Fatbike sopii luontoretkille myös Helsinkiin: vuokrasimme ensikertalaisina läskipyörät ja lähdimme tutustumaan pääkaupungin luontoon

Yhteistyössä Natura Viva

Olemme Ringo, 28 ja Anniina, 27. Meillä ei kummallakaan ollut aikaisempaa kokemusta fatbike-maastopyöräilystä, mutta nyt lähdimme testaamaan, millainen menopeli fatbike on ja miten se sopii Helsingin luonnossa seikkailuun. Samalla testasimme sekä Vuosaaressa että Nuuksiossa toimivan Natura Vivan pyöränvuokrauspalvelua. Olemme molemmat pitkän linjan partiolaisia, ja luonto ja retkeily ovat meille tärkeä osa elämää.

Jo pelkkä ajatus fatbikella maastossa rullailusta voi aiheuttaa monenlaisia kysymyksiä ensikertalaiselle. Eikö pyöräily paksuilla renkailla ole raskasta? Onko pyörä kömpelö ajettava? Tuntuuko se turhan massiiviselta? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saimme ensimmäisellä fatbike-reissullamme hyvin vastauksia!

Pyörät saimme käyttöön Natura Vivan Vuosaaren Ramsinniemessä sijaitsevalta toimipisteeltä, jossa toimii pyörien itsepalveluvuokraamo. Kesäkaudella samassa yhteydessä toimii Vuosaaren melontakeskus päivittäin, joten silloin on työntekijöitäkin paikalla, mutta pyöriä voi Natura Vivalta vuokrata omatoimisesti ympäri vuoden.

Pyörien varaaminen ja käyttöönotto itsepalveluvuokraamossa oli helppoa sekä sujui ongelmitta. Pyörät pystyi varaamaan käyttöön vielä samana päivänä pari tuntia ennen ajoa! Varaus tehtiin netissä, josta varattiin tietyn kokoinen pyörä (S, M, L) polkijan pituuden mukaan. Varauksesta tuli heti sähköpostiin vahvistus ja selkeät ohjeet pyörien käyttöönottoon sekä turvallisuusohjeet. Paikan päällä pyörävarastoon pääsi koodilukolla. Pyörät olivat erillisillä numerolukoilla, joihin sähköpostissa oli annettu myös koodit. Varastosta sai myös kypärät vuokrauksen ajaksi lainaan.

Kun pyörät olivat alla, suuntasimme ensin reitille Kallahdenniemeen. Reitti oli maastoltaan monipuolinen: siellä pääsi polkemaan niin metsäpolkuja, hiekkatietä, hiekkarantaa kuin myös matalalla olevan veden takia esiin jäänyttä kannasta.

Pyöräilimme ensin Kallahdenniemen uimarannalle ja siitä kannasta pitkin kivikkoiselle luodolle asti. Pyöräilimme myös Kallahdeniemen luonnosuojelualueella sallittuja, merkittyjä hiekkateitä pitkin. Takaisin tullessamme testasimme taitojamme vähän haastavammilla poluilla, ja lopuksi, kun jäi vielä aikaa, teimme pienen kierroksen Ramsinniemen ulkoilureittejä pitkin taikaisin Narura Vivalle.

Reitillä on lukuisia hienoja rantoja eväspaikoiksi. Kallahdeniemen uimarannalla on erityisesti evästauoille sopivia levähdyspaikkoja. Keväinen ilta-aurinko loi mahtavan tunnelman ja upean valon koko niemeen. Kallahdenniemen reitillä oli erityisen kauniita maisemia, ja Helsingin ehkä hienointa merellistä luontoa. Nyt veden ollessa matalalla Kallahdenniemen hiekkasärkkä, joka yleensä on veden alla, oli paljastunut luodolle johtavaksi kannakseksi. Sinne pääsi myös kevyesti polkemaan pyörillä, ja samalla pääsimme vähän myös kikkailemaan merenpohjakivikossa täysin kuivin jaloin.

Pyörät kulkivat hyvin erilaisilla pinnoilla ja olivatkin ennakkoluuloja kevyemmät. Tavalliseen pyörään verrattuna fatbike on tietysti massiivisempi, mutta silti kevyt polkea. Polkupyörämekaanikkona työskentelevä Ringo puolestaan havannoi pyörän kokonaisvälityksen olevan aika kevyt. Renkaissa tuntui olevan hyvä pito sekä kovalla, että liukkaalla pinnalla ja myös pehmeällä hiekalla.

Fatbike-maastopyörät ovat parhaimmillaan maastossa, mutta asfaltillakin polkeminen onnistui, ja ajaminen itsessään oli hyvin samanlaista kuin tavallisella pyörällä. Ajelu onnistui aloittelijaltakin maastossa kohtuullisen helposti.

Suosittelemme fatbike-maastopyöräilyn kokeilemista kenelle tahansa luonnossa liikkumisesta kiinnostuneelle, tai vaikkapa jos joku haluaa kokeilla ihan vain uutta liikkumistapaa. Fatbike-pyöräily on helppo ensikosketus maastopyöräilyyn, ja kivointa oli polkea vähän pehmeää hiekka-mutapohjaa sekä toisaalta mäntymetsän polkuja pitkin. Pidimme retkestä, ja etenkin matalan kynnyksen mahdollisuudesta kokeilla maastopyöräilyä. Lähtisimme uudestaan ja heti vähän pidemmäksi aikaa, vaikkapa päiväksi Nuuksioon!

Natura Vivalla on toimipiste myös Nuuksion Haukkalammella, josta fatbikeja voi vuokrata retkille kansallispuistoon.

Helsinki puolestaan tarjoaa todella upeita ja monipuolisia lähiluontokohteita, ja fatbike onkin oiva peli lähiluontoon tutustumiseen. Kannustamme ehdottomasti kokeilemaan fatbike-maastopyöräilyä. Muistakaahan samalla retkeillä vastuullisesti! Jätetään retkipaikat aina parempaan kuntoon, mitä ne ovat tullessa.

Lue lisää:

Natura Viva

Helsinki, maailman luontopääkaupunki

Nuuksion kansallispuisto – vinkit ja kohteet

Kuvat: Anniina ja Ringo

Jutun toimittanut Kaija Ryytty

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *