Muinaisrantaa ja harjumaisemia pururadan varrella – Riuttan luontopolku Riihimäellä

Päätin kävellä pari reittiä Riihimäen kieppeillä ja löysin Riuttan (en tiedä, miksi häntä ei saa taivuttaa ”Riutan”) luontopolun. Ajelin sinne muuan sunnuntaina puolen päivän maissa. Laitoin osoitteeksi Riihimäen luontopolkusivulla mainitun Kormuntie 258. Saavuin paikalle ja ihmettelin melko suurta autojen määrää. No, samassa paikassa on pururata ja frisbeegolf-rata, joka tuntui olevan melko suosittu. Tilaa oli kuitenkin minunkin autolleni.

Kierros n. 2,4 km
Kulkuaika 45 min
Helppo reitti
Paikka kartalla

Parkkipaikan kulmasta näki opastaulun, jossa on reittikartta ja jonkin verran tietoa Riuttan luonnosta muutenkin.

Reitti on merkitty punaisin maalitolpin. Ihan joka kohdassa en niitä nähnyt, mutta reittiä on toki hyvin helppo seurata, se kun kulkee pitkin kahden ja puolen kilometrin pururataa. Parissa risteyksessä katsoin reittikarttaa ja pysyin helposti kärryillä, vaikken olisi punaisia tolppia nähnytkään.

Reitti kulkee hyvin miellyttävässä harjumaastossa. Puusto on suurimmaksi osaksi havumetsävoittoista.

Täällä ei ole erikseen yhtään luontopolulle perinteistä infotaulua. Rasteilla on punainen tolppa, jossa on vain rastin nimi ja QR-koodi. Testasin sitä heti ensimmäisellä vastaan tulleella kyltillä, hyvin toimi. Huomasin samalla, että aloitin viimeisestä rastista eli ilmeisesti reitti oli ajateltu kuljettavan vastapäivään. Samapa tuo, kuljin siis reitin takaperin.

Pururata polveilee ylös ja alas harjuja. Hiihtomaastona varmasti melko haastava reitti. Pitäisiköhän käydä talvella kokeilemassa? Alla olevassa kuvassa näkyy myös tämä QR-koodilla varustettu tietoisku tai rastipiste.

Korkeimmalla kohdalla ollaan noin kilometrin kohdalla. Nousua kertyikin noin 30 metriä. Tässä on entisen (näin ainakin ymmärsin) laskettelurinteen lähtöpaikka. Samalta paikalta saa myös heittää frisbeegolfia. Se vähän kutkutteli reitin varrella. 

”Näköalapaikan” jälkeen vielä muutama sata metriä harjun päällä.

Sitten laskeudutaan taas 30 metriä alemmas, pienen avosuon laitaan. Tyypiltään tämä suo on ilmeisesti lyhytkorsinevan ja rimpinevan mosaiikkia, näin kertoo luontopolun tietoisku.

Ja seuraava tietoisku odottaa taas sadan metrin päässä. Noin 11 600 vuotta sitten jääjärven vedenpinnan laskeutumisen yhteydessä tähän kohtaan jäi kivikkoinen rantavyöhyke muinaisrannaksi eli pirunpelloksi. Näitä rantakivikoita näkee monella kohdin reittiä. Tässä kohdassa on tämän luontopolun vaikuttavin pirunpelto.

Vielä yksi harjulle nousu, ja kohta palaillaan jo takaisin lähtöpaikalle. Minun reittini viimeinen tietoisku on siirtolohkare. Ei kovin iso, mutta varsin hauskan näköinen.

Kierros loppui. Matkaa kertyi siis noin 2,5 km, aivan kuten Riihimäen nettisivuilla kerrottiinkin. Aikaa kävelyyn meni noin 45 minuuttia. Taukopaikkoja olisi ollut muutamien frisbeegolf-heittopaikkojen yhteydessä (ainakin pari penkkiä), mutta tällä kertaa en pitänyt taukoja. Reitillä oli jonkun verran ulkoilijoita, muita luontopolun kiertäjiä en tavannut. Ja pari kertaa kolahti frisbee lähistöllä puuhun tai maahan niin, että säikähtelin hieman – pieni varovaisuus on reitillä paikallaan.

Yhteenveto: Mukava kävelyreitti, jossa luontopolku on ehkä hieman sivuosassa. Muinaisranta ja mukavat harjumaisemat kuitenkin tutustumisen arvoisia!

Sijainti: N=6734283.000, E=374533.000 (ETRS-TM35FIN)

Blogiteksti julkaistu myös Luontopolkumiehen blogissa.

Luontopolkumiehen muita reittejä Riihimäellä:

Hatlamminsuon luontopolku
Vahteriston luontopolku

3 replies
  1. Toni
    Toni says:

    Toi ei nyt vaan satu olemaan muinais rantaa, vaan kiviä mitä on laitettu kassaan,kun soramontulta on kaivettu soraa.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.