Kävelyreitti Merenkurkun maisemissa – Björköbyn polku tarjoaa upean näkötornin ja kaksi tulipaikkaa

Björko-Paniken reitit Mustasaaressa koostuvat kahdesta eri kokonaisuudesta: mantereen puoleisesta sekä saaristo-osuudesta. Reiteillä ei ole yhteyttä toisiinsa. Halutessaan kulkea saaristo-osuuden, tulee varata itselleen venetaksi, sillä saarelle ei pääse kuin veneellä. Itse kävin tällä kertaa mantereen puoleisen osuuden, jonka kokonaispituus on noin 6,7 km. Tällä reitillä pääsee ehkäpä lähimmäksi Merenkurkun historiaa ja sen näköaloja silloin, kun ei ole mahdollisuutta mennä saaristoon. Kauniina kesäpäivänä kyseessä on erittäin tutustumisen arvoinen kohde.

Lähtöpaikka kartalla

Reitin kokonaispituus n. 6,7 km (osittain janareitti)

Vaativuus: helppo

Saapuminen: Vaasaasta Raippaluotoon, josta edelleen Björköbyn kautta Svedjehamnin satamaan. Reitin opasteet parkkipaikalta eteenpäin.

Saapuessani Svedjehamniin kiinnitti huomioni ensimmäisenä parkkipaikan kupeessa oleva Kvarkens Skärgårdin, Merenkurkun Saariston liittämisestä Unescon maailmaperintökohteeksi vuonna 2006 kertova kyltti, jossa oli presidentti Martti Ahtisaaren signeeraus.

Lähtiessä liikkeelle oli kiva käydä Kvarken Shopissa, pienessä putiikissa kalasataman kupeessa ihastelemassa siellä myynnissä olevia tuotteita ja kuulemassa myyjättären kuulumisia. Samalla saattoi ihastella kalasataman touhuja.

Sieltä lähtikin jo reitti etenemään, ensin Bodvattnetin kierto luontopolkua seuraten, joka tässä kohdin on esteetön reitti noin 800 metrin matkan, aina Saltkaretin näkötornille saakka.

Tämä torni kohoaa ylväänä yli 20 metrin korkeuteen ja sieltä on huikeat näköalat Merenkurkun saaristoon maailmanperintökohteelle. Lintujen bongauksesta kiinnostuneille tässä on oiva paikka tarkkailla alueen merilintukantaa. Täällä myös tasavallan presidentti Niinistö vieraili elokuussa 2016, ihaillen näitä maisemia.

Tornilta matka jatkuu vielä hetken esteettömänä kauniille nuotiopaikalle, josta edetään vesien ympröimänä kohti kapenevaa polkua, joka johdattaa reitillä eteenpäin. Pienet kalat uivat puroissa, jotka soljuvat siltojen alla reittiä edetessä.

Reitti on merkitty oranssein täplin sekä paikoin viitoilla, joten sitä on helppo edetä. Paikka paikoin reitillä olevat jykevät kivilohkareet kertovat jääkauden historiaa.

Pian edessäni olivat pitkospuut, jotka johdattivat aidan yli rakennetuille portaille. Kyseessä on lammasaitaus, jossa tosin en lampaita tavannut.

Reitin jatkuessa on niemen nokassa Långgrundetin taukopaikka, jossa upea keittokatos tarjoili kulkijalle oivan hetken pysähtyä syömään eväitä ja ihailemaan merimaisemia. Samassa pihapiirissä myös nuotiopaikka. Täällä myös laituri, johon voi vaikkapa venetaksin tilata, jos haluaa jatkaa saaristo-osuudelle. Polku kääntyy takaisin täältä, ja pian jo ylitetäänkin jälleen lammasaitauksen portaat, ja jatketaan samaa polkua pitkin takaisin kuin tultiinkin.

Ennen Bodvattnetia kääntyy vielä vaihtoehtoinen paluureitti oikealle (Bodvattnet runt), jolloin pian mennään sähköpaimenin varustetun aitauksen sivuitse pitkospuita pitkin. Maalaismaisemat ympärillä kertovat omaa tarinaansa. Eteen avautuu muistomerkki Venäjän armeijan aloittamasta sotaretkestä Merenkurkun yli 19 maaliskuuta vuonna 1809. Edelleen jatkettaessa edetään Bödvägenille, jota pitkin astellaan hetki vasemmalle kääntyen, kunnes tullaan leveälle luontopolulle, joka johdattaa kohti lähtöpistettä.

Lue myös vanhempi kertomus:

Bodvattnetin kierros, pala Merenkurkun saaristoa

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.