Euroopan suurin jyrsijä viihtyy Evolla

Evon metsien keskellä Hämeenlinnassa voi fiilistellä hetken Venäjän Keisari Aleksanteri II aikaa. Alueen upeat metsämaisemat vaihtelevat koskemattomista aarnialueista puistomaisiin, hyvin hoidettuihin ja istutettuihin metsiin. Tästä kaikesta on kiittäminen keisaria, joka julisti Evon Metsänhoito-opiston perustamisen 10. maaliskuuta vuonna 1858. Evon retkeilyalueella viihtyy myös Euroopan suurin jyrsijä eli majava.

Teksti: Kirsi Sippola/HAMI, kuvat (ellei toisin mainittu): Juha Riisiö

Alkuperäinen metsäalan koulutuksen idea on Evolla edelleen voimissaan, sillä Hämeen ammatti-instituutti ja Hämeen ammattikorkeakoulu kouluttavat Evon kampusalueella metsäalan ammattilaisia. Metsänhoito-opetus alkoi virallisesti jo vuonna 1862, eli melkein 160 vuotta sitten. Muutenkin historian havina on edelleen Evolla selvästi näkyvissä. Alueella on säilynyt vanhoja kruununtorppia, metsänvartijan tiloja ja metsäkämppiä, joita retkeilijätkin voivat vuokrata.

Minä pidän metsästä, ja Evon retkeilyreitit tarjoavat upeat puitteet luonnossa liikkumiseen ja retkeilyyn. Lähdenkin tutkailemaan, näkisinkö mahdollisesti majavan retkelläni. Olen saanut sisäpiirin tietoa, että majavia voi nähdä lähes joka puolella Evon retkeilyaluetta, jos vain osaa tutkailla tarkasti luonnon merkkejä. Majava on kuulemma tullut vastaan jopa uidessa, joten ei luulisi olevan liian vaikea homma löytää nököhammasta Evon ojapahasista, joista tai järvistä. 

Kulotus on osa metsänhoitoa

Evon metsäoppilaitos sijaitsee Alisen, Keskisen ja Ylisen Rautjärven vesistöjen välisellä niemekkeellä. Evon 2000 hehtaarin opetusmetsä tarjoaa hyvät mahdollisuudet metsäalan opiskelijoiden käytännön harjoittelulle, esimerkiksi kulotukselle. Opetusmetsä on osa Metsähallituksen Evon retkeilyaluetta

Kuljeskellessani metsässä tulee silloin tällöin vastaan mustuneita paloalueita. Alueella tehdään kuulemma vuosittain kulotustoimenpiteitä, jotka uudistavat metsää, aivan kuten entisaikoinakin tehtiin. Evon asiantuntijat kertoivat minulle, että metsän kulotuksessa hakkuualueen hakkuutähteet, hukkapuu ja osa maanpinnan humuskerrosta poltetaan. Hukkapuu on sellaista puuainesta, joka ei täytä teollisuuden mittoja, esimerkiksi latvusosa, pienikappaleinen puunosa tai muu alle kahden metrin mittainen viallinen rungonosa. 

Majava – Euroopan suurin jyrsijä

Evon komeat metsät tekevät minuun vaikutuksen. Ne ovat hyvin hoidettuja. Kirkkaat järvet houkuttelevat melomaan tai uimaan. Melontavarusteita ja kanootteja voi vuokrata Evon matkailusta, joten omia ei tarvitse ostaa tai kuljettaa mukana. 

Evon vesistöissä majavankin on varmasti mukava elellä. Liiallinen metsästys Suomessa 1800-luvulla sai majavan käytännössä sukupuuttoon. 1930-luvulla Suomeen tuotiin New Yorkin osavaltiosta 8 majavaa, joista osa tuotiin Evolle. Evolla asustelee tällä hetkellä tiettävästi noin 40–50 kanadanmajavayksilöä, ja jonkun heistä haluaisin nähdä edes pienenä vilkaisuna patikkaretkelläni.

Kuljeskelen veden rajassa olevaa polkua pitkin ja etsin varmaa merkkiä majavasta – eli kaatuneita ja jyrsittyjä puita. Puita löytyy ja samoin tuohirullia. Majava ei kuulemma syö tuohta, vaan ainoastaan puun ja tuohen välissä olevaa nilaa ja jälsiä, joten tuohirullat kertovat majavan olleen paikalla herkuttelemassa. Jatkan etsintää hiipimällä eteenpäin. Lopulta tulen majavan pesälle, joka on veden rajassa ja näyttää sekalaiselta puupinolta, jossa on runkoja siellä täällä poikittain ja pitkittäin.  

Huhuu, onko ketään kotona? Jään hiljaa paikalleni pitkäksi aikaa. Näenkö majavaa? Valitettavasti en, en kuule edes risahdustakaan. Ehkä majavaperhe on päiväunilla? Harmi juttu, mutta ei se mitään, sillä sain metsästä hyvää energiaa ja iloista mieltä. Onneksi voin katsoa Hämeenlinnan kaupungin sivujen majavalivestä nököhampaan uiskentelua. Saatan myös seuraavan kerran ottaa osaa opastettuun Evon majavaretkeen, ehkä se on vielä varmempi tapa nähdä Euroopan suurin jyrsijä luonnossa puuhailemassa Kanta-Hämeen sydämessä.

Lue lisää

Niemisjärven luontopolku, Evo

Rentoutumista Evon retkeilyalueella

Evon majavalive (hameenlinna.fi)

Evon kartat ja ilmakuva (hami.fi), Evon matkailupalvelut (hamk.fi)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *