Nousu Bjørnskinntindenin huipulle paljastaa Andøyan saaren erityispiirteen

Saavuttaessa siltaa pitkin Andøyan saarelle Norjassa, oikealla edessä kurkottaa Bjørnskinntindenin huippu 635 metrin korkeuteen taivasta kohti. Parkkipaikka löytyy tien 974 varrelta, noin kilometri Bjørnskinnin kirkonkylältä länteen päin. Risteyksessä on pieni vihreä tienviitta, sekä puinen opaste ”Ti på top”. Kävelymatkaa  huipulle on 2,3 km ja se on koko matkan nousua. On elokuinen hellepäivä ja lähdemme kohti huippua illansuussa noin viiden aikaan, koska olimme vasta eilen illalla saapuneet Norjan puolelle Abiskosta päin.

  • Kohde kartalla
  • Norgeskart.no
  • Janareitti 2,3 km/suunta
  • Esteetön: Ei
  • Tulipaikka: Ei
  • Saapuminen autolla: P-alue tien 974 varrella (kartta)
  • Saapuminen julkisilla: Lähin pysäkki Bjørnskinn Kryss 3 km:n päässä reitin alkupisteestä. Linja Sortland–Andenes.
Kohde reitin aloituspaikalta katsottuna

Ensimmäiset sadat metrit kävellään pientä soratietä, jonka jälkeen polku kääntyy oikealle kuusien sekaan. Siinä kohtaa taakseen katsomalla näkee pellon ja meren takana mm. saaren korkeimman huipun, Kvasstindenin. Kuuset vaihtuvat nopeasti koivikkoon ja varsinainen nousu alkaa.

Maasto on rehevää, koivikon alla kasvaa runsaasti heiniä sekä saniaisia ja jossain kuuluu välillä pienen puron lorinaa.

Koivut suojaavat kuumimmalta auringon paisteelta, mutta kuuma silti tulee tasaisesti nousevaa polkua tarpoessa. Välillä koivujen välistä näkyy merelle ja ympäröiville vuorille.

Koivikko alkaa harventua riittävästi ylöspäin noustaessa.

Kun puuraja saavutetaan ja näkymät avartuvat, huomaa Andøyan saaren erityispiirteen. Vuoret eivät täällä joka paikassa laskeudukaan suoraan mereen, vaan niiden välissä on laajoja pelto- ja suoalueita pienine lampineen. 

Maantie ylittää suon harmaana nauhana ja kulkee muutenkin melko suorana hypäten sitten siltaa pitkin Hinnøyan saarelle.

Ilta-ajasta huolimatta aurinko paistaa korkealta siniseltä taivaalta niskaan, olemmehan reilusti Napapiirin pohjoispuolella. Selkä on jo kauan sitten kastunut hiestä koivikon varjoissa, koska on lähes tyyntä. Nyt pitää muistaa juoda, koska polkua noustessa nestettä tulee ihon läpi koko ajan. Mustikoita tämän polun varrelta löytyy harvakseltaan.

Jonkin matkan päässä kuuluu vielä hiljaista puron solinaa, ja päätän tehdä ylimääräisen lenkin sitä kohden. Vettä ei pienessä purossa ole enää elokuussa paljon, mutta sen verran, että saan omat ja vaimon juomapullot täytettyä raikkaalla vedellä. Taskussa kulkee yleensä kokoontaittuva muovikuksa, jolla saa heti juotua purosta, kun sopiva paikka kohdalle tulee. Osa vedestä päätyy sen avustamana sisäisesti nautittavaksi ja osa ulkoisesti. Raikas vesi viilentää kivasti, sen valuessa päästä niskaan ja käsivarsille. Reitillä ei ole muita kulkijoita, jos ei jonkin matkan päässä olevia lampaita lasketa retkeilijöiksi.

Näkymä etelään vähän ennen huippua.

Edessä näkyy vihreän vuorenrinteen vaihtuminen harmaaksi kivirakaksi, mutta ei hätää. Polku jatkuu aiempaa loivempana ja helppokulkuisena pahimman kivikon ohi. Hinnøyan saarelle näkyy kauas, missä kohtaa vain voi pysähtyä katselemaan maisemia taaksepäin. Viimeiset pari sataa metriä kuljetaan pitkin vuoren selkää, josta avautuu näkymä sekä itään että länteen. Pian huippu ja siellä näkyvä postilaatikko näkyvätkin jo edessäpäin. 

Langøyan saaren pohjoiskärkeen on noin 20 km, meren pintaan 635 m, parkkipaikalle 2,5 km ja napapiirille noin 280 km.

Huipulle ennätämme noin 2,5 tuntia liikuntasuorituksen aloituksen jälkeen. Koska tänään on ollut upean aurinkoinen päivä ja ilta, huipulta näkyy hienosti jopa Senja-saarelle saakka, vaikka matkaa on viitisen kymmentä kilometriä. Aurinko paistaa ja käy vain pieni tuulenvire, joka tuntuu oikein mukavalta. 

Pohjoisessa meren ylle yrittää kurkottaa Måtindenin huippu, joka lienee Andøyan saaren suosituipia kohteita? Siellä en vielä ole käynyt, mutta aion joskus sinnekin nousta.
Tätä siltaa pitkin ajettiin Andøyan saarelle.

Tunnelma on mahtava ja mikä parasta, saamme jakaa koko huipun ja erityisen hetken vain kahdestaan. Kun maisemia on hetki ihailtu, on aika käydä eväiden kimppuun. Jälkiruokasuklaat nautitaan sylikkäin istuen ja kaukaisuuteen tuijottaen. Kun maisemaa on pidemmän aikaa ihailtu, on aika vaihtaa paikkaa, ja katsella seuraavaa ilmansuuntaa kohti tovi jos toinenkin. 

Lampaatkin ovat nousseet huipulle maisemia ihastelemaan.

Kellon kilinä kuuluu, kun polkua pitkin astelee lampaita meitä kohti. Ne tulevat kohti niin päättäväisesti, että otan repun lähemmäksi, etteivät loput evästarpeet menisi muihin kuin omiin suihin. Sadan metrin päästä lampaat kuitenkin kääntyvät polulta ja jatkavat omaa iltalenkkiään toiseen suuntaan. 

Aikaa huipulla kului lopulta 1,5 tuntia, kun olemme tuijotelleet kaikkiin ilman suuntiin maisemia. Se ei tuntunut niin pitkältä, olisi siellä malttanut vielä kauemminkin olla ja ihailla kaunista maailmaa. Iltapala ja yöunet alkavat kuitenkin houkuttavat, joten on parempi suunnata takaisin autoa kohti.

Alaspäin mennessä voi kävellessä helposti ihailla maisemia, koska polku on helppokulkuista.

Olemme parkkipaikalla iltayhdentoista aikaan hieman väsyneinä, mutta onnellisina auringon ollessa vielä juuri ja juuri vuorten huippujen yläpuolella.

1 reply
  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin says:

    Olimme muutama vuosi sitten Vesterålenissa, jossa kävimme erittäin onnistuneella valassafarilla. Toinen vaihtoehto tuolloin, oli Andøya, mutta Vesterålen oli meille legistisesti parempi. Andøya kiinnostaa myös, ja näköjään siellä olisi kiinnostavaa tekemistä valasjuttujen lisäksi!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.