Vuontisjärven esteetön reitti johdattaa kuvankauniiseen tunturinäköalaan

Raattamasta pienen matkaa pohjoiseen kohti Hettaa matkattaessa ohitetaan pieni Yli-Kyrön kylä, jonka vieressä – tieltä katsottuna kuitenkin piilossa – lainehtii Vuontisjärvi ja sen takana kohoaa Vuontiskero. Tästä maisemasta löytyy vaativa esteetön reitti, joka johdattaa mitä kauneimpaan tunturinäköalaan järven rannalle. Paikkaa ei tule sekoittaa pohjoisempana Hetan lähellä olevaan Vuontisjärven kylään, joka tosin sekin on hieno paikka Hietamelloineen.

Lähtöpaikka kartalla

Tämä tarina tulee parin vuoden takaa, kun mieleni teki lähteä pienelle iltakävelylle ja -uinnille ilman suurempia ponnistuksia. Sää oli kaunis ja houkutti tunturimaisemaan. Niinpä ajelimme katsomaan mitä tällä helpolta kuulostavalla reitillä olisi tarjota.

Pysäköintialueelle johtava tie on nimeltään Vuontispirtintie. Pysäköintialue on melko tilava ja hyvin merkitty. Taival taittuu kävellen tietä eteenpäin vielä aivan pienen matkan, kunnes käännytään oikealle Vuontisporontielle. Tie etenee metsää halkoen ja sen tuntumassa on mökkejä. Kun mökit hetkeksi loppuvat, ohitetaan puomi ja lopulta kaunis, avarampi maisema alkaa aueta.

Luontoon.fi:n mukaan kyseessä on vaativa esteetön reitti, eli pyörätuolia käyttävällä on hyvä olla avustaja. Myös lastenrattaiden kanssa kuljettavaksi reitti sopii hyvin.

Edessä siintävät Vuontis-, Keräs- ja Saivokero kätkevät keskelleen kuuluisan Hetta–Pallas-vaellusreitin.

Järvenrannan niityn ja suon ihanat vihreät värit rauhoittavat mielen. Tuuhea heinikko hulmuaa tuulessa kauniisti ja pitää pahimmat sääsket poissa. Jos ei tuule, kannattaa sääskiin varautua.

Vuolas oja ylitetään pientä siltaa pitkin. Oja näyttää aika syvältäkin, ja huomasin siellä myös kaloja.

Reitti säilyy leveänä joskin hieman kivisenä soraväylänä, jota pitkin on vaivatonta kävellä ilman tarvetta katsoa jalkoihin. Lähimmäs Vuontisjärven rantaa se tulee aivan esteettömän osuuden lopussa. Tästä reitti jatkuisi ei-esteettömänä ylös tunturiin, esimerkiksi Montellin maja sekä Nammalakurun tuvat ovat muutaman kilometrin päässä.

Me emme enää iltaa vasten jatkaneet matkaa, mutta uimassa kyllä kävin. Reitiltä järveen oli muutama askel, ja järvessä näkyi olevan aika selkeä, joskin matala pohja. Ei nyt mikään ihan ihanteellinen uimapaikka, mutta sai kelvata pieneen vilvoitteluun. Plussaa kirkkaasta vedestä ja pienistä ahvenista!

Suosittelen tätä reittiä vaikkapa happihyppelyn kohteeksi jos olet ajamassa Raattaman ja Hetan väliä, ja kannattaa tänne ihan vasitenkin poiketa jos majailet jossain lähistöllä ja kaipaat superkaunista mutta helposti saavutettavaa tunturimaisemaa. Reitiltä on lisäksi Vuontisjärven yli varsin esteetön maisema pohjoistaivaalle, joten voisin kuvitella tämän olevan hyvä paikka myös syksyn ensimmäisien revontulien tarkkailuun.

Lue lisää:

Montellin maja, Vuontisjärvi, Enontekiö

Tarkemman selostuksen Vuontisjärven reitin esteettömyydestä löydät Luontoon.fi-palvelusta (reittiselostuksen löytääksesi valitse Suodatin-> Lisätiedot -> Esteetön)

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.