Länsisalmen Sokeritoppakallio

Vantaalla Länsimetsän suojelualueen viiden hehtaarin laajennusosassa sijaitsee mielenkiintoisen muotoinen pieni kalliokumpare, Sokeritoppakallio. Kun vihdoin sain itseäni niskasta kiinni ja pyöräilin paikan päälle yllätyin kallion erikoisuudesta, se on paljon korkeampi kuin kuvittelin. Kohde tosin tulee oikeuksiinsa vain itse, livenä nähtynä.

Kalliolle on tieltä matkaa 200 metriä ja ulkomuodosta johtuen sitä ei voi seikoittaa muihin alueen kallioihin. Lännen suunnalta mitattuna kallion korkeus on noin 20 metriä.

Kallio niityltä nähtynä

Alue on muutenkin mielenkiintoinen. Kallion juurella on pieni niitty ja ympärillä oleva metsä on kuusivaltaista, puuston iän ollessa yli 100 vuotta. Alueelta on vuoden 2003 ja 2004 selvityksessä tavattu yhteensä 38 kääpälajia. Seassa useita silmälläpidettäviä lajeja sekä valtakunnalisesti vaarantuneeksi luokiteltu rustikka. Kenttä- ja pensaskerroksesta löytyy mm. vanamo, valkovuokko, metsäimarre, pähkinäpensas, paatsama ja taikinanmarja. Tänne suuntaan kameran kanssa uudestaan keskikesällä.

Kartta. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6680688 E 398065

Teksti ja kuvat: Amir Näveri

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.