Paratiisi aloittelevalle ja lempeitä kokeneelle maastopyöräilijälle: Fiskarsin pyöräreittiverkosto niittää nopeasti mainetta

Yhteistyössä Visit Raseborg

Maastopyöräreittien lähtöpaikka kartalla
ℹ Fiskars Village Trail Center, kotisivut
ℹ Reittikartta (pdf)

Muistan sen hetken, kun opin pyöräilemään ilman apupyöriä. Sama vapauden ja liikkeestä nauttimisen tunne on jäljellä yhä, kun nousen pyörän selkään ja polkaisen sen vauhtiin. Kun elämästäni osa siirtyi metsään, oli luontevaa, että myös pyöräily siirtyi perässä.

Maastopyörä tuli elämääni kaksi vuotta sitten. Nämä kaksi vuotta maastopyörän selässä ovat olleet melkoista ylä- ja alamäkeä – sanonnan kaikissa merkityksissä. Hankaluus on ollut siinä, että maastopyörilytaitoni eivät ole kehittyneet maastopyöräilyinnon myötä.

Täydellisten polun metsästys päättyi onnellisesti, kun polkaisin matkaan Fiskars Village Trail Centerissä. Itselleni hauskinta Fiskarsin maastopyöräreiteillä oli tavoittaa maastopyörällä ajamisen rentous. Olen lähtökohtaisesti arka maastopyöräilijä, joka joskus nousee adrenaliinipäissään vähän rämäpäisempiin suorituksiin ja ajaa muutaman pienen dropin tai jyrkemmän rinteen alas. Yleensä näin ei kuitenkaan käy. Mutta Fiskarsissa ajaessa sopivasti mutkittelevaa, pomputtelevaa, nousevaa, laskevaa ja kääntyilevää polkua oli niin paljon, että pääsin ajamaan pitkiäkin matkoja, eikä pyörää tarvinnut talutella tai potkia vauhtiin juuri ollenkaan.

Koska eritasoisia reittimahdollisuuksia oli niin paljon, pääsin vähän myös kokeilemaan, missä mennään: olenko oikeastaan niin arka kuin kuvittelen?

No, en ollut.

Fiskars Village Trail Center

Fiskars Village Trail Center on perustettu vuonna 2016, ja siitä tuli saman tien maastopyöräilystä vakavasti innostuneiden sekä varovasti kiinnostuneiden suosima kohde.

Polut on vartavasten rakennettu maastopyöräilyä varten. Tämä on ylellistä! Yleensähän maastopyöräilijä polkee kävelijöiden tallaamilla, vaeltajia varten tarkoitetuilla tai muille ajoneuvoille suunnitelluilla reiteillä. Ero on valtava, kun pääsee maastopyöräilijän toisia maastopyöräilijöitä varten suunnittelemille reiteille.

Trail Centerin pyörävuokraamo löytyy Fiskarsin kylän paja-aukiolta, mutta Fiskars Village Trail Centerin varsinaiset polut ovat tietenkin kylää ympäröivissä metsissä. Fiskars Village Trail Center järjestää myös ympäri vuoden erilaisia suosittuja tapahtumia maastopyöräilymessuista maastopyöräilukursseihin.

Jos ei ole omaa pyörää, pyörävuokraus tulee tehdä etukäteen netissä. Tarkistathan myös vuokraamon aukioloajat ennen saapumistasi.

Kun varaa pyörän etukäteen, pääsee heti kokeilemaan, miten hyvä maastopyörä ajaessa toimii! Kaikki pyörät ovat Canyonin laadukkaita maastopyöriä, joiden kanssa vasta-alkajakin saa hyvän ensikosketuksen maastopyöräilyyn. Vuokraamosta löytyy myös pari lasten maastopyörää.

Päivä 1: Flacksjön ja Långbrobergenin reitit

Fiskarsin polkuja suunnitellessa on mietitty niiden vaativuutta ja sopivuutta eritasoisille maastopyöräilijöille. Polkujen vaikeusaste on merkitty värikoodeilla:

vihreä – helppo
sininen – keskivaikea
punainen – vaikea
musta – erittäin vaikea

Valitsin ensin testattavaksi yhdistelmän Fiskarsin kylän luoteispuolella kulkevista, keskivaikeista Flacksjön (8 km) ja Långbrobergenin (5 km) reiteistä. Reitit ovat Fiskars Village Trail Centerin tarjonnassa tuoreimpia.

– Reittejä suunniteltaessa ja rakennettaessa on nimenomaan mietitty aloittelevaa maastopyöräilijää tai sunnuntaiharrastajaa, joka pyöräilee vain silloin tällöin, kertoo Fiskars Village Trail Centeriä pyörittävän Flowriders-yhdistyksen aktiivi Marko Halttunen.

Siirtymät metsään ja kaikki reitit on ilahduttavan hyvin merkitty. Olen mestarieksyjä, mutta onnistuin pysymään reitillä suurimman osan ajasta. Vain kerran-pari pysähdyin tarkastamaan sijaintia puhelimesta ajettuani keskittyneenä reittimerkintöjen ohi.

Reitillä oli leppoisia osuuksia – lähes juurettomina ja kivettöminä polveilevia polkuja, joita poljin rentona ja nopeasti. Alkuosuus reitistä voimaannutti luottamaan omiin ajotaitoihin! Välillä oli kuitenkin ajettava kieli keskellä suuta, kun polku kapeni ja ohjautui alas Stensjö-järvelle. Ylitin itseni muutamalla kivisemmällä ja kallioisemmalla taipaleella, mutta jätin suosiolla dropit (pudotukset) väliin ja tunkkasin pyörää lyhyissä, mutta jyrkemmissä mäissä. Pääsin matkalla hyvään ajoflowhun, josta minut herätti vain säikähtäneen peuran kiljaisu, kun emo ja poikanen loikkivat kallioilla pakoon.

Maastopyöräilysesonki on Fiskarsissa kuumimmillaan syksyllä ja keväällä. Itse satuin maisemiin kesähelteillä, ja pidin viilentävän kahlailutauon Flacksjön uimarannalla. Jos repussa olisi ollut uikkarit, olisin varmasti mennyt kokonaan uimaan. Metsässä ajaessa ei tule kuitenkaan liian kuuma, koska puut antoivat auringolta suojaa ja ajoviima viilentää vähän. Minulla oli mukana kuitenkin reilusti vettä.

En tiedä, kiersinkö reittien kaikki mutkat, mutta metsässä ja siirtymissä meni yhteensä 1,5 tuntia. Se oli sille illalle juuri sopiva lenkki.

Päivä 2: Korkeuseroja, näköaloja ja palauttelevaa polkemista hiekkateillä

Toisena ajopäivänä kaipasin seuraa: Fiskarsissa olisin erityisesti halunnut ajaa kavereiden kanssa tai ohjatulla ryhmälenkillä, koska maastopyöräily on oikeastaan parhaimmillaan porukassa. Kun joku pyöräilee uskoa edellä, että tästä pääsee, ja takana tulevaa ei saa hidastaa, niin tulee ajettua vähän vauhdikkaammin kuin itsekseen tulisi jokaista kiveä ja kanttia mietiskellessä.

Fiskars Village Trail Centerin itäpuoliset reitit toimivat isommallekin ryhmälle, vaikka joukko koostuisi vasta-alkajista kokeneisiin enduropyöräilijöihin. Siirtymät reitiltä toiselle voi ajaa yhdessä, ja sen jälkeen jokainen löytää reittikartan, viittojen ja maalattujen nuoliopasteiden kanssa omiin ajofiiliksiinsä sopivia maastopyöräpolkuja.

Itäpuolen maastopyörälenkeille on tyypillistä korkeuserojen vaihtelu. Jos haluaa hien päälle ja nostaa sykettä, niin tänne! Rinnettä ylös ja alas laskevat polut rauhoittuvat välillä metsätaipaleille, ja kapoisia hiekkateitä kulkevat siirtymät voi ottaa palauttelun kannalta, jos reisiä hapottaa. Lisäksi tarjolla on kaksi helpompaa, vihreää reittiä.

Fiskarsin reiteillä oivalsin, että maastopyöräilyssä ajamisen ilo on kiinni myös poluista, ei vain minusta.

Hyvää ruokaa ja juomaa ajopäivän päätteeksi

Fiskars Village Trail Centerin esikuvat sijaitsevat ulkomailla. Flowridersin Marko Halttunen on kiertänyt paljon pyöräretkillä eri maissa, ja hän halusi tuoda Fiskarsiin samaa tunnelmaa: mahdollisuuden ajaa hienoja polkuja hyvässä seurassa, ja pysähtyä ajopäivän päätteeksi rentoutumaan hyvän keskustelun, ruuan ja juomien ääreen.

Fiskarsissa tämä toimii. Lähiruokaa suosivien ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi Fiskarsissa on oma panimo, siiderin valmistusta kotimaisista omenista sekä tislaamo.

Pitkin vuotta on tarjolla erilaisia lähiruokatapahtumia, esimerkiksi loppukesästä järjestettävä Slow food festival, joka kerää yhteen Länsi-Uudenmaan kalastajia, leipomoita, lihantuottajia, puutarhaviljelijöitä, luomutiloja ja ruokakäsityöläisiä. Lähiruoka ja maastopyöräily on ihan hyvä kombinaatio, kun on ajanut metsässä itsensä kunnolla väsyksiin ja nälkäiseksi.

Fiskarsin kylä on tunnettu käsityöperinteestä, designista sekä taiteesta. Pyöräilypäivän jälkeen pääsee heti lomatunnelmaan tallustaessaan Fiskarsinjoen rantapenkereillä, silloilla ja piipahdellessaan käsityöläisten puoteihin sekä taidenäyttelyyn.

Kannattaa muistaa myös muut Fiskarsin ulkoilu- ja liikkumismahdollisuudet. Kylä lepää keskellä etelärannikon reheviä metsä- ja maalaismaisemia. Isot tammet kurottuvat polkujen yli, ja karja laiduntaa järven rantaruovikossa. Ulkoilmalajeja rakastavalle tällainen maisema tarkoittaa maastopyöräilyn lisäksi polkujuoksu-, melonta- ja patikointimahdollisuuksia.

Fiskars Village Trail Centerin vihreillä ja sinisillä reiteillä on myös polkujuoksu sallittu. Jos harrastusaika tuntuu loppuvan kesken, kannattaa Fiskarsissa yöpyäkin. Itse palasin jo viikon päästä testaamaan lisää reittejä!

Maastopyöräreittien lähtöpiste, Fiskars Village Trail Center: N=6670571.272, E=307809.375

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.