Local Tips Riihimäki: olisiko valintasi esteetön Käräjäkoski tai kenties pitkä Ilvesreitti?

Kirjoittaja: Kirsi Sippola, Hämeen ammattikorkeakoulu

Riihimäellä sijaitsee Käräjäkoski, jonka helppokulkuinen ja esteetön reitti on lähellä kaupunkia. Käräjäkosken jokilaaksossa vesi solisee ja linnut laulavat, kun tepastelet 1,2 kilometrin mittaista reittiä. Jos kaipaat isompaa haastetta, niin Hämeen Ilvesreitillä on kokonaispituutta jopa 250 kilometriä – siitä on helppo valita juuri itselle sopivan pituisia reittiosuuksia. Valitsetpa sitten lyhyen tai pitkän polun, niin luontokokemus on vailla vertaa!


Käräjäkoski

Kohde kartalla

Käräjäkoski sijaitsee Riihimäen itälaidalla. Vantaanjoen ylittävän sillan vieressä on pieni parkkipaikka, josta esteetön polku alkaa. Käräjäkosken polun varressa on opastauluja, jotka kertovat koskesta ja alueen luonnosta. Polun varrella luonto ympäröi vaeltajan ja vesi rauhoittaa mielen. Alue tarjoaa myös mainiot puitteet virkistyskalastukseen. Purotaimen voi napata kalastajan koukkuun kiinni! Pyörätuolilla pääsee sillalle ihailemaan kaunista ja kivistä koskea, joka solisee ihanasti.

Käräjäkosken lisäksi Riihimäellä on lyhyitä retkeilymaastoja kuten Hatlamminsuon luontopolku sekä Kirjauksen lenkki. Local Tips -vinkin mukaan Kirjauksen lenkille pääset pellonlaitaa pitkin ABC:n vierestä. Kirjauksen lenkillä sukellat vehreään metsään ja voit kiipeillä suurten kivenlohkareiden päällä, alla olevat kuvat ovat näistä maisemista.

Ilvesreitti

Jos haluat enemmän haastetta retkeesi, niin Etelä-Suomen hienoimpia vaellusreittejä kulkee Riihimäen poikki. Hämeen Ilvesreitti on yli 250 km mittainen reitistökokonaisuus, joka yhdistää Hämeen järviylängön hienot virkistys- ja luontokohteet. Voit lähteä matkaan vaikkapa Hämeenlinnan Ahvenistolta, Torronsuon tai Liesjärven kansallispuistoista Tammelasta tai Riihimäen Riutalta. Reitistön varrella on yhteensä toistakymmentä kansallispuistoa tai virkistys- tai luonnonsuojelualuetta. Huomaathan, että reitistön ja sen merkintöjen kunto saattavat vaihdella alueittain.

Voit lukea retkipaikkalaisten tunnelmointeja Ilvesreitiltä:

Hämeen Ilvesreitin maistelu kesäviikonloppuna

10 kilometrin kierros Ilvesreitillä yllättää: kuinka monta erilaista metsää Liesjärven kansallispuistossa kasvaakaan?

Ilvesreitin tukikohta- ja laavuverkosto yhdistää:

Ilvesreitille voi lähteä yhdysreitin kautta:

Listojen lähde: hameenlinna.fi

Poikkea ihmeessä reitiltäsi ja koe jotain historiallista! Kiinnostava Marskin Maja on lähellä. Suomen Marsalkka Mannerheimin entiseen Metsästysmajaan kuuluvat museo, tilausravintola, tilaussauna ja kelohonkahuvila. Marskin majalta pääsee melomaan ja SUP-lautailemaan kauniille Puneliajärvelle.

Riihimäellä kannattaa käydä Erämessuilla hakemassa vinkkejä kotimaan retkeilyyn. Seuraavat Erämessut järjestetään kesäkuussa 2021.

Lisää paikallisten vinkkaamia mielenkiintoisia kohteita löydät Visit Häme -sivustolta. Local tips -sivustolta löydät Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen parhaat tutustumis- ja retkeilykohteet. Lue myös: Local Tips Forssa

Lue lisää:

Ilvesreitti (hameenlinna.fi)
Käräjäkoski (riihimaki.fi, pdf)
Marskin maja
Hämeen matkailusivusto on Visit Häme

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.