Lapakiston retkeilyreitit Lahdessa: Mustavuorenpolku on vaativin mutta myös maisemiltaan jylhin

Lapakisto on ehdottomasti yksi Luontopolkumiehen suosikkikohteista. Alueella on todella kauniita järviä ja lampia ja reitit kulkevat mukavasti rantojen tuntumassa. Mustavuorenpolku on ilmeisesti reiteistä haastavin, mutta tarjoaa myös jylhiä maisemia esim. Mustavuorelta Kalliojärvelle päin. Reitin varrelle osuu myös kaksi erinomaista taukopaikkaa!

Mustavuorenpolku Lapakiston retkeilyalueella Lahdessa
Päivämäärä: 23.9.2020
Luontopolkumiehen reittinumero: 190
Reitin pituus: 5 km (Seelammen käynnin kanssa noin 9 km)
Kohokohdat: Järvien ja lampien rantamaisemat ja Mustavuoren maisemat
Parkkipaikka: Ristikankaantie 210, paljon tilaa. Paikka kartalla.
Opasteet/kyltit: Hyvät
Varusteet/jalkineet: Reitillä oli melko paljon kosteita ja mutaisia kohtia. Vedenpitävät jalkineet plussaa.
Keskivaativa reitti
Useampi tulipaikka (mm. Seelammen laavu ja Kalliojärven laavu)

Kävin pari vuotta sitten kävelemässä Lapakiston reittejä (Sammalistonpolkua ja Pitkäjärvenpolkua, tässä linkki) ja olin siitä lähtien ajatellut, että kävelisin mielelläni Lapakistossa enemmänkin. Nyt päätin tutustua ainakin Mustavuorenpolkuun ja päätin kävellä myös oranssilla oheiseen karttaan merkityn ympyrän Kilpanen-järven ympäri, koska siihen on merkitty pari ”nähtävyyttä” tai hienoa luontokohdetta. Saavuin Ristikankaantien parkkipaikalle aurinkoisena maanantai-iltapäivänä noin kahden maissa. Parkkipaikalla oli aika paljon autoja, mutta tilaakin löytyi hyvin. 

Kartan perusteella osasin päätellä, että Mustavuorenpolku lähtisi hieman eri suuntaan kuin aiemmin kulkemani reitit. Lähtöpaikan kylteissä ei ole polun nimeä, mutta tarkoitus on seurata vähän matkaa Erämaantietä, joten starttailin siihen suuntaan. Nuolen suuntaan on oikeastaan kaksikin mahdollisuutta, mutta kartan perusteella tulee valita vasemmanpuoleinen tie, jossa on puomi. Oikeanpuoleinen tie on Ristikankaantien jatkoa.

Ensimetrit Erämaantiellä näyttävät tältä.

Ensimmäinen Mustavuorenpolun kyltti löytyy noin 800 metrin kohdalla. (Mustavuorenpolku vai Mustanvuorenpolku? Yleisemmin tunnutaan käyttävän Mustavuorenpolkua, ainakin netissä.

Kun Erämaantieltä siirrytään varsinaiselle Mustavuorenpolulle, polku muuttuu selvästi kapeammaksi.

Polku nousee heti korkean mäen päälle. Täältä on laajat näköalat joka suuntaan. 

Tunnelmasta toiseen. Polku laskeutuu alas laaksoon, hieman soiseen maisemaan. Polku oli todella kostea.

Taas noustaan mäelle. Tässä kohdalla kuljetaan mukavassa valoisassa mäntymetsässä.

Seuraa pieni tieosuus. Kahden kilometrin kävelyn jälkeen Mustavuorenpolku kääntyy vasemmalle. Tässä kohdassa minä kuitenkin suuntasin oikealle oranssilla merkitylle reitille kohti Villähdettä ja Pajulahtea.

Pian puiden välistä alkoi näkyä kaunis suolampi, Kilpanen. Riimittelin kävellessäni ”seuraavaksi hilpasen, rannalle mä Kilpasen”.

Alkoi olla tarvetta evästauolle. Kilpasen läheltä löytyi mukava kanto, jonka päällä sai istua auringonpaisteessa. 

Kilpasen lisäksi toinen reitin nähtävyys oli Kinnankoski, jonne saavuin melkeinpä välittömästi taukoni jälkeen. Kuvat eivät tee oikeutta kauniille purolaaksolle.

Minun kävelyni kääntyi tässä kohdassa, noin neljän kilometrin kävelyn jälkeen, takaisin kohti lähtöpistettä. Käännyin kohti Seelammen laavua.

Seelammi oli mielestäni suorastaan hurmaava paikka. Lampi on pieni, läpimitaltaan korkeintaan 50-60 metriä ja sen ympäri voi kävellä pitkospuita pitkin. Pohjoisrannalla on esteetön reitti läheiseltä tieltä laavulle.

Seelammella on myös laavu ja tulipaikka. Istahdin tänne vielä toiselle kahvikupilliselle, sain istuskella ihan omassa rauhassani komeassa iltapäivän auringossa.

Matka jatkui. Vastaan tuli myös melkoinen kylttiviidakko, jossa tuntui olevan vanhoja ja uusia kylttejä ja reittimerkintöjä sekaisin. Tässä seurasin vain Lapakiston retkeilyreitistö -kylttiä.

Ohitin uudestaan Kilpasen ja saavuin taas neljän tien risteykseen. Palasin varsinaiselle Mustavuorenpolulle ja tässä kohtaa alkoi myös nousu Mustavuorelle. Reitti on merkitty punaisin maalimerkein. Välillä reitti oli hieman kivikkoinen, mutta nousu oli kuitenkin helpohko.

Mustavuorelta on ihan komeita näköaloja kohti Kalliojärveä. 

Reitti laskeutuu Kalliojärven rantaan ja tässä on jälleen risteys, jossa voi valita suunnan joko Kalliojärvenpolulle tai Mustavuorenpolulle. Risteyksessä on myös laavu, siellä tuntui kuitenkin olevan sen verran paljon porukkaa, etten mennyt laavua kuvaamaan. 

Seuraava kilometri kuljetaan vaihtelevissa metsämaisemissa kohti Sammaliston järveä. Tässä seurataan vihreitä ja punaisia merkkejä, siis Mustavuorenpolun ja Kalliojärvenpolkujen reittejä.

Sammaliston rannan kohdalla kävelyä oli takana noin 8 km. 

Parisataa metriä Sammaliston rantaa pitkin, kunnes Mustavuorenpolku eroaa taas vasemmalle ja kohti Erämaantietä.

Viimeinen kilometri pitkin Erämaantietä takaisin parkkipaikalle. Kokonaismatkaa tälle reitille kertyi siis 9 kilometriä ja aikaa kävelyyni meni tänään noin kolme tuntia. Alkumatkalla en tavannut muita retkeilijöitä, mutta viimeisillä kilometreillä kohtasin muutamia ihmisiä – uskoisin, että Lapakiston reiteistä pohjoisimmat (Sammalistonpolku, Pitkäjärvenpolku) ovat suosituimpia ja niillä on eniten liikennettä.

Mustavuorenpolkukin oli mukava kokemus, mutta mielestäni kävelyni mielenkiintoisimmat kohteet olivat kuitenkin oranssilla yhdysreitillä kohti Pajulahtea, joten suosittelisin tätä lisälenkkiä Mustavuorenpolun yhteyteen. Uskon edelleen, että tämä on yksi Etelä-Suomen retkeilyreittien helmiä – ja minulle jäi yhä pari reittiä koluttavaksi, joten tulen taas uudelleen kun ehdin!

Sijainti: N=6761924.103, E=438659.290 (ETRS-TM35FIN)
GEO: lat=60.98770726155112, lon=25.865255790396876

Voit seurata retkitunnelmiani myös Instagramissa: @luontopolkumies ja Facebookissa

Luontopolkumiehen muita reittejä lähistöllä:
Lapakiston reitit (Sammalistonpolku, Pitkäjärvenpolku)
Sammalsillansuon luontopolku
Linnaistensuon luontopolku

Onko reittiin tullut muutoksia? Jotain korjattavaa, lisättävää, kommentteja? Lähetä postia Luontopolkumiehelle

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.