10 kysymystä ja vastausta – tällainen on uusi Kansallispuistobongarin opas!

Uunituore retkeilykirja Kansallispuistot – Bongarin opas on nyt ostettavissa Retkipaikan kaupasta sekä mm. Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltian ihanasta myymälästä. Mutta millainen kirja oikein on kyseessä ja kenelle se sopii? Tässä esittely pähkinänkuoressa!

Tilaa Kansallispuistot – Bongarin opas tästä >>

Mitkä kohteet kirja esittelee?

Kansallispuistot – bongarin opas esittelee Suomen kaikki 40 kansallispuistoa. Jokaisesta puistosta on yleisesittely sekä muun muassa valokuvaus- ja elämysvinkkejä. Lisäksi mukana on kartta, josta näkee puiston sijainnin Suomessa, sekä kunkin puiston oma, suuntaa antava kartta, josta näkee tekstissä mainittujen kohteiden sijainnin puiston alueella.

Kenelle kirja sopii?

Kirja sopii kaikille jotka rakastavat kansallispuistoja. Puistoja ei tarvitse keräillä hiki hatussa, vaan tästä voi ottaa itselleen vaikka elämänmittaisen harrastuksen. Kirjassa on paljon vinkkejä kuinka eri puistojen eri kolkkia voi kokea omassa rauhassa, kukin omalla tavallaan, ilman suorittamisen tuntua. Kirjan vinkeistä voi ottaa ilon irti budjetista riippumatta.

Miksi kansallispuistoja kannattaa kerätä?

Kansallispuistot edustavat Suomen kauneinta ja arvokkainta luontoa ja ovat varsin kattava läpileikkaus siitä mitä kaikkea maastamme löytyy. Kansallispuistojen keräily on hyvin antoisaa ja yleissivistävää, kun tulee samalla matkanneeksi Suomen eri kolkkiin ja nähneeksi millaista luontoa eri ilmansuunnissa on. Ja tietenkin, onhan luonnossa oleskelulla myös tutkitusti paljon hyviä vaikutuksia, ja selkeiden reittiensä ansiosta kansallispuistot sopivat myös aivan aloittelijoille.

Miten kansallispuistoja kannattaa kerätä?

Kirja kannustaa unohtamaan kiireen ja vakavan suorittamisen. Kansallispuistoista kannattaa myös nauttia muulloinkin kuin aurinkoisina kesäpäivinä – esimerkiksi suolla on aivan maaginen tunnelma vaikkapa kesäisenä aamuyönä. Aarnimetsä sammaleineen voi olla upeimmillaan sumuisena, jopa tihkusateisena syysiltana. Tärkeintä on että on läsnä ja nauttii – ja että tekee sen kaiken myös vastuullisesti. Kirjan alussa kerrataan fiksun retkeilijän ohjenuorat.

Voiko kirjaan tehdä muistiinpanoja?

Kyllä, jokaisen kansallispuiston kohdalla on paikka myös omille muistiinpanoille. Muistiin voi kirjata vaikkapa sen milloin oli retkellä ja kenen kanssa, ja millainen sää silloin oli.

Miksi kirjassa on tarroja?

Kirjan liitteenä olevassa tarra-arkissa on kaikkien kansallispuistojen tarrat. Aina kun on kokenut uuden puiston, voi sen tarran liimata kirjaan sille varatulle paikalle. Kaikkihan rakastavat tarroja! Omaa edistymistä puistojen keräilyssä voi seurata myös ruksimalla kirjan alusta löytyvästä puistolistasta käymänsä puistot. Näin kokonaistilanne on helppo nähdä yhdellä vilkaisulla.

Sopiiko kirja lahjaksi?

Kirja sopii täydellisesti lahjaksi ja on myös hinnaltaan maltillinen.

Entä jos haluan jotakin kansallispuistoaiheista myös kotini seinää koristamaan?

Erinomainen kysymys! Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltian putiikista sekä Retkipaikan verkkokaupasta on ostettavissa juliste, jossa kaikki Suomen kansallispuistot komeilevat kartalla. Julisteen löydät tästä >>

Onko kirjassa kaikki mitä kansallispuistoretkeilijän tarvitsee tietää?

Kirjasta löytyy inspiraation kipinä, joka kannustaa sukeltamaan kansallispuistojen maailmaan. Jokaisesta puistosta on paljon hyödyllisiä perustietoja ja konkreettisia vinkkejä. Kuitenkin aina ennen retkeä kannattaa myös käydä Luontoon.fi-sivustolla tutustumassa seuraavan kohdepuistonsa sääntöihin ja muutenkin katsomassa, tiedottaako Metsähallitus puistosta jotakin ajankohtaista – tällaisia saattavat olla esimerkiksi huollon vuoksi käytöstä hetkeksi poistetut reitit tai lumivyöryvaara.

Mitä muuta voisi keräillä kuin kansallispuistoja?

Jos kansallispuistojen keräily tuntuu liian helpolta, on onneksi paljon muutakin keräiltävää. Suomelle on valittu 1990-luvun alussa esimerkiksi 27 virallista kansallismaisemaa – jos tämä kiinnostaa, kannattaa pitää julkaisujamme silmällä jälleen tulevana keväänä!

Tilaa Kansallispuistot – Bongarin opas tästä >>

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.