Nykarlebyn suojeltu hiekkaranta, Storsand

Tehdessäni juttua Fäbodan hiekkarannoista Pietarsaaressa, joku vinkkasi minulle Nykarlebyn Storsandin olevan kaunis paikka. Muutenkin länsirannikon hiekkarannat elävöittävät muinaisen merenpohjan lakeuksia.

Jos särkät kiinnostavat enemmänkin, voi 8-tietä ajellessa tehdä varsinaisen hiekkarantamaratonin. Järjestyksessä etelästä pohjoiseen: Porin Yyteri, Vaasan Hietasaari, Nykarlebyn Storsand, Pietarsaaren Fäboda, Kokkolan Vattajanniemi, Kalajoen Hiekkasärkät, Hailuodon Marjaniemi sekä Oulun Nallikari ovat kaikki näkemisen arvoisia paikkoja ja jokaisessa on omat erikoisuutensa. Varmasti matkan varrella on muitakin, mutta nämä tiedän itse.

Ranta luonnontilassa

Historia

Syntyprosessi on länsirannikon hiekkarannoilla jokseenkin sama. Ensin tuli jääkausi, sulamisen myötä hiekka- ja harjukerrostumat, jotka maankohoamisen seurauksena paljastuvat ranta-aallokon eroosiolle. Storsandilla harjuselänne kohoaa Lotanin saareksi hietikon edustalla.

Aikojen kuluessa rantahiekka irtoaa tuulen mukana ja kasautuu dyyneiksi. Jatkuvan maankohoamisprosessin vaikutukset näkyvät selvästi rannalla. Ei mene enää kauaa, kunnes saari on osa mannerta. Maankohoaminen on muutenkin mielenkiintoinen prosessi, johon voi tutustua lisää tässä artikkelissa.

Lotanin saari lähes kiinni mantereessa

Lotanin saari lähes kiinni mantereessa

Lähi- ja luonnonsuojelualue

Nykarleby, eli Uusikaarlepyy, on lähes täysin ruotsinkielinen kaupunki Pohjanmaalla. Kahvia ja palveluita saa kyllä Suomeksikin, ettei tarvitse Ruotsi-Suomi sanakirjaa kantaa mukana. Kaupunki itsessään on hyvin idyllinen pikkukaupunki, jonka kruunaa läpi kulkeva Lapuanjoki ja vanha vesivoimala. Suosittelenkin poikkeamaan keskustassa!

Tervetuloa Storsandille

Tervetuloa Storsandille

Polku parkkipaikalta rannalle

Polku parkkipaikalta rannalle

Monäsin kylässä sijaitseva Storsand on luonnonsuojelualuetta, joka kuuluu Natura 2000 -projektiin. Suojeltuna on yhteensä 202 hehtaaria maa-aluetta sekä 262 hehtaaria vesialuetta. Suojelun tavoitteena on säilyttää laaja hiekkaranta dyynimuodostumineen, joita löytyy laajalti alueelta.

Hietikolla on runsaasti vesilintuja sekä hiekka- ja vesikasveja, jotka kukkivat juuri sopivasti juhannuksen kynnyksellä. Metsä on hiekka-alueelle tunnusomaista lehto- ja kangasmetsää.

Storsand2-1

Saapuminen, retkeily ja palvelut

Paikalle pääseminen vaatii hieman kartanlukutaitoja, tai sitten voi olla ovela ja käyttää esimerkiksi GoogleMapsia. Paikkaan kun ei ole juuri mitään kylttejä. Ainoastaan yksi tussilla tehty kyltti löytyi 5 kilometriä ennen määränpäätä. 8-tieltä kääntyy Monåntie, jota pitkin pääsee helpoiten perille.

Stubbenin saarten majakat

Perille päästyäni suuntasin rantahietikkoa pitkin pohjoista kohti. Paikka on todella rauhallinen ja juhannuksenakin paikalla oli lähinnä parikymmentä ihmistä. Lokit kilpailivat keskenään äänen voimakkuudella, ja lapsilauma polski meressä. Aikuiset istuivat rantahietikolla soitellen kitaraa. Keskikesä ja kaunis auringonlasku saivat ihmiset hyvälle tuulelle.

Taustalla näkyivät Lillskärin ja Storskärin saaret, joita nimitetään Stubbeniksi. Molemmilla saarilla on omat tarinansa, joihin voi tutustua Museoviraston sivuilla. Löytyy muun muassa vanhan luotsiaseman rauniot, puinen majakka, jatulintarhoja sekä 1950-luvulla rakennettu uusi majakka- ja luotsirakennus. Jossain vaiheessa luotsiasemalla toimi kesähotelli. Mielenkiintoinen paikka!

Avojaloin, avoimin mielin

Avojaloin, avoimin mielin

Dyyneissä oli merkkejä myrskystä, joka on nostanut aallot korkealle. Rantadyyneillä olevien puiden juuret olivat lähes paljaat. Osa jopa täysin kumossa.

Juurten paljastuminen on eroosion seurausta

Juurten paljastuminen on eroosion seurausta

Leiriytyjät ja retkeilijät ovat alueelle tervetulleita, kunhan kunnioittavat sääntöjä: leiriytyminen ja tulenteko sallittua merkityillä paikoilla, pois lukien avotuli metsäpalovaroituksen aikana. Roskiksia löytyi useampia, samoin vessoja ja ainakin yksi vesipiste. Alueella risteilee polkuja, joten on suositeltavaa välttää kasvillisuuden tallomista. Marjojen poiminta ja sienestys on sallittua, samoin kalastus ja metsästys voimassa olevan lainsäädännön nojalla.

Viereisellä kalliolla on seurakunnan leirikeskus Klippan, josta en löytänyt tietoa kuin ruotsiksi. Lisäksi rannassa on lentopallokenttä.

Lentopallokenttiä

Lentopallokenttiä

Yhteenveto

Storsand on kokonaisuutena komea! Soveltuu hyvin auringonpalvontaan tai vaikkapa päiväretkikohteeksi koko perheelle. Alueesta voi nauttia pidempään leiriytymällä.  Esteettömästi ei valitettavasti pääse liikkumaan, mutta lastenrattaiden kanssa ainakin matalan veden aikaan pystyy kosteassa rantahietikossa kulkea. Alueella on muutama geokätkökin, jos touhu kiinnostaa.

Paikalle pääsee GoogleMapsilla osoitteella: Storsandintie 348, 66970 Nykarleby.

Kartta Storsandin parkkipaikalle | ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit N/lat 7047871 E/lon 264557

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.