Patvinkierto – yhden yön syysvaellus satumaiselle suolle Patvinsuon kansallispuistossa

Patvinkierto on 25 kilometrin mittainen rengasreitti Patvinsuon kansallispuistossa. Polku kulkee läpi Patvinsuon suurimpien avosuoalueiden ja poikkeaa välissä kauniiseen korpimetsään. Helppokulkuisen reitin kiertää sujuvasti kahdessa päivässä.

Reitin lähtöpiste kartalla: Lahnalammen parkkipaikka
Reitin pituus 25 kilometriä
Reitti merkattu oranssein reittimerkein
Neljä telttailualuetta: Pirskanlampi, Majaniemi, Teretinniemi ja Nälmänpuro

Syksyinen suo on kaunis. Illan hämärtyessä ja usvan laskeutuessa hiljalleen suon ylle tunnelma on taianomainen. Maltamme pysähtyä hetkeksi nauttimaan maisemasta, kunnes on jatkettava matkaa: olemme lähteneet reissuun hieman myöhässä ja toivomme ehtivämme Majaniemen telttailualueelle ennen pimeää. 

Vaikka joissain reittiselostuksissa Patvinkierto on luokiteltu keskivaativaksi reitiksi, tasaisella polulla ja kuivilla pitkospuilla askel kulkee onneksi joutuisasti. Kuljemme reittiä vastapäivään, eli matkaa reitin puolivälin paikkeilla sijaitsevaan Majaniemeen tulee Lahnalammen parkkipaikalta 12 kilometriä.

Olemme tyytyväisiä valitsemaamme kiertosuuntaan, sillä Lahnalammelta lähtiessä reitti kulkee Pirskanlammen telttailualueelle saakka paikoin rajavartiolaitoksen ampuma-alueella. Vaikka metsässä on yhtä kaikki kaunista, ampuma-aluetta rajaavat punaiset merkit on mukava karistaa taakse ensimmäisen viiden kilometrin jälkeen.

Pirskanlammen jälkeen vastaan tulee Nälmänjoen ylitys lossilautalla. Lautta on poissa käytöstä myöhäissyksystä alkukevääseen, joten tilanne kannattaa tarkistaa etukäteen Patvinkierron vaellusta suunnitellessa. 

Kun saavumme viimein Majaniemeen, on jo lähestulkoon pimeää. Onneksi telttailualue on laaja ja tasainen telttapaikka löytyy helposti myös otsalampun valossa. Syysilma on auringon laskettua sen verran kolea, että makuupussiin tekee mieli kömpiä heti iltapalan päätteeksi.

Kaikista upeimmat suomaisemat tulevat vastaan toisena vaelluspäivänä. Avosuoalueet ovat niin laajoja, että pitkospuita pitkin saa patikoida kerrallaan useita satoja metrejä. Suota katkovat pienet metsätilkut, joista erityisesti yhdessä kannattaa pysähtyä pidemmäksikin toviksi – Teretinniemessä.

Teretinniemestä löytyy telttailualueen ja laavun ohella myös lintutorni. Lintujen lisäksi tornista voi kuuleman mukaan bongailla myös muita suon laitamilla liikkuvia metsäneläimiä. Tai vähintäänkin ihastella suota yläilmoista käsin, jos siivekkäitä tai nelijalkaisia ei satu kiikariin. 

Teretissä kannattaa levähtää hetki myös siitä syystä, että seuraavalle varsinaiselle pysähdyspaikalle Nälmänpurolle on matkaa vajaa seitsemän kilometriä – toisena vaelluspäivänä tämä väli alkaa jo tuntua jaloissa. Nälmänpurolla tankkaamme voipuneena itseemme viimeiset rinkan kätköistä löytyvät suolapähkinät ja syysauringon tarjoamat D-vitamiinit. Niiden voimin lähdemme tarpomaan kohti Lahnalammen parkkipaikkaa.

Vielä viimeinen suon ylitys ja olemme takaisin autolla. Lahnalammen lisäksi Patvinkierron reitille pääsee myös Jokivaarankankaan ja Kurkilahden pysäkointialueilta tai Suomun luontotuvalta, mutta silloin taivallettavia kilometrejä tulee muutama lisää. Kahta jälkimmäistä vaihtoehtoa kannattaa kuitenkin harkita, jos haluaa samalla reissulla tutustua kätevästi myös Suomu-järven kauniisiin hiekkarantoihin.

N=7001327.322, E=683417.318

1 reply
  1. Tapio
    Tapio says:

    Tägeissä on mainittu vain Lieksa, vaikka suurin osa Patvinkierrosta on Ilomantsin puolella. Hiienvaaran ampuma-alueen kohdalla uudet pitkospuut on vedetty rajoitusalueen ulkopuolelle suon laitaan, joten ampuma-alueesta ei enää tarvitse välittää, myös Pirskanlammen telttapaikka on nyt ampuma-alueen ulkopuolella.

    Patvinkierto + Suomunkierto muodostavat yhdessä varsin mukavan kahden yön patikan, 40 kilometriä kokonaisuudessaan. Lahnalammen parkkipaikka on mukava aloituspiste, erämainen tunnelma alkaa heti kun ei startata pölyisen tien vierestä tai opastuskeskuksesta.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.