Janakkalan Hakoisten linnavuori

HUOM. Linnavuori on yksityisen maanomistajan, Hakoisten kartanon maalla. Koronan vuoksi maanomistaja on kieltänyt kulun Linnavuorelle toistaiseksi.

Janakkala.fi

Janakkalassa vanhan kolmostien vieressä sijaitseva Hakoisten linnavuori kohoaa peltomaisemasta korkeana kallionyppylänä. Mäellä on keskiajalla sijainnut linna, ja ympäröivää maastoa pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä kulttuurimaisemista. Linnavuoren vieressä sijaitseva Hakoisten kartano on nykyisin yksityisomistuksessa, mutta aikoinaan se on toiminut mm. Hämeen linnan voutien asuinkartanona.

Saapuessamme parkkipaikalle ulkona tuuli todella kovasti. Lapsen ilmapallo pääsi karkuun, mikä oli omiaan pilaamaan pienimmän linnavuorikokemuksen. Hienot maisemat, mäen laella kasvavat kelopuut tai hiidenkirnu eivät jaksaneet innostaa ilmapalloharmistuksesta kärsinyttä nuorukaista.

Näkymä Hakoisten linnavuorelta Kernaalanjärven suuntaan.

Näkymä Hakoisten linnavuorelta Kernaalanjärven suuntaan.

Hakoisten linnavuoreen liittyy lukuisia kertomuksia ja tarinoita, mutta faktinen historiallinen tieto on vähäisempää. Aikaisemmin ajateltiin, että linnavuorille sytetyt tulet olisivat muodostaneet hälytysketjuja, mutta hypoteesia on testattu muutamaan otteeseen ja se on todettu jokseenkin perusteettomaksi. Hakoisten linnavuorta on saatettu käyttää jo rautakaudella, mutta säilyneet rakenteet ovat vasta 1200-1300-luvun vaihteesta.

Vielä 1900-luvun alkupuolella linnan laella oli näkyvissä jäänteitä asuinrakennuksesta ja tiilisestä tornirakennuksesta. Sata vuotta sitten toteutettujen arkeologisten kaivausten aikana rakenteet purettiin, mutta nytkin laella saattoi tornin sijaintipaikalla nähdä maassa tiilimurskaa. Alemmalla tasanteella sijainneen esilinnan ympärysvalli erottuu maastossa vieläkin selvästi, samoin esilinnassa lähellä suoraa kallioseinämää sijainnut linnan kaivo. Linnavuorelta kaivauksissa talletettuun löytöaineistoon kuuluu mm. kynttilänpidikkeitä ja 1200-luvun raha.

Esilinnan kaivo erottuu maastossa painanteena.

Esilinnan kaivo erottuu maastossa painanteena.

Linnavuoren laella on pieni hiidenkirnu. Onkohan tätä hyödynnetty keskiajalla jotenkin?

Linnavuoren laella on pieni hiidenkirnu. Onkohan tätä hyödynnetty keskiajalla jotenkin?

Kartta ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6751574 E 369025

4 replies
  1. Katja Härkönen
    Katja Härkönen says:

    Loistava paikka kesäisin bongailla ukkosrintamia. Muutenkin tuttu retkipaikka, jonne kiipeäminen on pieni pohjetreeni, muttei mukään mahdoton. Suosittelen käymään!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.