Nokian Kivikesku-järvi on nimensä veroinen!

Kivikesku on kivikkoinen erämaajärvi muutaman kilometrin päässä Nokian keskustasta. Järvi on matala ja siinä törröttää jos jonkinnäköistä kivenmurikkaa. Alueella on luonnonsuojelualue, jossa pesii yksi Etelä-Suomen suurimmista kaakkuripopulaatioista. Luontopolku tutustuttaa Kivikeskun järven lisäksi pariin pieneen suolampeen.

Kivikeskun polku Nokialla
Päivämäärä: 2.9.2021
Luontopolkumiehen reittinumero: 260
Reitin pituus: 2,8 km
Kohokohdat: Kivikeskun rannat, samoin kahden muun reitin varrella olevan lammen rannat.
Parkkipaikka: Koukkujärventie 518. Tilaa noin 4-5 autolle. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Melko hyvät
Varusteet/jalkineet: Kostea ja kurainen reitti. Kumisaappaat hyvä valinta.
Helppo reitti (tosin yksi pieni ja jyrkähkö nousu/lasku)
Kaksi tulipaikkaa

Olen kävellyt Nokialla aiemmin kaksikin luontopolkua (Ruutana ja Maatialanharju). Nyt olin taas seudulla käymässä ja halusin tutustua yhteen uuteen reittiin. Sain ystäväni Tuijan kaveriksi mukaan ja lähdimme tutustumaan Kivikeskuun. Tiesimme etukäteen lähtöpaikan – reitistä sen sijaan ei ollut täyttä varmuutta. Ainakin joku bloggari oli kävellyt järven ympäri ja ilmoitti kävelymatkan olevan noin 3,5 km.

Löysimme parkkipaikan ja lähtöpaikan Koukkujärventieltä. Lähtöpisteellä on opastaulu.

Opastaulussa on pelkästään reittikartta. Virallinen reitti vie Koukkujärventieltä Kivikeskun rannan tulipaikalle ja sieltä voi rantaa pitkin jatkaa vielä toiselle tulipaikalle. Välimatkoja karttaan ei ole merkitty. Nokian retkeilyesitteessä (löytyy Nokian luontokohteiden sivulta) tämän matkan kerrotaan olevan 1,4 km yhteen suuntaan – se pitikin sitten paikkansa. Päätimme kävellä karttaan merkityn reitin molemmille tulipaikoille, emme kiertää järveä ympäri.

Lähtöpaikalla on pieni katos, josta voisi ehkä halutessaan ottaa polttopuita matkaan.

Polku oli heti alkumatkalla tosi mutaisen ja kostean näköinen. Ja leveä – näin käy, kun jokainen vuorotellen yrittää välttää kenkien kastumista ja kuraantumista. Valitse oikeat jalkineet!

Reilut kolmesataa metriä ja saavutaan jo reitin ensimmäiselle lammelle, Saapaslammille. Näille lammille on ilmeisesti tehty kaakkureille tekosaarekkeita, joten niitä saattaisi hyvinkin bongata. Ei tällä kertaa.

Joissain paikoissa huomasin sinisiä maalimerkintöjä. Ne saattavat olla vanhaa reitin merkkausta.

Uudemmat reittimerkinnät olivat opasteita, joissa kerrottiin matka Kivikeskuun ja Koukkujärventielle. Niitä oli milteipä sadan metrin välein. Eksymisen vaaraa ei ole, reitillä ei ole juurikaan polkujen risteyksiä. Tässä ollaan kahden lammen välisellä osuudella, Saapaslammin ja Pikku Kivikeskun välissä.

Pikku Kivikesku on sekin sympaattinen pieni suolampi. Polku kulkee molempien lampien etelärantoja pitkin.

Pikku Kivikeskun jälkeen ylitetään pieni kallioinen mäki. Nousu on kohtalaisen jyrkkä, mutta lyhyt. Korkeuseroa oli alle kymmenen metriä. Mäen päällä ihailimme siirtolohkareita, joita täällä oli todella paljon – kuten näillä seuduin taitaa monin paikoin olla. Samaa ihmettelin nimittäin Ruutanan luontopolulla pari vuotta sitten. Tämä kivimuodostelma toi mieleeni kylpyankan.

Kivikeskun ensimmäiselle tulipaikalle oli aika tasan kilometri matkaa.

Jatkoimme matkaa Kivikeskun rantaa pitkin kohti koillista. Suopursun ja mäntyjen reunustamaa rantapolkua oli mukava kävellä.

Tässä kohdassa aloimme puhua Kivikeskun nimestä. Olisiko syynä kivien valtava määrä? Järvi ei ole kovin syvä (syvyys taisi olla max 3 metriä) ja keskellä järveä törröttää kaikkein suurin siirtolohkare. Luontopolkumies rannalla kivien edessä.

Kävelimme toiselle tulipaikalle. Se on mukavalla paikalla niemen nokassa. Otin vielä pari kuvaa järvestä, yksi niistä blogin pääkuvana.

Tämän jälkeen kävelimme takaisin lähtöpaikalle. Matkaa kertyi tosiaan 2,8 km ja aikaa kulutimme noin puolitoista tuntia. Evästaukoa ei pidetty, mutta kävelimme hyvin rauhallisesti ja keräsimme matkalta myös muutaman herkkutatin mukaan. Aamu oli hiljainen, emme nähneet sen enempää kaakkureita kuin muita retkeiljöitäkään.

Kivikeskun polku oli sympaattinen ja lyhyehkö reitti – se sopi mukavasti aamukävelyksi. Toki tänne voisi tulla vaikkapa eväiden kanssa ja istuskella tulipaikalla pidempäänkin. Ja ilmeisesti järven voi kiertää polkuja pitkin, sekin voisi olla hyvä vaihtoehto hieman pidemmälle retkelle. Vedenpitävät kengät tai saappaat jalkaan ja menoksi!

Sijainti: N=6826690.623, E=315004.196 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=61.529598011, GEO:lon=23.520246308

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Maatialanharjun luontopolku
Ruutanan luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.