Näin paistat täydelliset letut

Täydellisen letun paistaminen on taito, joka kehittyy ahkeralla harjoittelulla. Kevättalvi on loistavaa aikaa aloittaa harjoittelu. Tuottajamme Karoliina Säkö on oikea lettumestari, joka viime vuoden aikana paistoi reilusti yli tuhat lettua, ja jonka tälläkin viikolla voi löytää Haltian kodalta Nuuksiosta lettuja herkkusuisille retkeilijöille paistamasta. Karoliina jakaa nyt vinkkinsä siihen, kuinka täydellisen räiskäleen paistamista voi itse kukin harjoitella!

Lettuhetki on enemmän kuin osiensa summa. Se alkaa rituaalinomaisesti taikinan valmistamisella sekä oikeanlaisen tulen tekemisellä, ja sen viimeistelevät itse lettujen lisäksi hetken tunnelma, rauha sekä seura.

Täydellinen lettu koostuu seuraavista tekijöistä:

1. Hyvä taikina

Hyvässä taikinassa tärkeintä on tietenkin se, että se sopii omaan ruokavalioon. Tavallinen lettutaikina – 2 munaa, 5 dl maitoa, 2–3 dl vehnäjauhoja, ripaus suolaa ja sokeria sekä loraus öljyä – on aivan hyvä, mikäli ei ole erityisruokavaliota. Kannattaa suosia luomumunia!

Erityisruokavalioistenkaan ei tarvitse jäädä ilman lettuja.

– Itse paistan tavallisten lettujen lisäksi täällä Haltian kodassa kikhernejauhoista valmistettuja lettuja, jotka sopivat sekä vegaaneille että gluneenitonta ruokavaliota noudattaville, Karoliina kertoo.

Lettutaikinan tekeminen itse on osa letunpaistorituaalia, joka saa letut maistumaan parhaalta. Taikina on helppo tehdä kotona ja ottaa retkelle mukaan termarissa.

– Kannattaa suosia termosta, jolloin taikina ei kesällä mene huonoksi lämmön takia eikä jäädy talvella, Karoliina vinkkaa.

2. Hyvä tuli

Jokainen tietää, että makkaroille pitäisi olla kunnon hiillos. Harva kuitenkaan jaksaa sitä odottaa, vaan paistaa makkaransa liian aikaisessa vaiheessa, liian kovalla tulella, jolloin makkarat nokistuvat ja saattavat palaa pinnalta. Juuri tuo tuli, kun liekki on kovimmillaan, on kuitenkin oikea lettujen paistamiseen.

– Kokeilemalla löytää tarkalleen oikean tulen ja oppii säätelemään sitä, Karoliina kannustaa.

3. Öljy

Öljy sopii maidottomille ja vegaaneille. Lettumestari Karoliinan käytössä on kotimaista rypsiöljyä. Koska öljyjä on olemassa tavattoman monenlaisia, antavat ne hifistelijälle mahdollisuuden kokeilla ja etsiä juuri omaan makuunsa täydellisimmin sopivaa letunpaistoöljyä.

Ensin taikina pannulle, sitten lisää öljyä pikkutiraus taikinan reunalle. Käännä, kun hetki on oikea, mutta älä enää lisää öljyä. Valmis!

4. Aikaa

Lettujen paistaminen vaatii aikaa, kuten kaiken hyvän valmistaminen. Paistamiseen pitää keskittyä, sen aikana ei voi lähteä touhuamaan muuta. Siten letunpaisto on kuin meditaatiota.

– Se ei vaadi paljon aikaa, mutta vaatii täydellistä läsnäoloa.

Retkipaikan tuottaja Karoliina Säkö on oikea lettukonkari.

5. Kunnon pannu

– Muurikka on mainio. Mutta yleisesti ottaen pääasia on, että pannu kestää tulta eikä siitä irtoa lettuihin mitään, Karoliina sanoo.

6. Sopiva lasta

Muovilasta saattaa sulaa, joten se kannattaa unohtaa letunpaistoreissulta. Puinen tai metallinen lasta toimii paremmin. Kaikkein parhaimman makuiset letut saa itse huolellisesti veistämällään puulastalla.

– Lastan ei välttämättä tarvitse olla kamalan ohut, mutta voi ohuudesta joskus olla hyötyä. Itse asiassa tärkeämpää minusta on, että lasta on riittävän leveä, sanoo Karoliina.

7. Hyvä seura

Hyvä seura on tärkeää. Sekin riittää oikein hyvin, jos on vain omassa seurassan tyytyväinen.

Haltian lettukota palvelee sunnuntaihin saakka

Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltian (Nuuksiontie 84, Espoo) alapihalla oleva lettukota on avoinna sunnuntaihin 28.2. saakka joka päivä kello 12–16.

– Olemme saaneet todella hyvää palautetta jo pelkästään kodan tunnelmasta, meillä on täällä taljat ja kaikki odottamassa letunsyöjiä ja muita talvipäivien herkuttelijoita, Karoliina kertoo.

Tarjolla on tavallisten sekä vegaanisten ja gluteenittomien lettujen lisäksi Retkipaikan omaa Loimu-nokipannukahvia sekä tietenkin makkaraa.

– Moni joka on vuokrannut Haltialta lumikengät tai varannut yksityisen näyttelyvierailun, tulee tätä kautta hakemaan hieman lisäenergiaa talvipäivään. Esimerkiksi lumikenkäretken jälkeen nuotiokahvi ja letut täällä kodassa maistuvat erityisen täydellisiltä!

Jutun koonnut: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.