Huittisten Ripovuori – hiidenkiukaista tanssipaikan kautta suojelualueeksi

Huittisten pitäjän pohjoisosissa kohoaa komea Ripovuori. Tuon 36 metriä lähellä virtaavaa Kokemäenjokea korkeammalle kohoavan vuoren laella on luonnonsuojelualuetta. Pitävätpä jotkut tuota paikkaa myös linnavuorena tai jonkinmoisena puolustusjärjestelmän osana.

SONY DSC

Paikka on ollut muinoin tärkeä kulttipaikka ja siellä on ollut pronssikautisia rautaröykkiöitä. Nuo hautaröykkiöt eli hiidenkiukaat kuitenkin tuhottiin lopullisesti 1900-luvun alussa ennen kuin vuorella oli ehditty tehdä arkeologisia kaivauksia. Niinpä vuori saa pitää mysteerinsä.

SONY DSC

Olihan tuota sitten kiivettävä itsekin katsomaan. Huipulta avautuu huikaiseva näky Kokemäenjoelle ja satakuntalaiseen kulttuurimaisemaan!

???????????????????????

Maiseman ja Ritovuoren kupeella laiduntavan Ylämaankarjan lisäksi huomio kiinnittyi avokallion raoissa kasvavaan sammaleeseen joka muodosti kiinnostavia kuvioita.

Ripovuorta vastapäätä Kokemäenjoen toisella puolella on Karhiniemi, jota pidetään Huittisten vanhimpana kylänä. Siellä on ollut jo 1200-luvulla Huitsin ensimmäinen kirkko ja sen lähellä Hiidenkalliolla on muinainen uhrilähde jossa on perimätiedon mukaan kastettu ensimmäiset huittislaiset kristinuskoon.

Vanha kansa muistelee, että vuoressa olisi asunut jättiläisiä. Niistä ei paikallä näkynyt merkkejä. Tuoreemmat muistikuvat puolestaan kertovat, että vuorella on järjestetty todella hyviä tansseja. Sen saattaa uskoakin. Koreassa maisemassa on kelvannut laittaa jalallakin koreasti.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6794993 E 268257

1 reply
  1. Reijo Ruottunen
    Reijo Ruottunen says:

    Ripovuoren tansseissa on tullut monet kerrat käytyä 1960/70-lukujen vaihteen molemmin puolin…

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.