Retkihelmi lapsiperheille: Iso-Valkee Somerolla

Kohde kartalla
2 laavua, 4 nuotiopaikkaa
➡ Luontopolku 4–4,5 km

Oi, oi, oi, minkälaisen paikan löysimmekään edellisviikonloppuna! Someron Iso-Valkee on ihan täydellinen koko perheen retkipaikka! Vai mitä sanot mm. seuraavista jutuista?

1. Heti pysäköintipaikan vieressä on kaunis ranta ja ensimmäinen tulipaikka.

2. Teltan voi halutessaan pystyttää ihan auton viereen – ja samalla siis aivan rannan ja nuotiopaikan tuntumaan.

3. Lähimmälle laavullekin on metsäiseltä pysäköintialueelta matkaa vain alle 200 metriä. Ja täältä löytyy myös siistit huussit.

4. Ne, jotka haluavat tehdä pienen patikan, voivat kulkea rinkkojensa kanssa alle parin kilometrin matkan vastarannan kauniille laavulle. (Täältä löytyvät Iso-Valkeen toiset huussit.)

5. Kohteeseen ajaa sekä Helsingin että Turun suunnasta reilussa tunnissa.

6. Iso-Valkee on uskomattoman kirkas, hiekkapohjainen järvi, joka kimmeltää kauniin turkoosina ja jonka rannalta löytyy monta hyvää uimapaikkaa. Myös mm. suppailu onnistuu erittäin näppärästi. 

7. Järven kiertää muutaman kilometrin mittainen luontopolku, ja sen ympäristössä on myös runsaasti geokätköjä.

8. Seutu on pitkälti avaraa kangasmaastoa, eikä esim. jyrkänteitä, kallionkielekkeitä yms. tarvitse pelätä. Lasten voi siis antaa juoksennella suhteellisen huolettomasti. 

9. Paikan hienoudesta huolimatta, siellä ei ollut Nuku yö ulkona -viikonloppunakaan tietoakaan ruuhkaisuudesta.

10. Alueella on myös pieni, idyllisen näköinen saunarakennus laitureineen ja soutuveneineen. Tätä vuokrataan kenelle tahansa vain 25 euron vuorokausihintaan! (Ks. vuokraustiedot.) Matkaa parkkipaikalta saunamökille on arviolta noin 300 metriä.

11. Vielä elo-syyskuun vaihteessa Iso-Valkeen mättäiltä löytyi paljon mustikkaa, ja sieniäkin on kuulemma runsaasti. Lisäksi järvessä elelee kuulopuheiden perusteella paljon ahvenia.

Perjantai-illan riehaa

Kun me valitsimme viime viikonlopun retkikohteeksemme Iso-Valkeen, emme arvanneet, että paikka olisi näin täydellinen.

Olin bongannut Iso-Valkee-nimen Facebookin lapsiperheiden retkeilyryhmästä (Kiitos!!) Olin lukenut siitä ennakkotietoja mm. Someron kaupungin sivuilta, ja toki olin myös tehnyt kuvakatselmuksen niin Googlessa kuin Instagramissakin. Mutta silti paikka onnistui yllättämään meidät erittäin positiivisesti.

Tarkoituksenamme oli päästä matkaan hyvissä ajoin perjantai-iltapäivänä, mutta valmistelut venyivät, ja lopulta saavuimme Iso-Valkeen rantaan vasta puoli kahdeksan aikaan illalla. Pystytimme telttamme heti auton läheisyyteen ja aloimme sytytellä nuotiotulia.

Vaikka puitteet olivat muuten kohdillaan, oli kello aivan liikaa. Lasten olisi pitänyt päästä jo untenmaille, kun vasta aloittelimme iltapalalättyjen paistoa. Tunnelma riehaantui. Väsymys yltyi. Ja jälleen muistutimme itsellemme, että:

A) Telttaretkelle ei pidä lähteä liian myöhään eikä liian kiireessä.

B) Nuotioruokaa – saatikka aikaa vievää lättyjen paistoa – ei pidä edes harkita, jos aikaa ei ole riittävästi…

Mutta niinpä vaan uni sai lopulta tulla – ja aamu valkeni kauniina…

Luontopolku järven ympäri

Aamupalan jälkeen suuntasimme luontopolulle (ks. kartta). Polku sisältää kymmenen rastia, joissa kerrotaan ympäröivästä luonnosta. Lyhimmillään järven kiertävä reitti on noin 4 km (vaikka kartassa puhutaan vain kolmesta). Jos haluaa käydä piipahtamassa myös kauniilla metsälammella (6. rasti), luontopolun kokonaismatkaksi tulee reilut 4,5 km.

Myötäpäivään kierrettävä polku kulkee pitkän matkaa ihan Iso-Valkeen rannalla, mutta reitin eteläosissa ohitetaan yksityisomistuksessa oleva mökki hieman kauempaa. Pääsääntöisesti Iso-Valkeen alue on hiekkapohjaista kangasmaastoa, mutta luontopolkureitille mahtuu myös mm. suo-osuuksia ja synkempää kuusimetsää. (Rattailla tätä reittiä ei pysty kulkemaan.)

Reitin ensimmäinen tulipaikka on tosiaan heti sen alkupisteessä, ja toisellekin on matkaa vain muutama sata metriä. Tämän jälkeen kuljetaan pitkä matka (ehkä noin 2 km), ennen kun päästään poikkeuksellisen kauniille pikkuniemelle ja tämän kupeessa sijaitsevalle laavulle. Täältä matka jatkuu toiselle laavulle ja sieltä edelleen pienen matkan takaisin pysäköintialueelle.

Valmiita polttopuita löytyy molempien laavujen yhteydestä, mutta ei erillisiltä tulipaikoilta. Samoin WC:t on sijoitettu vain laavujen läheisyyteen.

Kokonaisuudessaan tämä on kyllä ihan huippureitti!

Leppoisaa nautiskelua

Ja huippua on myös Iso-Valkeen kirkkaus ja hiekkarannat! Kun olimme kypsentäneet lounaan tulilla, täytimme sup-laudan ja ensimmäiset suuntasivat retkelle pieneen saareen.

Oli hienoa ja kaunista. Oli rauhallista ja idyllistä. Edellisillan kiukku oli tipotiessään, ja luontokin tarjoili parastaan. Tuntui jotenkin aivan uskomattomalta, että vain noin tunnin ajomatkan päässä kotoamme löytyi tällainen helmi ja tällaiset puitteet – täysin ilmaiseksi nautittavaksi. Jotenkin ihan epätodellista.

Suppailujen jälkeen kirmasimme uimaan. Oli elokuun viimeinen päivä, mutta veden lämpö oli vielä täysin uimakelpoinen. Ihanan virkistävä, mutta ei vielä liian kylmä.

Tuona iltana nuotioillallinen valmistui rauhassa. Helposti ja nopeasti, mutta ilman turhaa kiirettä. Iso-Valkee täyttyi ilosta ja leppoisuudesta.

Paikalle saapui muutama muukin Nuku yö ulkona -kampanjaan osallistuja. Molemmat laavut taisivat saada vieraita. Lähilaavulla raikasi iloisesti Frederikin Tsingis Khan, mutta meidän perheemme vaipui tänä iltana kauniiseen uneen jo puoli yhdeksän aikaan… Suomen luonnon päivä olisi tuskin voinut ollut mitenkään parempi.

Kahden yön retki

Tästä tuli lastemme ensimmäinen kahden yön telttaretki – ja samalla toteutui esikoisemme kenties suurin kesätoive.

Liki yhdentoista tunnin yöunet olivat tehneet tehtävänsä, ja sunnuntaiaamuna teltassamme heräili onnellinen perhe. Syyskuun ensimmäinen päivä valkeni kirkkaana, ja lämpökin alkoi pikkuhiljaa kohota lähelle hellelukemia.

Tuli hidas aamiainen. Tuli suppailua. Tuli uintia. Ja tuli vielä eväsrippeistä koottu kenttälounas.

Lopulta oli kerättävä tavarat kokoon ja hyvästeltävä Iso-Valkee. Kiitos! Olit ihana!

Juttu on julkaistu myös Outdoor Family -blogissa.

Muista telttaretkistämme voit lukea seuraavista jutuista:


P.S. Jos teette lähiaikoina retken Iso-Valkeelle, kannattaa huomioida, että ensimmäisen rannan törmäällä on iso maa-ampiaispesä. Tästä ei ollut meille muuten mitään haittaa, mutta suoraan pesää ei tietenkään pidä mennä kaivelemaan…

2 replies
 1. Heini Viljanen
  Heini Viljanen says:

  Hei! Kiitos hyvästä vinkistä, pitää ehdottomasti mennä Somerolle retkeilemään. Mikähän tuo mainitsemasi Facebookin lapsiperheiden retkeilyryhmä on nimeltään? En onnistunut löytämään mitään aiheeseen sopivaa.

  Vastaa
  • Johanna Kleemola
   Johanna Kleemola says:

   Hei Heini, kiitos, tuo paikka on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen. 🙂 Kyseinen Facebook-ryhmä on nimeltään ’Retkeily/vaellus lasten kanssa’. T. Johanna

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *