Näin valmistat kuivalihaa kotioloissa

Välttämättä lihaa ei retkillä tarvitsisi, mutta se auttaa pitämään motivaatiota yllä ja mielen virkeänä. Talvella lihan mukaan ottamisen esteenä ei ole kuin paino, mutta vaikka Suomen kesäkään ei ole erityisen lämmin, saa sekin lihan pilaantumaan ainakin pidemmillä retkillä.

Kuivalihan saatavuus kaupoista on Suomessa heikkoa, eivätkä ravintolatkaan ole innostuneet valmistamaan kuivalihaa, kuten Jenkeissä. Tästä syystä valmistan omat kuivalihani kotiuunissa.

Näin valmistat kuivalihaa kotioloissa:

Ota sopiva määrä oikeanlaista lihaa.
Uuniin mahtuu noin 3 kiloa, mutta suosittelen paremman kuivaustuloksen saavuttamiseksi enintään 2 kiloa lihaa. Riippuen kuivurista, lihaa mahtuu kuivuriin 1 – 3 kiloa. Itse teen kuivalihani sisä- tai paahtopaistista, mutta jos riistaa on saatavilla, poro ja hirvi toimivat mainiosti. Niiden saatavuus on vain melko heikkoa Etelä-Suomessa, joten suosin sisäpaistia, koska paahtopaistin keskellä kulkee ikävä kalvo, joka tuottaa ylimääräistä työtä.

Pilko ja marinoi lihat.
Liha pilkotaan 20cm x 5cm x 0,5cm paloiksi ja laitetaan vuorokaudeksi tai kahdeksi jääkaappiin marinoitumaan. Kannattaa tehdä suikaleista suunnilleen samankokoisia, jotta ne kuivuisivat samalla tavalla. Suosittelen käyttämään öljytöntä marinadia. Itse käytän marinadin pohjana soijaa, mutta mikä tahansa sitruunamehusta lähtien käy.

Lihojen kuivaus uunissa
Kun lihat ovat marinoituneet, laitetaan ne grillitikkujen avulla uunin ritilästä roikkumaan siten, etteivät suikaleet kosketa toisiaan. Asetetaan uuni 70 asteeseen ja kiertoilma päälle. Jos uunissa ei ole kiertoilmaa, laitetaan uunin luukun väliin puinen lasta tai jokin vastaava pitämään uunin luukkua raollaan. Uunissa lihojen kuivuminen kestää 12-14 tuntia.

Lihojen kuivaus kuivurissa
Jos käytät kuivuria, jätä tarpeeksi tilaa suikaleiden väliin, jotta ilma pääsee kunnolla kiertämään. Vaihtele ritilöiden paikkaa silloin tällöin. Kuivalihan valmistus kuivurilla kestää 7-8 tuntia.

Pakkaa lihat ilmatiiviisti.
Kun lihat ovat kuivuneet, kannattaa ne pakata ilmatiiviiseen astiaan tai pussiin. Jos kuivaus on onnistunut hyvin, lihat säilyvät vähintään vuoden huoneenlämpöisessä pimeässä paikassa. Itse olen syönyt puoli vuotta vanhaa lihaa, jota säilytin sängyn alla minigrip-pussissa.

Nauttikaa!

9 replies
 1. Timo Rinta-Möykky
  Timo Rinta-Möykky says:

  Olisiko marinadista mitään tarkempaa reseptiä noviisille? paljonko suolaa/kg?

  Vastaa
 2. Jaana Lappalainen
  Jaana Lappalainen says:

  Jos käyttää marinadina soijakastiketta, ei suolaa tarvitse lisätä. Helposti tulee yleensä liiankin suolaisia. Kahteen kiloon korkeintaan 2 ruokalusikkaa suolaa. Auttaa kyllä säilyvyyttä toi suola.

  Vastaa
  • teijor
   teijor says:

   Kylläpä tuohon käy liha kuin liha. kaiken minkä käytännössä voi kuivattaa kelepaa vallan mainiosti. ei muutakuin kokeilemaan vain! 🙂

   Vastaa
 3. Markonaattori
  Markonaattori says:

  Olen Lapista, joten suola+liha on se minun juttu. Kuitenki löysin valmiiksi suolattua nautaa ( ei siis poroa 🙂 ) Röngältä. Siivut oli kuiten 1.5cm vahvoja eli tuplat siihen mitä uunikuivakseen pitäs olla ( tein eka kerran ja näin on ).

  Jokatapauksessa laitoin uunin 55C ja lusikan väliin, noin 1cm väli ylhäällä, kun ei ole kiertoilmauuunia. 21-22 tuntia odottelun välillä katellen ja lopulta kyllästyen sekä pähkäillen, että kuivuus ei mene syvemmälle.

  Sellainen suuri rakenteellinen ero tuossa on seinäkuivattuun, että sisempi liha on kypsän värinen ei siis punertava vaan ruskea/harmaa sävy.

  Maku on silti ihan hyvä, tässä nyt neljättä biittiä vedän kirjoitellessa. Tosiasia on se, että kaupasta et saa vastaavaa, vaikkei tämä nyt seinäkuivattua poroa tai hirveä ole niin on tämä kuulkaas silti jotain… Eli mitä?

  Otat puukon käteen ja pääset vuoleen lihasta ohuen siivun ( 95% kaupan leikkeleistä ulkona jo nyt ), sellasen ohkasen jossa purutuntumaa ( jerkyt enää jälellä… Kuka tykkää kuka ei ). Tunne ja olo sama kuin aikanaan seinäkuivatun kanssa ja kivasti poskihampaatki saa tehdä töitä, tuntuu hyvältä. Makuki aika jees, valmistusaikaan suhteutettuna 8.5/10 ja harvakseeen tehtynä kun tekee mieli niin vastaavaa ei hyllystä löydy.

  Suosittelen siis tekeen, jopa lapinmiehille, mutta en tosin jos 200kg poroa, sillon helpompi seinäkuivata, mutta jos ne on loppu ja 2kg ois niin ei muuta ku lihat uuniin riippuun coctailtikuilla ritilän yläosasta kiinnitettynä about vuorokaudeksi niin pääsee sillä vieroitusoireista eroon pariksi viikkoa.

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Niinhän se on, että kuivalihan valmistus on aluksi pitkälti kokeilua, kunnes kokemusta ja tuntumaa alkaa kertyä. Mutta onhan se vaan niin hyvää, että vaiva kyllä palkitaan! Kiitos tarkan ohjeesi ja selontekosi jakamisesta, siitä on varmasti monelle hyötyä 🙂

   Terveisin Jonna / Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.