikalla muutamia sähköpaikkoja. Näiden paikkojen maksut maksetaan kalakerhon tilille kuten kalastusluvatkin. Lohilammista, tapahtumista, lupa- ja majoitushinnoista kuin muista ajankohtaisuuksista saa tietoa parhaiten lampien Facebook-ryhmässä.

Lampien läheisyydessä on Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari, johon kannattaa tutustua ehdottomasti. Onhan se Suomen ja Pohjoismaiden ainoa ortodoksinen nunnaluostari. Palokissa luostari on ollut vuodesta 1946 ja se palvelee matkailijoita kesäaikana. Myös helppo patikkaretki Pyhittäjämarttyyri Paraskevan tsasounalle on kävelemisen arvoinen. Lampien ympäristö tarjoaa vuodenajasta riippumatta paljon nähtävää ja tutustumista, joten ne on hyvä itse kokea. Heinäveden monet muut kohteet, kuten Varistaipaleen kanavan ja Valamon munkkiluostarin, tavoittaa myös Palokista käsin helposti.

Luontopolku tsasounalle
Tsasouna
Varistaipaleen kanava

Halutessasi voit seurata retkeilyämme siellä täällä instagramista @flyfishinghut ja/tai osoitteesta www.ffh.fi.

Sijainti: N=6938431.382, E=581199.059 (ETRS-TM35FIN)

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.