Erätaidot, osa 1: Tuohilippi

Tuohityöt ovat kuuluneet vanhan kansan perustaitoihin pitkälti 1900-luvun puolelle saakka. Koivuntuohesta on osattu taitella ja punoa erilaisia käyttöesineitä moneen tarkoitukseen. Hyvin saatavilla oleva ja helppotöinen materiaali soveltuu niin malkakattojen eristeeksi kuin erilaisten koppien ja asusteiden tekoon. Jokainen on varmasti kuullut puhuttavan tuohivirsuista eli –jalkineista ja tuohikontista eli tuohisesta selkärepusta.

Paras aika tuohen irrottamiseen elävän koivun rungolta on alkukesästä, jolloin se irtoaa puukolla alkuviillot tehden kuin itsestään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuohen ottaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan maanomistajalta tulee aina pyytää lupa! Talviaikaan ja tuohen ollessa jo kuivunut ja käpristynyt sen saa notkistumaan ja irtoamaan helpommin kaatamalla päälle kiehuvaa vettä. Tuohen liottaminen vedessä helpottaa muutenkin sen käsittelyä erityisesti punonnassa.

Aloitetaan helpoimmasta: Tuohilippi on erämiehen nopeasti väsätty juomakauha, yhä elävää kansanperinnettä. Tarvitset vain puukon, tuohilevyn ja tuoreen oksanpätkän. Tässä tuohilipin teko-ohje kuvineen kaikkineen:

1) Etsi kohtuullisen hyväkuntoinen (ts. sileähkö, ilman oksakohtia) tuohilevy tai kisko sellainen koivun kyljestä. Mitat saisivat olla vähintään 10×10 cm, mieluiten yli, mutta vähemmälläkin pärjää kyllä tarvittaessa:

Jpeg

2) Leikkaa puukolla varovasti levystä mahdollisimman ympyrämäinen pala ja kuori kynttä apuna käyttäen uloimmat, likaiset ja repaleiset tuohikerrokset pois. Lopputuloksen pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä:

Jpeg

3) Taita tuohikiekko ensin kahtia puhtaamman näköinen puoli sisäänpäin. Käännä kiekkoa 90 astetta ja taita uudestaan kahtia siten, että kiekossa näkyy lopuksi neljä taitekohtaa:

Jpeg

4) Taita yksi näistä neljästä sivusta vielä sisältä siten, että sen jompikumpi puoli kääntyy toisen päälle. Näin:

Jpeg

5) Halkaise puukolla varovasti oksan päähän kasvusyiden suuntaisesti 2-3 cm pitkä lovi. Älä väännä lovea liian suureksi, sillä sen tarkoitus on pitää kauhaosa kiinni varressa eli oksanpätkässä:

Jpeg

6) Asettele päällekkäin taiteltu tuohikiekon sivu loveen, jolloin lopputulos on tämä:

Jpeg

7) Etsi vettä, jota voit tuohilipillä kauhoa janoosi.

HUOM! Tässä ei ole tällä kertaa ollut tarkoitus hifistellä, eli periaatteena on ”karun näköinen mutta käytännöllinen”. 😉 Aikaa lipin tekoon kuluu reilu minuutti, kunhan tuohilevy on valmiiksi kädessä.

Ei muuta kuin kokeilemaan!

Kuvat ja teksti: Mikko Solja

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *