Neuvostotaidetta Konneveden kirkossa

Tämä graniittinen satulinna on yllättävä taidekokemus aivan Etelä-Konneveden kansallispuiston kupeessa.

Kirkon komea sisäänkäynti. Kuva: Mikko Lemmetti.

Keski-Suomen ainoa harmaakivikirkko on rakennettu paikallisesta graniitista ja vihitty käyttöön vuonna 1923.  Taideteokset on tehty kirkkoon vasta 1950-luvulla. Sielujen insinööreinä ovat toimineet kirkon suunnitellut arkkitehti Ilmari Launis, taiteilijat Urho Lehtinen ja Pauli Koski. Kirkkotekstiilit on suunnitellut professori Päikki Priha.

Alttaritaulu neuvostojen maasta

Konneveden kirkko sisältä. Kuva: Mikko Lemmetti.

Kävellessäni peremmälle kirkon keskikäytävää, alttaritaulusta leiskahtaa silmilleni puhdas Stalinin ajan kulttuurikaanon. Siellä on kaiken kansan nähtävillä sosialistisen realismin periaatteet mitä puhtaimmassa muodossa!

Yksityiskohta Taakankantajat -alttaritaulusta. Taiteilija Urho Lehtinen. Kuva: Mikko Lemmetti.

Sosialistisen realismin tyypillinen aihe oli Stalin, joka tähyää kaukaisuuteen Jumalaiselle Johtajalle ominaisella poissaolevalla katseella.

Yksityiskohta alttaritaulusta. Taiteilija Urho Lehtinen. Kuva: Mikko Lemmetti.

Johtajaa ympäröivät yleensä kaikkien Neuvostoliiton kansankerrosten edustajat. Erityisesti lapsilla oli taiteessa erikoisasema. Lapset olivat Johtajan sydäntä lähellä, ja tavallisesti sijoitettiin hänen vierelleen. (Viite 1)

Taakankantajat -alttaritaulu. Taiteilija Urho Lehtinen. Kuva: Mikko Lemmetti.

Alttaritaulussa Jeesus  näyttää ottaneen aurinkoisen johtajan paikan seisoessaan työteliään kansansa keskellä. Jeesuksen edessä paitasillaan juoksenteleva lapsi on ihastuneena kohottanut kätensä ja kasvonsa johtajan puoleen.

Kymmenen käskyä

Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.

Kahdeksas käsky. Tateilija Urho Lehtinen. Kuva: Mikko Lemmetti.

Katseeni siirtyy seuraavaksi lehteriin maalattuihin kuviin, jotka ilmentävät raamatun kymmentä käskyä. Ne ovat myös Urho Lehtisen käsialaa. Ne tuovat mieleeni Neuvostotaiteen toisen kliseen, propagandajulisteet. Eikös niissä ollutkin yksinkertainen kuva rehdistä työmiehestä tai naisesta ja ytimekäs teksti kuten ”Älä Juo! Älä lörpöttele!” jne.

Seitsemäs käsky. Taiteilija Urho Lehtinen. Kuva: Mikko Lemmetti.

Miten hienosti kymmenen käskyä rinnastuvatkaan neuvostopropagandaan! Ilmeisesti taiteilija halusi kokeilla kuinka sosialistisen realismin periaatteet sopivat suomalaiseen kirkkotaiteeseen.

Älä tapa.

Viides käsky. Taiteilija Urho Lehtinen. Kuva: Mikko Lemmetti.

Urho Lehtisen Taakankantajat -alttaritaulua ja kymmentä käskyä esittävää taulusarjaa täydentävät Pauli Kosken elinkeinoelämää kuvaavat veistokset, joiden kautta perinteisten ammattien kuten kalastajan, maanviljelijän ja metsätyömiehen arvostus nousee erityisesti jalustalle. Naisen osaksi patsaskavalkadissa on perinteitä kunnioittaen annettu äitiys ja lasten hoito.

Kalastajapatsas. Taiteilija Pauli Koski.

Harmaan kiven tarina

Harmaakivikirkko itsessään tuntuu kuin vaativan selitystä olemassaololleen, niin epätodelliselta ja painavalta satulinnalta se näyttää keskellä talvista maalaismaisemaa.

Kivestä rakentamisen taitoa arvostettiin erityisesti kanavabuumin aikoihin 1918–1927, jolloin Konneveden ja Rautalammin kuntiin rakennettiin Neiturin, Kiesimän ja Kerkonkosken kanavat.

Kirkko on rakennettu Konneveden graniitista.

On siinä ollut mestareilla aikaa kirkkokin rakentaa, kun kanavatyöt pitkittyivät rahanpuutteen ja kustannusten nousun takia. Toki harmaakivikirkon rakentamisen voi nähdä myös kunnianosoituksena kivirakentamisen taitajia kohtaan.

Konneveden kirkko  sijaitsee osoitteessa Sirkkamäentie 47, 44300 Konnevesi.

Kirkko on suljettuna joulupäivän jälkeen palmusunnuntaihin saakka. Aukioloajat voi tarkastaa täältä.

Lähiajan tilaisuudet löytyvät listauksena tapahtumakalenterista Konneveden seurakunnan Ajankohtaista-sivulta.

Viite 1: Turun taidemuseon näyttelyteksti Punaisten lippujen alla -näyttelystä. Linkki.

Sijainti: N=6944223.001, E=465356.633 (ETRS-TM35FIN)

Kartta

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.