Lintukiiman Silmäsuon luola, Nummi-Pusula

Olimme saaneet vihiä luolasta, jonka piti olla mitoiltaan tyypillistä suomalaista koloa selkeästi suurempi. Pituutta kerrottiin olevan siinä kahdeksan metriä, leveyttä viitisen ja korkeutta parisen metriä.

Sijainti osoitti kiinnostavan nimiselle seudulle, Nummi-Pusulan Lintukiimaan. Karttaa tutkittuamme päädyimme lähestymään kohdetta pohjoisen kautta, hyppäsimme peltihevon satulaan ja kohta laukkasimme kohti Someroa.

Tuttuun tapaan tie vaihtui pienemmäksi ja pienemmänsi. Päällyste sileästä kuoppaisemmaksi ja asfltin tasainen kohina soran ropinaksi. Maisemaakin saattoi sanoa idylliseksi.

Kotvan sorateitä mittailtuamme oli edessä viimeinen Vkääntöpaikan tapainen, jota edemmäs ei olisi arvannut jatkaa. Eikä toisaalta tarvinnutkaan, määränpää oli lähellä ja loput matkasta oli tehtävä apostolinkyydillä.

Metsätien varressa odotti hakkuuaukko ja sen takana vaatimattoman näköinen rinne. Koska silmä ei löytänyt mitään poluntapaista, tuntui suora harppominen aukon poikki parhaalta vaihtoehdolta. Toisella puolella odotti mäntyvaltainen kasvatusmetsä, sen oloinen, että olisi voinut kantarelleja antaa, vaan jätti antamatta.

Myös luolan suhteen usko alkoi hiipumaan, aloimme olla annetuissa koordinaateissa, mutta rinne näytti niin vaatimattomalta, että se tuskin vuoren vierimän synnyttämää luolaa pitäisi sisällään, ainakaan kovin näyttävää.

Lintukiiman silmasuon luola (2)Pidemmän kotvasen paikalla pyörittyämme päätimme kuitenkin palata autolle rinteen alapuolista reittiä, jos sieltä näkyisi jotain, mitä ylhäältä ei huomannut.

Jonkun matkan päästä löytyikin jonkinlainen lohkareikko. Kiipeilyn ja kurkistelun jälkeen epäilykset kalvoivat yhä. Ennen lopullista luovuttamista päätin kuitenkin kivuta alas katsomaan, mitä hyvin vaatimattomalta näyttänyt kivenkolo pitäisi sisällään.

Lintukiiman silmasuon luola (4)Ja mitä se pitikään. Puolitoista metriä maan pinnan alla sytytin otsavalon ja edessä avautui suurten kivipaasien rajaama kammio, huonemainen sellainen.

Mitoiltaan se sopi kuvaukseen enemmän kuin hyvin. Vaikka perille pilkisti valoa suuaukon lisäksi muutamasta kohden, oli luolassa oma erityinen tunnelmansa, salainen ja kätketty.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6705488 E 328907

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.