Inkoon Degerbyssä voi tehdä aikamatkan Porkkalan vuokra-aikaan: Igor-museo ja Gutsåkerin hautausmaa

Museo kartalla (Furuborgintie 6, Degerby)
Gutsåkerin hautausmaa kartalla

Artikkeli: Sakari Haapamäki

Eräänä maaliskuun aurinkoisena päivänä päätimme vierailla Inkoon Degerbyssä sijaitsevassa Igor-museossa. Museo on profiloitunut Porkkalan vuokra-aikaan 1944–56. Meidät otti vastaan sydämellinen ja asiantunteva Igorin matriarkka Lena Selen. Hän avasi meille Porkkalan parenteesiajan poliittista kontekstia ja kertoili siihen liittyviä mikrohistoriallisia kertomuksia neuvostoajan elämästä vuokra-alueella ja sen ulkopuolella.

Varsinaisissa näyttelytiloissa käydään esinehistorian kautta läpi muun muassa neuvostoperheiden arkista elämää noin 11 vuotta kestäneen parenteesiajan viitekehyksessä. Toisin kuin usein luullaan, komennus vuokra-alueelle oli neuvostostoupseereille mieleinen. He saivat ottaa perheensä mukaan ja elää ehkä hieman vapaammin kuin äiti-Venäjän alueella. Tosin Stalinin regiimille tyypilliset puhdistukset loivat synkkää varjoaan ilmeisesti myös Porkkalan puna-armeijalaisten keskuuteen. Alueella sijaitsi krematorio, jossa nikkelimyrkytyksen saaneet teloitetut siirtyivät unohdettujen prikaateihin.

Rivisotilaiden keskuudessa komennus Porkkalaan ei ollut kovin mieleinen, koska perhe piti jättää rajan taakse ja komento oli tiukkaa lähellä vihollisaluetta. Kuolleisuusluvut olivat rivisotilaalle korkeat, ainakin Kirkkonummella sijaitsevan Kolsarbyn neuvostohautuumaan hautakivistä päätellen.

Joskus kuulee kerrottavan, että Porkkalan parenteesi oli silkkaa kiusantekoa ja hyvityksen hakua talvisodan nöyryytykselle Stalinin osalta, mutta tämä ei liene koko totuus. Usein unohtuu kansalliseen historiankirjoitukseen pohjautuvassa tulkinnassa se, että toinen maailmansota ei suinkaan ollut vielä ohi syyskuussa 1944. Natsi-Saksan muodostama maihinnousu-uhka strategisesti tärkeään tykistösulkualueeseen oli käsinkosketeltava. Tykistönkantama Mäkiluodosta Viron Naissaareen oli helposti saavutettavissa puhumattakaan Saksan ja Suomen yhteisestä miinasulusta, joka eliminoi jatkosodan aikana punalaivaston toiminnan Itämerellä. Poliittisesti tärkeä oli myöskin se tosiasia, että neuvostotykeillä, lentokoneilla ja jalkaväkidivisioonilla uhkaamalla pystyi ”neuvostovihamielisen” Suomen hallituksen halutessaan vaihtamaan Stalinille sopivammaksi.

Igor-museon matriarkka Lena Selen ja korvaamattoman Lotta Svärd -järjestön lotta.

Poliittisen ja sotilasstrategisen kerronnan lisäksi oppaamme kertoi meille, että tämänkesäisessä näyttelyssä Igor-museossa on rakkauden teema, jossa käsitellään aikakautta ihmissuhdelähtöisesti. Museoesineiden lisäksi Degerbyssä voi tutustua myös varustettuun neuvostobunkkeriin, joita rakennettiin satoja vuokra-alueelle maihinnousun varalle. Lähes kaikki bunkkerit räjäytettiin ennen alueen takaisin palautusta, joten Inkoon bunkkeri on harvinaisuus, joita ei läntisestä Euroopasta juurikaan löydy.

Degerbyn bunkkeri

Aseteknisen kehityksen myötä myös ydinaseuhka oli otettava huomioon. Museon aulassa meitä odottikin kaksi suojapukuihin sonnistautunutta mallinukkea, joista sai hyvän kuvan siitä, millaisen paineen alla kylmän sodan kontekstissa eleltiin. Porkkalan vuokra-aika ei kuitenkaan ollut neuvostosotilaille pelkästään ikävää sotaan varustautumista. Suomenlahden kalaisat vedet kiinnostivat kovasti, ja kalaravinto toikin tuiki tarpeellisen lisän hieman yksipuoleiseen ja niukkaan armeijamuonitukseen.

Bunkkeribongaukseen voi yhdistää myös Gutsåkerin käytöstä poistetun hautuumaan. Siellä pitäisi olla vanhojen hautakivien seassa myös punaisten 1918-muistomerkki, mutta itse en sitä löytänyt. Edellä mainitusta Gutsåkerista erillään, aivan Igor-museon vieressä, sijaitsee Degerbyn kirkko ja varsinainen hautausmaa. Kirkon kultainen risti katosi neuvostoaikana, mutta kuten kuvasta näkyy, kirkko sai uuden ristin lokakuussa 2018.

Lue lisää:

Igor-museon kotisivut

2 replies
 1. Ingbritt Stein
  Ingbritt Stein says:

  Vill gärna ha det på svenska. Det är trots allt Finlands andra officiella språk.

  Vastaa
 2. Cecilia Montén
  Cecilia Montén says:

  Degerbyn kirkko sai kyllä uuden ristin jo parenteesin jälkeen, mutta se uudistettiin vuonna 2018.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *