Helsingin Keskuspuistossa on metsän tuntua

Helsingin Keskuspuiston nimen pitäisi oikeammin olla Keskusmetsä. Keskeisiltä osiltaan puistoa ei ole hoidettu talousmetsänä liki 100 vuoteen, vaan sen on annettu kasvaa ja kehittyä liki luonnontilaisena.

Keskuspuisto on stadin keuhkot ja henkireikä. Se kurottautuu liki 10 kilometrin pituisena saarekkeena Töölöstä Haltialaan, Vantaanjoen varteen. Hienointa on, että kaikkialta kaupungista pääsee sinne fillarilla tai kävellen, joten ei ole ihme, että siellä on laskettu noin 2 miljoonaa käyntiä vuodessa. Tämä on enemmän kuin Suomen kansallispuistojen kaikki kävijämäärät vuodessa.

Monen työmatka taittuu fillarilla vuoden ympäri metsän läpi. Lähiluonnon terveysvaikutukset ovat kiistattomat ja kansantaloudellisesti merkittäviä.

keskuspuisto-7

Metsän siimeksessä tai sen laidoilla on monenlaisia ulkoilu- ja urheilupaikkoja. Puistossa voi kohdata ratsastajia niin Laaksossa kuin Ruskeasuollakin. Golffareita on Paloheinässä ja maastopyöräilijöillä on omat reittinsä. Haltialassa puolestaan ovat kaupungin maatila ja kotieläintallit. Urheiluhallit ja ulkokentät ovat Pirkkolassa. Kesäisin puistossa on kilometreittäin kunto- ja luontopolkuja. Talvisin hiihtolatuja voi kiertää kymmeniä kilometrejä, ja lumisina talvina on työmatkankin voinut hiihtää vaikkapa Maunulasta Töölöön.

Vaikka puistoa on nakerrettu joka laidalta, niin kävijäkyselyiden mukaan sen hienoin piirre on metsäntuntu. Metsäisimmät alueet ovat vanhoja metsiä, joissa voi kohdata kanahaukan, mäyrän, näädän, palokärjen tai lehtopöllön sekä muita vanhojen metsien lajeja. Helsingillä olisi nyt mahdollisuus säilyttää ja vaalia vanhaa metsää ihan kaupunkilaisten takapihalla. Tällaista metsää on alle 2 % Etelä-Suomen metsistä.

keskuspuisto-5

Lukuisat pienet purot halkovat aluetta. Eniten kuuluisuutta on saanut Suomen urbaanein taimenpuro, Haagapuro. Puron kunnostus on tehty vapaaehtoisvoimin talkootöinä ja siihen on punnerrettu kiviä ja rekkalasteittain soraa. Vaivanpalkkana ovat olleet taimenet, joita voi nähdä vilahtavan purossa kävelyretkien lomassa.

keskuspuisto-2

Näitä taimenia taisi kytätä myös viime kevään lintusensaatio eli kuningaskalastaja. Ennallistetun puron varrella viihtyvät myös jokatalviset vieraat, koskikarat. Taimenten kutu on alkamassa, ja iltahämärissä sitä voi seurata kutusoraikoilla.

Luontoa ja retkeilyä voi harrastaa kotinurkilla

Keskuspuistossa on hyvät mahdollisuudet myös kaikenlaiseen luontoharrastukseen. Maastossa tapaa marjastajia ja sienestäjiä, valokuvaajia ja lintuharrastajia sulassa sovussa koiranulkoiluttajien kanssa. Viljelypalstan voi hankkia niin Kivihaasta, Maunulasta kuin Pakilastakin, ja moni niin on tehnytkin.

keskuspuisto-9

Näistä Kivihaan ja Maunulan viljelypastat sekä pieneläinten hautausmaa uhkaavat jäädä rakentamisen jalkoihin. Pieneläinten hautausmaalla lepäävät esimerkiksi presidentti Paasikiven koira ja murtovarkaiden ampuma poliisikoira Lex.

Keskuspuisto tuo monipuolisen luonnon jokaisen ulottuville. Sen lähistöllä on noin 20 koulua, 30 päiväkotia,  noin 10 partiolippukuntaa ja muita harrastusjärjestöjä, jotka vievät ryhmiä ulos luontoon erilaisten toimintojen äärelle. Esimerkiksi urheilupainotteisen PHYK:n oppilaista noin 600 käyttää Pirkkolan aluetta ja lenkkipolkuja lähes päivittäin.

Maunulasta löytyvä luontopolku tehtiin yhteistyössä kaupungin puisto-osaston kanssa Keskuspuiston satavuotisjuhliin vuonna 2014. Eipä silloin tiedetty, kuinka yleiskaavaehdotus katkaisisi myös sen reitin. Luontopolun teemana on luonnon monimuotoisuus sekä ravinteiden, veden ja energian kiertokulut ja virtaukset luonnossa. 12 opastaulua on suunnattu liikkuville aikuisille, eikä reitti ole esteetön.

keskuspuisto-10

Epätasaisen maaston on todettu kehittävän muun muassa lihaskuntoa ja koordinaatiota. Opastauluissa on QR-koodit, joiden avulla tekstit avautuvat myös englanninkielisenä.  Lapsi- ja nuorisoryhmien vetäjiä varten on tehty vielä oma toimintavihko. Parhaiten luontopolulle pääsee Maunulan majalta. Eväitä voi nauttia kallion laella, pähkinäpensaslehdossa tai vaikka taimenpuron varteen rakennetun piknik-pöydän äärellä.

Keskuspuistossa on hyvät palvelut retkeilijälle

Kahvitauolla voi käydä muun muassa Ruskeasuon ratsastuskeskuksen kahvilassa, Maunulan Majalla tai Paloheinän tai Pitkäkosken majalla tai Haltialan tilalla. Maunulan Majalla on myös lenkkisauna keskiviikkoisin pihan puulämmitteisessä saunassa. Helsingin polkupyöräilijöiden pyöräretket starttaavat sunnuntaisin Maunulan Majan pihalta. Luontopolkuja on jo mainitun Maunulan Luontopolun lisäksi Haltialan suunnalla useita.

Helsingin uusi yleiskaavaehdotus mahdollistaa rakentamisen puistoon

#keskuspuistonpuolesta luovutti kaupunginvaltuutetuille adressin, jonka allekirjoitti  17 374 henkilöä. Nimiä kertyy edelleen lisää.

Juuri nyt Keskuspuistoa uhkaa Helsingin uusi yleiskaavaehdotus, jossa tultaisiin sallimaan uutta rakentamista puistoon jopa 40 hehtaarin verran. Keskuspuisto on juuri nyt ajankohtainen, ja se on saanut valtakunnallista huomiota. Keskuspuistoliike koostuu puiston varren asukasyhdistyksistä ja muista aktiiveista.

Keskuspuistoa ehdotetaan myös Helsingin kansallisen kaupunkipuiston osaksi. Kansallinen kaupunkipuisto näyttäisi olevan ainoa mahdollisuus saada Helsingin viheralueet turvatuiksi. Alueelta on nyt löydetty jo noin 10 liito-oravan reviiriä, mutta rakentamista suunnitellaan sinnikkäästi myös näille alueille. Samoin taimenpuron säilyttämisestä saatiin maininta luonnokseen vasta Keskuspuistoliikkeen otettua asia esille. Mainintakin on vain eräänlainen ponsi puron säilyttämisen puolesta, se voidaan hyvin vielä menettää, jos rakentaminen sallitaan.

Luontokartoituksen mukaan Keskuspuistossa on enemmän kääpälajeja kuin Nuuksiossa, ja sinne esitetään lisää luonnonsuojelualueita. Helsingin arvometsäkartoituksessa Keskuspuistolla on keskeinen asema.

keskuspuisto-8

Kirjoittaja: Susanna Pitkänen[email protected]

Lisää keskuspuistosta:
Neljä syytä mennä Keskuspuistoon
Pyöreitti
Keskuspuistovideo

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.