Evon retkeilyalueen aarnimetsää tutkimassa: Niemisjärven luontopolku

Evo on monipuolinen retkeilyalue – tarjolla on lyhyitä luontopolkuja ja pitkiä vaellusreittejä. Niemisjärven luontopolku tutustuttaa kulkijan niin aarnimetsään kuin talousmetsäänkin, ja loppupuolella ylitetään luonnontilainen suo pitkospuita pitkin. Niemisjärvellä on retkeilijälle hyvät palvelut, esimerkiksi keittokatoksia, laavuja ja kierrätyspiste.

Niemisjärven luontopolku Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa
Päivämäärä: 23.11.2019
Luontopolkumiehen reittinumero: 102
Reitin pituus: 2,9 km
Kohokohdat: Jylhä aarnimetsä
Parkkipaikka: Niemisjärven rannassa. Tilaa runsaasti. Paikka kartalla
Opasteet ja kyltit: Kohtalaiset.
Varusteet/jalkineet: Helpohko reitti, kuivin jaloin selviytyy helposti. Tosin pitkospuut paikoin hieman huonossa kunnossa. 
Keskivaativa reitti
Keittokatoksia Niemisjärvellä

Marraskuinen viikonloppu. Tiedossa oli mukavat ulkoilukelit ja tuntui siltä, että voisi lähteä luontopoluille. Houkuttelin Hämeenlinnassa asuvan kaverin mukaan Evon poluille. Olin kävellyt täällä aiemmin jo suuresti tykkäämäni Syrjänalusen harjupolun (joka valitettavasti taitaa yhä olla metsänhoitotöiden takia suljettu) sekä Savottapolun, nyt löysin luontoon.fi-sivun kartasta itseäni kiinnostavan Niemisjärven luontopolun.

Ajoimme paikalle lauantaina noin klo 10.30. Parkkipaikalla oli jonkun verran autoja ja syykin selvisi – paikka on ilmeisen suosittu kalastajien keskuudessa. Luontopolku starttaa tästä pisteestä aarnimetsää kohti, eikä kulje kummankaan Niemisjärven (pohjoisempi järvi on nimeltään Ylinen Niemisjärvi ja eteläisempi tietenkin Alinen Niemisjärvi) rannoilla.

Polku on täälläkin merkitty sinisin maalimerkein. Reitti nousee aluksi rannasta parikymmentä metriä korkeammalle.

Metsä on tähänkin vuodenaikaan värikylläistä, kun sammalet ja havupuut tuovat vihreyttä ja vehreyttä maisemaan.

Reitin varrella on kymmenkunta infotaulua, jotka valitettavasti ovat parhaat päivänsä nähneet. Osasta ei saanut enää selvää.

Välillä laskeudutaan taas alemmas laaksoon. Laaksossa olevassa kyltissä kerrottiin ”lehtolaikusta” – sitä oli hieman vaikea todeta näin marraskuussa. Jälleen kerran: täällä pitäisi vierailla myös touko–kesäkuussa ihailemassa alkukesän kauneutta. Ehkäpä!

Pitkospuiden kunnossa oli toivomisen varaa.

Kerrossammaleet olivat reitin varrella kauniisti huurteessa.

Risteyskohdissa kyltitys oli selkeä. Tässä ollaan noin kahden kilometrin kohdalla – reitti kääntyy takaisin kohti Niemisjärveä. Tässä kohdin kuljetaan myös Ilves-reittiä, siitä johtuvat vihreä-valkoiset Ilves-merkit puissa.

Viimeiset sadat metrit kuljetaan luonnontilaisen suon, Marjasuon, läpi. 

Evon tarjonnasta kertova kyltti saapuu vastaan juuri ennen kierroksen päättymistä. Tästä on vain sadan metrin matka takaisin parkkipaikalle.

Kävelyyn meni aikaa hieman yli tunti. Emme nähneet muita kävelijöitä polulla, Niemisjärven rannalla sen sijaan kaikui kalastajien äänet – heitä näkyi olevan iso ryhmä myös Alisen Niemisjärven tulipaikalla muutaman sadan metrin päässä.

Reitti oli mukava kävellä, mutta kovin isoja elämyksiä se ei tarjonnut. Olisipa mukavaa, jos täällä panostettaisiin uusiin pitkospuihin ja kyltteihin. Evon suunnalla on paljon tarjontaa, ja Niemisjärven luontopolku sopii mukavasti käveltäväksi samana päivänä muiden luontopolkujen kanssa.

Sijainti: N=6788566.000, E=393554.000 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=61.21688161835906, lon=25.01836497373376

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muut reitit Evolla:
Savottapolku
Karhulenkki

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *