Ihastuttava saarikierros riippusiltoineen – Kopparön luontopolku Raaseporissa

Kopparö sijaitsee noin kymmenisen kilometriä Tammisaaren keskustan eteläpuolella, Skåldön lossin takana. Luontopolku alkaa Kopparön leirintäalueelta ja vie siltoja pitkin kahteen eri saareen. Molemmissa on myös hienot taukopaikat. Matkan varrella kannattaa ihailla merimaisemia, jännittävää riippusiltaa sekä hiidenkirnuja!

Kopparön luontopolku Raaseporissa

Päivämäärä: 29.4.2022
Luontopolkumiehen reittinumero: 292
Reitin pituus: noin 9 km (leirintäalueen päärakennukselta Stora Sandön saarelle, kierros siellä ja takaisin)
Kohokohdat: Merelliset maisemat, sillat, hiidenkirnut.
Parkkipaikka: Kopparön leirintäalueen piha, osoite Fåfängöntie 57, Tammisaari. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Varusteet/jalkineet: Koko reitti melko lailla kuivaa kangasmaastoa ja kallioita. Ihan pari kosteaa kohtaa näin keväällä. Kesällä varmasti kuiva reitti, lenkkareilla kuljettava.
Keskivaikea reitti
Useampi tulipaikka

No niin! Huhtikuun loppu ja ensimmäinen luontopolkuretki hieman kauemmaksi pääkaupunkiseudulta. Olin retkikaverin kanssa Raaseporin suunnalla ja päätimme viettää perjantaisen illan Kopparön luontopolulla. Olin jo kerran aiemmin yrittänyt tulla yksikseni samaan paikkaan, mutta silloin syksyinen sumu vaikutti niin tiheältä, että ajattelin maisemien ihailun ja valokuvien ottamisen jäävän vähälle. Onneksi jätin reitin silloin kävelemättä, nyt keväinen sää suosi retkeä ja kuvattavaa riitti. Ajelimme Skåldön lossille (joka kulkee aikataulun mukaan, 20 minuutin välein) neljän jälkeen – mietin, olisiko se hankala ja ruuhkainen aika. 16.25-lossiin tulikin melko paljon autoja, mutta mahduimme kuitenkin hyvin kyytiin. Lossimatkan jälkeen perille Kopparön leirintäalueelle on matkaa noin kolmisen kilometriä.

Käväisimme leirintäalueen ravintolassa kahvilla, sitten matkaan. Meitä neuvottiin lähtemään ravintolan taakse ja seuraamaan keltaisia merkkejä puissa. Ensimmäinen kyltti löytyikin heti parikymmentä metriä ravintolan takaa. Napsautin matkamittauksen käyntiin ja otin ensimmäisen kuvan tässä.

Varsinainen reitin aloituspiste on kuitenkin noin parin sadan metrin päässä. Keltaisia maalimerkkejä oli helppo seurata jo tänne lähtöpaikalle. Olin lukenut yhden blogikirjoituksen Kopparön luontopolussa, siinä taidettiin mainita luontopolun alkavan kahden asuntovaunun välistä. Näin tavallaan onkin, keltainen merkki näkyy taustalla männyssä asuntovaunupaikkojen vieressä.

Reittikartta on mahdollista kuvata lähtöpaikalla. Sen voi printata myös netistä, Kopparön nettisivuilta. Kartasta voi helposti seurata reittiä, mutta eksymisen vaaraa ei reitillä ole.

Reitti kulkee alkumatkalla mukavassa havumetsämaastossa. Polku erottuu luonnossa selvästi ja keltaisia maalimerkkejäkin on tarpeeksi.

Noin kuudensadan metrin kohdalla saavutaan jännittävälle riippusillalle ja siirrytään Långön-saarelle. Kyltti kertoo, että ylitämme sillan omalla vastuulla. No, uskaltauduimme kokeilemaan! Blogin pääkuvassa siltaa ollaan jo ylittämässä.

Heti sillan jälkeen kyltti osoittaa hiidenkirnuille. Jääkausi on tehnyt rantakallioon useammankin jäljen – kaksi selkeää hiidenkirnua ja melkoisen määrän hiidenkirnumaisia sileitä kouruja.

Reitillä on vain pari risteystä ja niissä on selkeät kyltitykset. Tässä, noin kilometrin kohdalla, voi tehdä piston Långön-taukopaikalle. Me emme tänään pistäytyneet siellä vaan jatkoimme matkaa kohti Stora Sandötä.

Yksi reitin hienoimmista maisemista on Stuvikin lahti, noin 1,7 kilometrin kohdalla. Luontopolku kulkee hetken matkaa rantakalliolla, josta löytyy helposti myös kiva taukopaikka – kallion laidalla voi vaikkapa istua ilta-auringossa ja ihastella lahdella lipuvia joutsenia.

Stuvikin jälkeen seuraa pieni metsäosuus, sitten saavutaan kahden saaren väliseen salmeen. Vaikuttaa siltä, että tässä kohtaa on aiemmin ollut jonkinlainen maatila rakennuksineen (heikkokuntoinen aitta jäljellä) ja omenapuineen. Omenapuun alla olisi mukava paikka pöydälle ja penkeille, mutta tällä reitillä on toki paljon muitakin hyviä taukopaikkoja.

Hieman ennen seuraavaa siltaa ihailimme vielä salmen rannalla kasvavien tervaleppien taipuneita runkoja.

Kaksi ja puoli kilometria kävelyä takana, nyt ylitetään salmi ja siirrytään Stora Sandön saareen.

Risteys. Stora Sandössä on noin kolmen kilometrin mittainen ympyräreitti, jonka kiertosuuntaa ei ole määritetty. Myös molempiin saaren taukopaikkoihin on suurin piirtein sama matka, noin 0,6 km. Päätimme jatkaa matkaa kohti reitin itäisintä pistettä, Stora Sandön taukopaikkaa. Tauko alkoi olla mielessä ja toivoimme Stora Sandön tarjoavan komeita maisemia avomerelle.

Kartassa näytti olevan noin puolen kilometrin mittainen suora polku kohti taukopaikkaa. Helppo ja tasainen polku mäntymetsässä.

Taukopaikka näkyvissä! Tarjolla on keittokatos (jossa takka ja puuhella) ja puuseet – pöytiä on sekä katoksen alla että taivasalla lähempänä rantaa. Puuhuolto tuntuu toimivan. Sytytimme tulet ja paistoimme makkarat.

Makkaroita odotellessa kävin myös rannan tuntumassa kahvilla ja kuvausretkellä. Avomerimaisemaa odoteltiin, mutta tästä on vielä pitkä matka avomerelle – sen totesin myös netistä karttaa katsoessani.

Jatkoimme matkaa. Kävelimme rannan tuntumassa ja merikotka lensi ohitsemme rannan yllä noin kymmenen metrin päästä. En ollut sitä koskaan aiemmin noin läheltä nähnyt. Komea näky, pääsimme ihailemaan jopa nokan muotoa. Seuraava kilometri olikin hidasta kävelyä, sillä hyviä lintujen katselupaikkoja oli useita. Saatiin vuoden ensimmäisiä havaintoja useammastakin lintulajista, mm. haahka, tukkasotka ja tukkakoskelo.

Reitti kulkee Stora Sandön pohjoisrantaa pitkin yli kilometrin. Luntakin oli vielä hieman rannalla. Kävely oli mukavaa ja helppoa, pysähdyksiä ja kiikarointeja tuli paljon.

Pohjoisrannan kävely päättyy Sandöedetin taukopaikalle. Täällä penkit ja pöydät ovat pohjoisen rannan puolella.

Itse rakennus tulipaikkoineen on identtinen Stora Sandön keittokatoksen kanssa.

Kuudensadan metrin kävely takaisin risteykseen, josta ympyräreitti alkoi. Sitten takaisin janareitille ja paluumatkalle: sillan ylitys, Långön, riippusilta. Takaisin Kopparöhön ja sitten kierros jo päättyikin. Matkaa kertyi noin 8,8 km ja aikaa käytimme hieman yli kolme tuntia. Muita kävelijöitä emme matkalla tavanneet, tosin loppuvaiheessa jouduimme loikkaamaan kiireesti polulta pois, kun vastaan tuli reippaalla vauhdilla maastopyöräilijä ja koira. Vaikka meille sattui rauhallinen kävely, mietimme, että Kopparö on varmasti suosittu kesäisin.

Reitti oli tosiaan melko helppokulkuinen. Korkeuseroa on vain viitisentoista metriä ja kangasmaastoissa on mukava käppäillä. Totesimme, että Kopparö sopisi hienosti vaikka koko perheen päiväretkikohteeksikin, kun reitillä on sekä erinomaisia uimapaikkoja että ruoanlaitto- tai makkaranpaistopaikkoja. Niitä jopa kolmin kappalein.

Vielä loppukaneetti: taisin sanoa useamman kerran matkalla, että Kopparö ohitti mielessäni Linlon, Porkkalanniemen, Kopparnäsin ja Bjursin – jotka nekin ovat kaikki aivan loistavia retkikohteita meren äärellä. Kopparön valtti oli kuitenkin sen rauhallisuus, ainakin näin keväällä täällä oli ihastuttavan rauhaisaa. Vahva suositus, Luontopolkumies tykkäsi, kuten kuvasta näkyy!

Sijainti: N=6646469.928, E=305730.921 (ETRS-TM35FIN)
GEO:lat=59.9099147, GEO:lon=23.5267536

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Muita Luontopolkumiehen reittejä lähistöllä:
Dagmarin puisto
Malmbackan luontopolku
Bjursin luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

2 replies
  1. Anneli
    Anneli says:

    Hei, onnistuisikohan tämä päiväretkenä ilman omaa autoa, jos ottaisi taksin lossille asti? Tiedätkö, mistä lossien aikataulut voisi tarkistaa vai kulkevatko koko ajan? Yt. Anneli

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.