Karoliinan portaat, kansanparantajan jyrkkä oikotie, Viitasaari

Viitasaaren Kymönkosken kylässä Itävuoren kallioseinämässä ovat luonnon muovaamat portaat, jotka ovat saaneet nimensä kuppari-kansanparantaja Karoliina Raatikaisen (1848–1918) mukaan.

Karoliina asui perheensä kanssa Etelälahden takana savupirtissä, jonne portailta on matkaa vielä noin kilometrin verran. Sitkeästä kansannaisesta kulkee lukuisa joukko tarinoita – itse olen kuullut hänen oikaisseen kallioportaita myöten huonollakin kelillä ja jopa pimeässä, jos oli tullut kiire lähteä lapsenpäästöön tai hoitamaan sairasta eläintä.

Vanha kansa on muistellut, jotta kansanparantaja Karoliina Raatikainen oli ollut hyväkuntoinen, rehevä ja puhelias, ammattinsa taitava hieroja ja kuppari. Kirkonkirjoista löytyvät merkinnät, että Erik ja Karoliina Raatikainen tulivat Suovanlahdelta vuonna 1878 ja asettuivat Kymönkoskelle Saunamäkeen. Vuonna 1891 he muuttivat Haapaniemen Itävuorella sijainneeseen Itäniemen Mäkitupaan. Vaatimaton savutupa, jonka lattiana oli alla oleva kallio, toimi kuusilapsisen perheen asuntona. Luonnonkivistä tehty savu-uuni toimi myös kiukaana, joten asumusta käytettiin myös saunana ja ehkä riihenäkin.

Raatikaiset myivät torppansa 6. tammikuuta vuonna 1908 kauppakirjalla, 360 markalla, Aapeli Liimataiselle. Myöhemmin samana vuonna Erik Raatikainen kuoli. Karoliina jatkoi tuvassa asumista vuoteen 1914, jolloin hän muutti kunnalliskotiin.

SONY DSC

Karoliinan ollessa leskenä Itäniemen torppaan muuttivat vuonna 1911 Kustaa Kumpulainen (s. 1858) ja hänen vaimonsa Juliana (s. 1863) sekä lapset Ida ja Martta. Heidät on merkitty pois Itäniemeltä 1921. Näiden asukkaiden jälkeen torppa jäi autioksi. Lähistöllä ollut Jussi Hakkarainen purki asuinrakennuksen omaan käyttöönsä. Ulkorakennukset olivat pystyssä sotiin asti.

Karoliina kuoli kunnalliskodissa 7. lokakuuta vuonna 1918. Juliana kuoli vanhainkodissa vuonna 1931 ja Kustaa vuonna 1942.

Karoliinan portaiden seutu on luonnonsuojelualuetta, jossa on vanhaa puustoa ja kalliolla kasvaa myös harvinaisia sammalia, jonka vuoksi kiipeilyä alueella ei suositella. Karoliinan portaat on nimetty yhdeksi Keski-Suomen seitsemästä matkailuihmeestä.

Seudulta löytyy myös Karoliinanportaiden luontopolku, joka vie kulkijansajyrkänteen juurelle. Karoliinan portailla liikkuminen on omalla vastuulla sortumavaaran ja mahdollisen liukkauden vuoksi. Jyrkänne on vaarallisen jyrkkä ja sieltä voi irrota kiviä.

Olen käynyt useamman kerran Karoliinan portaiden juurella ihastelemassa maisemia ohi ajaessani, mutta vielä en ole kiivennyt ylös vaikka maastoon on kulunut polku ihmisten kengistä. Minulla ei ole kiire tehdä samaa urotyötä mitä Karoliina – tänäänkin oli liian liukasta. Vaan sitten syksymmällä ei ole.

Artikkelia on päivitetty 22.6.2016 lisätiedoilla Raatikaisten ja Kumpulaisten vaihesta. Näistä tiedoista suuret kiitokset Mauri Kanaselle, joka on julkaissut Kymönkosken kohinoita -kyläkirjan v. 2002 ja teoksen kirjoittamisen yhteydessä haastatellut vanhempia kyläläisiä sekä perehtynyt kirkkoherranvirastosta saamiinsa henkilötietoihin. 

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6996652 E 447925

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.