Erätaidot, osa 3: Muita tulentekokeinoja

Tuli merkitsee lämpöä, jota Pohjolan kylmyydessä vaeltava kulkija kaipaa istuutuessaan lepäämään. Tapoja tehdä tulet on monia, mutta entäpä jos tulitikut kastuvat, sytkäri ei toimi, tulusrautaa ei ole eikä tule, kitkatulet eivät luonnistu ja Firesteel unohtui kotiin?

Nuotion saa aikaan muillakin keinoilla. Esivalmistelut ovat tärkeitä myös silloin, kun on rasiallinen tulitikkuja mukana, mutta niiden rooli korostuu entisestään hankalampia tulentekotapoja käytettäessä. Kannattaa siis aina rakentaa nuotiota valmiiksi ja valmistella hyvät, mahdollisimman pienet ja kuivat sytykkeet.

Esittelen alla kaksi vaihtoehtoista tulentekotapaa yksinkertaisilla välineillä:

SUURENTAVA LINSSI

Helpoin ja tehokkain tapa saada nopeasti tulet tehtyä on melkeinpä jokaisessa kompassissakin mukana olevan suurennuslasin tai vaikka silmälasien linssin käyttö. Näin se sujuu:

1) Sinun täytyy löytää jotakin erittäin helposti syttyvää. Taula tai hiiltynyt pellava on paras vaihtoehto, mutta sanomalehtipaperilla tai kuivalla heinätukollakin pärjää.

2) Tarvitset auringonpaisteen.

3) Kohdista suurennuslasi sopivalle etäisyydelle sytykemateriaalista (tässä tapauksessa palanen taulaa) siten, että se keskittää auringonvalon koko tehon mahdollisimman pienelle alueelle. Tavoitteena on selkeä ja erittäin kuumaksi lämpiävä ympyrä:

Jpeg

4) Taula alkaa kyteä alle 5 sekunnissa. Sanomalehtipaperin tms. tapauksessa sinun tulee saada kytevä alue isommaksi liikuttelemalla suurennuslasia, kunnes savua alkaa nousta kunnolla.

Jpeg

5) Aseta kytevä materiaali sytykkeiden keskelle ja puhalla, aluksi varovasti, jotta kipinä ehtii tarttua.

Jpeg

6) Lopuksi voit puhallella lujempaa. Sytykepallon tulisi leimahtaa liekkiin alle minuutissa:

Jpeg

TERÄSVILLA JA PATTERI

Tämä menetelmä toimii myös mainiosti. Alla tarvittavat välineet, eli vasemmalta: teräsvillaa, taulaa (tai muu herkästi syttyvä materiaali), paristo (tässä tapauksessa 9V) ja sytykepallo, jossa on luppoa, katajanniintä ja koivun ohuinta tuohikerrosta pieneksi kämmenten välissä möyhennettynä:

Jpeg

1) Levitä teräsvilla pitkulaiseksi siten, että se ylettää hyvin pariston molempiin päihin. Aseta noin sormenpään kokoinen pala taulaa teräsvillan sekaan pariston +-navan ylle ja hiero teräsvillaa ja taulaa kevyesti pariston päätä vasten. Tästä syntyy kipinöitä, jotka osuessaan taulaan alkavat kyteä:

Jpeg

2) Tästä eteenpäin periaate on sama kuin useimmissa muissakin tulentekotavoissa. Aseta kytevä taula ilmavasti keskelle sytykkeitä ja ala puhaltaa varovasti. Jahka savua alkaa nousta enemmän, voit puhaltaa kovempaa:

Jpeg

3) Lopuksi sytykkeet leimahtavat liekkiin:

Jpeg

Samoilla periaatteilla tulia voi tehdä myöskin käyttämällä esimerkiksi vedellä täytettyä Minigrip-pussia tai erilaisia sähkölaitteita, joiden kanssa tulee kuitenkin olla erityisen varovainen. Toivotan turvallisia kokeiluja!

Tänään on muuten kevätpäivänseisaus, jolloin päivä ja yö ovat suurinpiirtein yhtä pitkiä. Niin ne illat pitenevät ja pian koittaakin jo kesä…

5 replies
 1. Markku
  Markku says:

  Tuttu tilanne, tulitikut jäi kotiin mutta muistin ottaa pariston ja teräsvillaa – suurennuslasikin kulkee mukana joka retkellä 😉 ihan hyvä juttu vaikka haiskahtaa aika turhalta piipertämiseltä – ei ehkä erätaitoja mutta hauskoja kokeita pikkupoikien leikkeihin.

  Vastaa
 2. Timo Niemi
  Timo Niemi says:

  Älä koskaan luota vain yhteen tulenteko välineeseen ja suojaa ne vesitiiviisiin pusseihin tai rasioihin vanha filmirullan purkki on ihanteellinen rasia tulitikuille mutta pidä niitäkin useita mukana AINA

  Vastaa
 3. Timo Niemi
  Timo Niemi says:

  Ja kaikkein tyhmintä on laittaa käytetty tulitikku takaisin tikkurasiaan koska jossainvaiheessa tululee tilanne että on ainut tikkuaski mukana ja sekin on täynnä käytettyjä tikkuja

  Vastaa
 4. Pekka
  Pekka says:

  Moottorisahan sytystulpasta kipinä-, itse olen kerran ottanut kipinän perämoottorin sytystulpasta – tippa bensaa paperitollossa -syttyy helposti.
  Kerran oli mukana kaasu-retkikeitin, mutta ei tulta. Kvartsikiveä ja mustaa kiveä yhteen raapaisemalla syttyi kaasuliekki.

  Vastaa
 5. Lehteinen
  Lehteinen says:

  Hyviä vinkkejä. Meikäläisen tulivehkeet ovat vuosien mittaan vakiintuneet ja pidän mukanani sytkäriä & magnesiumpuikkoa. Tulitikut ovat jääneet pois mm. kostumisriskien takia.

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.