Evon retkeilyalueen aarnimetsää tutkimassa: Niemisjärven luontopolku

Marraskuinen viikonloppu. Tiedossa oli mukavat ulkoilukelit ja tuntui siltä, että voisi lähteä luontopoluille. Houkuttelin Hämeenlinnassa asuvan kaverin mukaan Evon poluille. Olin kävellyt täällä aiemmin jo suuresti tykkäämäni Syrjänalusen harjupolun (joka valitettavasti taitaa yhä olla metsänhoitotöiden takia suljettu) sekä Savottapolun, nyt löysin luontoon.fi-sivun kartasta itseäni kiinnostavan Niemisjärven luontopolun.

Kierros n. 2,5 km
Kulkuaika n. 1 h
Keskivaativa reitti
Paikka kartalla

Ajoimme paikalle lauantaina noin klo 10.30. Parkkipaikalla oli jonkun verran autoja ja syykin selvisi – paikka on ilmeisen suosittu kalastajien keskuudessa. Luontopolku starttaa tästä pisteestä aarnimetsää kohti, eikä kulje kummankaan Niemisjärven (pohjoisempi järvi on nimeltään Ylinen Niemisjärvi ja eteläisempi tietenkin Alinen Niemisjärvi) rannoilla.

Polku on täälläkin merkitty sinisin maalimerkein. Reitti nousee aluksi rannasta parikymmentä metriä korkeammalle.

Metsä on tähänkin vuodenaikaan värikylläistä, kun sammalet ja havupuut tuovat vihreyttä ja vehreyttä maisemaan.

Reitin varrella on kymmenkunta infotaulua, jotka valitettavasti ovat parhaat päivänsä nähneet. Osasta ei saanut enää selvää.

Välillä laskeudutaan taas alemmas laaksoon. Laaksossa olevassa kyltissä kerrottiin ”lehtolaikusta” – sitä oli hieman vaikea todeta näin marraskuussa. Jälleen kerran: täällä pitäisi vierailla myös touko–kesäkuussa ihailemassa alkukesän kauneutta. Ehkäpä!

Pitkospuiden kunnossa oli toivomisen varaa.

Kerrossammaleet olivat reitin varrella kauniisti huurteessa.

Risteyskohdissa kyltitys oli selkeä. Tässä ollaan noin kahden kilometrin kohdalla – reitti kääntyy takaisin kohti Niemisjärveä. Tässä kohdin kuljetaan myös Ilves-reittiä, siitä johtuvat vihreä-valkoiset Ilves-merkit puissa.

Viimeiset sadat metrit kuljetaan luonnontilaisen suon, Marjasuon, läpi. 

Evon tarjonnasta kertova kyltti saapuu vastaan juuri ennen kierroksen päättymistä. Tästä on vain sadan metrin matka takaisin parkkipaikalle.

Kävelyyn meni aikaa hieman yli tunti. Emme nähneet muita kävelijöitä polulla, Niemisjärven rannalla sen sijaan kaikui kalastajien äänet – heitä näkyi olevan iso ryhmä myös Alisen Niemisjärven tulipaikalla muutaman sadan metrin päässä.

Reitti oli mukava kävellä, mutta kovin isoja elämyksiä se ei tarjonnut. Olisipa mukavaa, jos täällä panostettaisiin uusiin pitkospuihin ja kyltteihin. Evon suunnalla on paljon tarjontaa, ja Niemisjärven luontopolku sopii mukavasti käveltäväksi samana päivänä muiden luontopolkujen kanssa.

Luontopolkumiehen muut reitit Evolla:
Savottapolku
Syrjänalusen harjupolku

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies

Sijainti: N=6788566.000, E=393554.000 (ETRS-TM35FIN)

Blogiteksti julkaistu myös Luontopolkumiehen blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.