Näin valmistat kuivalihaa kotioloissa

Välttämättä lihaa ei retkillä tarvitsisi, mutta se auttaa pitämään motivaatiota yllä ja mielen virkeänä. Talvella lihan mukaan ottamisen esteenä ei ole kuin paino, mutta vaikka Suomen kesäkään ei ole erityisen lämmin, saa sekin lihan pilaantumaan ainakin pidemmillä retkillä.

Kuivalihan saatavuus kaupoista on Suomessa heikkoa, eivätkä ravintolatkaan ole innostuneet valmistamaan kuivalihaa, kuten Jenkeissä. Tästä syystä valmistan omat kuivalihani kotiuunissa.

Näin valmistat kuivalihaa kotioloissa:

Ota sopiva määrä oikeanlaista lihaa.
Uuniin mahtuu noin 3 kiloa, mutta suosittelen paremman kuivaustuloksen saavuttamiseksi enintään 2 kiloa lihaa. Riippuen kuivurista, lihaa mahtuu kuivuriin 1 – 3 kiloa. Itse teen kuivalihani sisä- tai paahtopaistista, mutta jos riistaa on saatavilla, poro ja hirvi toimivat mainiosti. Niiden saatavuus on vain melko heikkoa Etelä-Suomessa, joten suosin sisäpaistia, koska paahtopaistin keskellä kulkee ikävä kalvo, joka tuottaa ylimääräistä työtä.

Pilko ja marinoi lihat.
Liha pilkotaan 20cm x 5cm x 0,5cm paloiksi ja laitetaan vuorokaudeksi tai kahdeksi jääkaappiin marinoitumaan. Kannattaa tehdä suikaleista suunnilleen samankokoisia, jotta ne kuivuisivat samalla tavalla. Suosittelen käyttämään öljytöntä marinadia. Itse käytän marinadin pohjana soijaa, mutta mikä tahansa sitruunamehusta lähtien käy.

Lihojen kuivaus uunissa
Kun lihat ovat marinoituneet, laitetaan ne grillitikkujen avulla uunin ritilästä roikkumaan siten, etteivät suikaleet kosketa toisiaan. Asetetaan uuni 70 asteeseen ja kiertoilma päälle. Jos uunissa ei ole kiertoilmaa, laitetaan uunin luukun väliin puinen lasta tai jokin vastaava pitämään uunin luukkua raollaan. Uunissa lihojen kuivuminen kestää 12-14 tuntia.

Lihojen kuivaus kuivurissa
Jos käytät kuivuria, jätä tarpeeksi tilaa suikaleiden väliin, jotta ilma pääsee kunnolla kiertämään. Vaihtele ritilöiden paikkaa silloin tällöin. Kuivalihan valmistus kuivurilla kestää 7-8 tuntia.

Pakkaa lihat ilmatiiviisti.
Kun lihat ovat kuivuneet, kannattaa ne pakata ilmatiiviiseen astiaan tai pussiin. Jos kuivaus on onnistunut hyvin, lihat säilyvät vähintään vuoden huoneenlämpöisessä pimeässä paikassa. Itse olen syönyt puoli vuotta vanhaa lihaa, jota säilytin sängyn alla minigrip-pussissa.

Nauttikaa!

5 replies
 1. Timo Rinta-Möykky
  Timo Rinta-Möykky says:

  Olisiko marinadista mitään tarkempaa reseptiä noviisille? paljonko suolaa/kg?

  Vastaa
 2. Jaana Lappalainen
  Jaana Lappalainen says:

  Jos käyttää marinadina soijakastiketta, ei suolaa tarvitse lisätä. Helposti tulee yleensä liiankin suolaisia. Kahteen kiloon korkeintaan 2 ruokalusikkaa suolaa. Auttaa kyllä säilyvyyttä toi suola.

  Vastaa
  • teijor
   teijor says:

   Kylläpä tuohon käy liha kuin liha. kaiken minkä käytännössä voi kuivattaa kelepaa vallan mainiosti. ei muutakuin kokeilemaan vain! 🙂

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.