Öjen luontopolku Vaasassa johtaa vanhan metsän syliin

Tämä luontopolku, joka on heti Vaasan keskustan ulkopuolella, on hyvinkin tutuistumisen arvoinen paikka varsinkin sulana aikana. Tänne kannattaa tulla useamman kerran eri vuodenaikoina. Tämän retken tein kesäkuussa, samalla reissulla muihin Vaasan alueen kohteisiin tutustuessani.

Rengasreitti 4,5 km, helppo

Tulipaikka

Nähtävää: luonto ja erilaiset opastetaulut

Lähtöpaikka kartalla

Saapuminen: Myrgrundintietä ajettaessa, Öjenintien risteyksessä on parkkipaikka autoille.

Parkkipaikalta, johon autot tulee jättää, askellus suuntautuu muutaman sata metriä Öjenin tietä pitkin, jonka jälkeen tien vasemmalla puolen näkyvät ensimmäiset opastetaulut tien vieressä. Pieni puinen silta johdattaa polulle.

Nousuja reitillä on vain muutamia ja nekin helppoja, muutamassa kohdin on pitkospuita. Alueella pätevät jokamiehen oikeudet telttailun suhteen, mutta varsinaisia telttailupaikkoja ei reitin varrella ole. Taukopaikalla noin reitin puolessavälin on tulentekopaikka sekä penkkejä ja kompostoiva käymälä.

Reitillä vastaan tuli myös kuntoilijoita, jotka juoksentelivat kauniilla metsäisellä polulla, kauniina kesäpäivänä. Alueella voi myös tavata lintuharrastajia, sillä se on tunnettu monipuolisesta lintukannastaan. Käydessäni mustikat eivät vielä olleet kypsyneet, mutta varpuja oli niin runsaasti, että oletan alueen olevan sekä marjastajien että sienestäjien suosiossa.

Reitti halkoo vanhoja, lahoja metsiä mukavaa, joskus hiukan juurakkoista polkua pitkin. Alueella pääsee tutustumaan kangasmetsiin sekä suomaastoihin. Vain kun polku ennen kääntymistään takaisin käy Kompassbergetillä, pääsee hetkeksi avokallioille.

Reitin varrella on erinäisiä opastetauluja, joita miellellään lukee. Niissä kerrotaan paitsi luonnosta, myös alueen historiasta ja yksi mielenkiintoisimmista on ehkäpä se, että alue on joskus aikojen alussa ollut vain pieni saari karikkojen ja luotojen ympäröimänä.

Alue kuuluu Natura 2000 -verkostoon, jossa vanhimmat puut ovat melkein 200 vuoden ikäisiä.

Ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde Vaasan seudulla liikuttaessa.

Lue lisää:

Luontoon.fi, Öjen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.