Pyörätuolilla retkellä: tällainen on Sipoonkorven Storträskille johtava esteetön reitti

Artikkeli: Pekka Hätinen

Sipoonkorpeen on valmistunut oivallinen esteetön luontoreitti. Polku lähtee Tasakalliontien (Vantaa navigaattoriin) parkkipaikalta Storträskin järvelle, joka on pieni järvi metsän keskellä. Järven rannalla on esteetön keittokatos sekä käymälä. Reitin pituus on noin 1,5 kilometriä, ja se on Metsähallituksen määrittelyn mukaan ”vaativa esteetön reitti”.

Reitin lähtöpaikka kartalla
Esteetön keittokatos
1,5 km per suunta
Esteetön reitti

Reitin pinta on kovaa kivituhkaa ja siinä on helppo kelata tavallisella pyörätuolilla. Sähköpyörätuolilla ja sähkömopolla ei ole ongelmia. Polulla on Sipoonkorvelle tyypillisesti pari jyrkempää, ehkä avustamista vaativaa kohtaa. Ensikäynnille kannattaa ottaa avustaja mukaan, että voi turvallisesti tutustua reittiin. 

Luonto kaikille -hankkeen projektipäällikkö Petri Rissanen vihjaisi asiasta ja teimme eräänä kesäiltana heinäkuussa isommalla joukolla testimatkan reitille. Petri oli toiminut asiantuntijana kyseisen reitin suunnittelussa ja rakentamisessa. Kulku oli sujuvaa, minun osaltani avustettuna. Sipoonkorven jylhät maisemat olivat meikäläiselle asvaltilla kulkijalle hieno kokemus. Reitti päättyy Storträskin rannalle, johon on juuri valmistunut uusi esteetön keittokatos, kuivakäymälä ja liiteri. Inva-wc:n viimeistely oli juuri meneillään. 

Storträskin rannan taukopaikan fasiliteetit olivat kunnossa; keittokatoksessa pääsi pyörätuolilla tulen ääreen makkaraa paistamaan. Järeä pöytä oli oivallisesti suunniteltu siten, että laudat ylittivät toisessa päässä reilusti päätytuet, jolloin pyörätuolilla sai jalat pöydän alle ja pääsi lähemmäksi makkaralautasta. Myös lastenvaunut saa lähemmäksi pöytää. Tämä yksinkertainen suunnittelu ja toteutus pitäisi ottaa käyttöön kaikissa kohteissa. Kesän lopussa kaikki työt ja rakennukset ovat valmiina.

Rannalla on pari paikkaa, josta pyörätuolistakin pääsee kalastamaan, kunhan vaadittavat luvat ovat kunnossa. Paikalliselta kalastuksenhoitoyhdistykseltä saa ostaa kalastusluvan Storträskiin, johon on istutettu kirjolohta.

Kyseessä on meille liikkumisesteisille oivallinen luontoretken kohde, vain parikymmentä kilometriä Helsingin keskustasta. Kiitokset siitä Metsähallitukselle. Lisätietoa löytyy  Luontoon.fi-palvelusta.

Viimeistä valokuvaa lukuun ottamatta jutun valokuvat on ottanut Mika Markkanen omalta retkeltään Storträskille.

3 replies
 1. Kari A Martikainen
  Kari A Martikainen says:

  Sipoonkopi pitää kokeilla heti huomenna.
  Aamulla saa parhaat valokuvat.

  Vastaa
 2. kari martikainen
  kari martikainen says:

  Metsähallituksen määrittelyn mukaan ”vaativa esteetön reitti” Tietääkö kukaan kävijöistä, mitä tarkoittaa tuo ”vaativa” käännettynä munkkilatinasta. Uskaltaisikohan lähteä ilman saattajaa manuaalilla ?
  Olisi ihan kiva käydä joskus luonnossa.

  Vastaa
  • Jonna Saari
   Jonna Saari says:

   Hei Kari! Luontoon.fi:n mukaan ”Reitin varrella on loivia mäkiä, joten pyörätuolilla liikkuville suositellaan avustajaa.” Tarkempia tietoja meillä ei valitettavasti ole, mutta lisätietoja reitistä voisi kysyä myös kansallispuiston asiakaspalvelusta, jota hoitaa Suomen luontokeskus Haltia: https://www.luontoon.fi/haltia.

   Terveisin Jonna/Retkipaikka

   Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.