Veikkolan monihaaraiset mutanttikuuset

Ykköstien varressa Kirkkonummella sijaitsee paikka nimeltä Veikkola. Satoja kertoja olen sen läpi matkannut milloin töihin, milloin takaisin. Vaan erään kerran bussin ikkunasta tuijotellessani kiinnitin huomion erikoiseen kuuseen. Sillä kun oli useampi kuin yksi latva.

Yllätyksekseni heti viereisessä puussa oli samanmoinen latvus. Ja kun aloin hakea katseellani, niin monihaaraisia kuusia löytyi useita. Ajattelin kyseisellä paikalla olevan jotain ravinteiden suhteen poikkeuksellista.

Bussipa siitä jatkoi eteenpäin ja eikös noita oikukkaita kuusia löytynyt vielä kymmenittäin lisää ainakin kilometrin matkalta. Joukossa oli nuoria ja vanhoja. Koska alue oli niin laaja ja puut eri ikäisiä, lienee kysymyksessä väistämättäkin geneettinen syy ja monihaaraisuus on näin ollen yksi metsäkuusemme kasvutavoista, joista olemme tehneetkin jokusen jutun.

Vaan mikäpä se saa puun moista tekemään? Olisivatko muut oksat kateellisia latvalle, joka saa paistatella ylimpänä ja pistävät kilpaa kasvaen?

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6685158 E 357011

2 replies
 1. Anu Hakala
  Anu Hakala says:

  HEI

  70 LUVULTA ALKAEN VEIKKOLASSA ASUVIEN VANHEMPIENI PIHALTA LÖYTYY MYÖS 2 KPL NÄITÄ MONIHAARAISIA KUUSIA, TOISELLA 4 LATVAA, TOISELLA MUISTAAKSENI 3.

  ULKOISESTI NÄMÄ KAIKKI VEIKKOLAN MONILATVAISET KUUSET NÄYTTÄVÄT TAVALLISILTA SUURILTA KUUSILTA, MUTTA VANHEMPANI TIESIVÄT KERTOA, ETTÄ NIITÄ AIKANAAN ISTUTELTIIN, OVAT LAJIKKEELTAAN SAKSANKUUSIA = SAKSANPIHTOJA = Abies Alba. HOPEASTA VÄRISTÄ EI AJAN SAATOSSA ENÄÄ TIETOAKAAN, MONET JO KASVANEET RUHTINAALLISEN SUURIKSI.

  Ystävällisin terveisin
  Anu Hakala

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.