Ota kaksi kaveria mukaan ja mene Malmbackan luontopolulle! Syy selviää tekstissä.

Malmbackan luontopolun löydät miilunpolttajakylän yhteydestä Raaseporin Snappertunassa. Reitti on hauska kohde lapsille ja aikuisille – punaisten pallojen kohdalla voit pysähtyä vastaamaan niihin ripustettuihin kysymyksiin. Voit kokeilla mitä tiedät luonnosta ja hiilenpoltosta.

Malmbackan luontopolku Raaseporissa
Päivämäärä: 23.5.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 134
Reitin pituus: 0,5 km
Kohokohdat: Hassunhauska luontopolku lapsille (ja kyllä aikuisillekin)
Parkkipaikka: Norrbyvägen 45. Hyvin tilaa.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Ei erikoisvaatimuksia
Helppo reitti
Ei tulipaikkaa

Raaseporin retkipäivä ja kohde 2. Peikkometsän kierros oli kävelty ja päätin ottaa seuraavaksi kohteeksi Malmbackan luontopolun, jota Raaseporin nettisivuilla kuvaillaan hieman erikoisesti: ”Voit nauttia hiljaisuudesta ja voit testata, mitä tiedät luonnosta, eläimistä ja hiilenpoltosta.” En yhtään tiennyt mitä odottaa. Kun polun mainostettiin sopivan lapsille ja aikuisille, niin päätin kuitenkin tutustua. Reitin pituudesta en löytänyt tietoa. 

Ajelin hiekkatietä paikalle. Navigaattori teki parhaansa eksyttääkseen minut ja kävin jo kääntymässä yhden talon pihallakin, mutta lopulta parkkipaikka löytyi hyvin helposti Norrbyntien varrelta. Ensimmäisenä kiinnitti huomiota tervetulotoivotus ja Kuninkaantien opastekyltti.

Opastetaulun taustapuolella on muuten laatikoita, joissa on esitteitä – sieltä voi napata mukaansa myös Malmbackan esitteen. Malmbacka on mökkikylä, jossa esitellään myös miilunpolttajan arkea, täällä on siis poltettu hiiltä rautaruukkien tarpeisiin 1600-1900 luvuilla. Valitettavasti minulla ei ollut ketään kaveria mukana, joten en saanut naamoja tähän kuvaan. Selfiekään ei onnistu. Suosittelen kahden kaverin mukaanottamista.

Luontopolulle on selkeä opastus.

Luontopolun aloituspisteeseen mennessä on jo monenlaista katsottavaa – rakennuksiakin. On saunaa ja mormorsstugaa eli mummonmökkiä.

Luontopolun aloituspisteelle oli parkkipaikalta alle 50 metriä. Lähtöpisteessä on vielä kartta luontopolusta.

Ja ei kun menoksi. Kettu toivotteli hyvää matkaa.

Hauskan näköinen reitti, merkitty punaisin maalimerkein ja ”rasteilla” on punaiset pallot, joissa on kuvia ja kysymyksiä.

Kysymyksissä oli tosiaan pari eri aihepiiriä. Luonto: Eläinten kuvia ja kysymys, mitä eläimiä näet?

Miilunpolttamiseen liittyvät kysymykset tuntuivat minusta vähän vaikeilta. Ehkä olen nukkunut historian tunnilla, kun sitä on käsitelty?

Tonttu valvoi matkaani jossain puolen välin kieppeillä.

Lintubongarit voivat bongata ainakin kolme lintulajia.

Rasteja on kaiken kaikkiaan 26. Viimeisellä kysyttiin, onko ryhmäsi vielä kasassa. On!

Reitti oli noin 500 metriä pitkä ja sen kävelemiseen meni minulla 14 minuuttia ja 50 sekuntia. Lienee nopeusennätys, tosin evästaukoa en pitänyt. Reitin varrella on pöytiä ja penkkejä, mutta Malmbackan nettisivulla taidetaan kertoa, että sinne tulee tehdä varaus. Lisäys 2021: luontopolku mainitaan maksulliseksi ja hintaan sisältyy picnic-eväät.

Tämä oli tosiaan hassu elämys. Suosittelen kuitenkin ilman muuta lapsiperheille, reitin varrella on paljon nähtävää ja ihan kivoja kysymyksiä kuvineen!

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä Raaseporissa:
Peikkometsän polku Västerbyn ulkoilualueella
Dagmarin puiston reitit
Ovanmalmin virkistysalue

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.