Tammelan historiallinen Saarnakivi

Tammelan yhdeksi nähtävyydeksi mainitaan kunnan pohjoisosassa Torajärven rannalla sijaitseva Saarnakivi. Tammela tunnetaan kolmesta upeasta luontokohteestaan; Torronsuon- ja Liesjärven kansallispuistoista sekä Saaren kansanpuistosta, mutta Saarnakiveen lienee harva tutustunut tai edes kuullut siitä puhuttavan.

Paikka kartalla, helppo reitti

Tammikuun aurinkoisena lauantaiaamuna päätin lähteä ensikertaa tarkistamaan miltä Saarnakivi näyttää. Kivelle opastava viitta on noin pari kilometriä Lautaportaasta pohjoisen suuntaan menevän Kuurilantien varrella. Kivi sijaitsee yksityisellä luonnonsuojelualueella.

Saarnakivi sijaitsee yksityisellä luonnonsuojelualueella. Tien varressa on kyltti opastamassa kohteeseen

Kapea polku johdatti loivaan rinteeseen kiven luo ja tuntui kuin olisi astunut pieneen kirkkoon. Rinteeseen on rakennettu paikallisen nuorisoseuran toimesta penkkirivistöt, ja kiven läheisyydessä seisoo myös puinen risti. Kiven takaa avautuu kaunis suomalainen maisema alapuolella sijaitsevalle Torajärvelle.

Mäen päältä löytyy myös opastaulu, mistä selviää Saarnakiven historia.
Mäeltä puiden lomitse avautuu järvimaisema.

Itse Saarnakivi osoittautuu tavallisen näköiseksi siirtolohkareeksi, mutta nimestä voi päätellä, että sillä on uskonnollinen merkitys. Kiven historia vie aikaan jolloin kristinusko tuli Suomeen, ja tuolloin kiven ääressä on julistettu kristinuskoa paikalliselle kansalle. Nykyisin Tammelan seurakunta on järjestänyt paikalla uskonnollisia perinteitä jatkaen joka kesä hartaustilaisuuden.

Saarnakivellä on pitkältä historiasta uskonnollinen merkitys
Saarnakivi näyttää tavalliselta siirtolohkareelta, mutta sillä on pitkä historiallinen merkitys
Saarnakiven takaa avautuu maisema Torajärvelle

Aikainen lauantaiaamu oli Saarnakiven ympäristössä hiljainen. Ainakin tuo ajankohta antoi oivan hetken hiljentyä luonnon rauhassa, kuunnellen lintujen viserrystä sekä katsellen puiden lomasta avautuvaa kaunista Torajärveä. Saarnakivi voisi olla myös metsäisiä kesähäitä suunnitteleville yksi mielenkiintoinen vaihtoehto.

Sijainti N=6757816.142, E=331137.172

Lähteet: Tammelan kunnan kotisivut – Nähtävyydet, Wikipedia Saarnakivi, Häme-Wiki Patakangas

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.