Uudistunut Savotta Jääkäri M testissä

Yhteistyössä Savotta

Suomalainen erä- ja vaellusvarusteita valmistava Finn-Savotta Oy, tutummin metsien kulkijoiden kesken vain Savotta, uudisti mallistoaan 2017–2018. Nimien lisäksi tutut reput ja rinkat kokivat eri asteisia muodonmuutoksia, osa suurempia, osa pienempiä. Tämän jutun kohteena oleva Savotta Jääkäri M on yksi muutoksen kouriin joutuneista kantolaitteista.

Vuonna 2016 Retkipaikka testasi Jääkäri-repun, mutta sen jälkeen reppu on kokenut tukun uudistuksia. Siksi onkin syytä ottaa reppu uudestaan käsittelyyn ja katsoa, mikä se ”miehiään”. Repun lisäksi Savotta tarjosi mukaan kahta molle-lenkistöön kiinnitettävää S-kokoista pystytaskua. Näin repun modulaarisuus pääsi parhaiten oikeuksiinsa.

Yksi repun huomattavista muutoksista on vanhemman vaalean oliivinvihreän kankaan vaihtuminen tummempaan vihreään. Samalla soljet vaihtuivat mustista vihreisiin. Vihreän kankaan lisäksi tarjolla on musta sekä jokaisen puistosissin unelma, M05-maastokuvio. Sisäpuolelta PU-pinnoitettu 1000 Denierin Cordura kestää rajua kulutusta sekä syksyisen rankkasateen, pitäen varusteet puhtaana ja kuivana. Savotan pitkät perinteet suomalaisena sotilasvarusteiden valmistajana näkyykin siinä, että varusteet on tehty kovaa käyttöä varten. Sotilailla kun kamppeiden toimivuus ja kestävyys on ensiarvoisen tärkeää. Tuotteiden pitkäikäisyys ja sitä myöten ekologisuus ovat Savotalle tärkeitä asioita, ja tästä syystä valmistaja antaa viiden vuoden materiaali- ja valmistusvirhetakuun.

Savotan reppujen ja rinkkojen tinkimättömän laadun lisäksi molle-lenkistö on yksi verraton kilpailuetu muihin verrattuna. Savotta lupaa yhden molle-lenkin vetolujuudeksi 100 kg. Moni varmaan muistaa nähneensä videon, jossa nostetaan trukilla rinkkaa. Rinkkaan on kiinnitetty valtava taakka ja koko paino kohdistuu molle-lenkkiin. Tämä video teki ainakin minuun suuren vaikutuksen. Toki jo aiemmista Savotan tuotteista tiesin lenkkien olevan kestäviä, mutta silti hieman yllätyin näkemästäni. Video löytyy Youtubesta.

Erikseen lisäosina hankittavat S-kokoiset pystytaskut kiinnitetään Jääkärin molle-lenkistöön. Taskun tilavuus on suljettuna 2 litraa, ja mitat 24 cm x 14 cm x 6 cm. Taskuun menee kätevästi esimerkiksi pari vesipulloa tai kevyet sandaalit purojen ylitykseen. Halutessaan taskuja voi laittaa molemmille sivuille, taakse tai vaikka eteen ja taakse, jos tila tuntuu loppuvan kesken. Pieni S-kokoinen vaakatasku käy myös vaikka lantiovyölle kiinnitettäväksi, ja siihen voi pistää matkan aikana pienen kameran, puhelimen, lompakon tai mitä tahansa, mikä heiluisi kävellessä ikävästi taskussa. Taskujen kiinnittäminen ja irroittaminen käy parissa minuutissa, eikä vaadi työkaluja.

Kylkien alimmaisena on pienet taskut, joihin voi laittaa matkan ajaksi pientä syötävää. Vaihtoehtoisesti repun ollessa ilman pystytaskuja, alimpiin taskuihin voi työntää esimerkiksi kameran jalustan ja vaellussauvat, ja kiinnittää ne repun kompressiohihnoilla paikalleen. Kompressiohihnojen pääasiallisena tarkoituksena on vajaatäytetyn repun kiristäminen tiukaksi paketiksi, mutta kuten repun muunneltavuus muutenkin, tässäkin asiassa yhdestä ominaisuudesta saadaan kaksi eri käyttötarkoitusta.

Yksi merkittävistä uudistuksista on tullut lantiovyöhön. Aiemmin vyö piti kiristää ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta. Soljen uuden kiinnitystavan ansiosta kiristäminen käy helposti yhdellä vedolla. Tämä hieman nopeuttaa, mutta erityisesti helpottaa lantiovyön säätämistä, kun sen saa säädettyä tasaisesti molemmilta puolilta yhtä aikaa.

Lantiovyön selkätyyny on isommissakin Jääkäri-malleissa käytössä oleva, konstailemattoman yksinkertainen mutta toimiva. Tyyny jakaa raskaammalla kuormalla osan painosta selän puolelle ja säästää painoa lantion sivuilta. Rehellisesti voin sanoa, että tämän kaltainen lantiovyö on paras mitä olen käyttänyt. Jos jotain kaipaisin lisää, se on lisätoppaus vyön sivuille ja vyön irroitusmahdollisuus isompien rinkkamallien tapaan. Nämäkin ovat vain makuasia muuten erinomaisessa vyössä.

Olkaviilekkeet ovat tuttua simppeliä ja jämäkkää tekoa ilman ylimääristä hienostelua. Tässäkin asiassa yksinkertainen ja toimiva on paras ratkaisu. Huolimatta kovahkosta materiaalista, oikein jaettu paino ei tunnu olkapäillä epämiellyttävältä. Rintaremmi pitää viilekkeet sopivalla etäisyydellä toisistaan ja estää viilekkeiden valahtamisen sivuille. Rintaremmiin saa ripustettua kätevästi myös isomman järjestelmäkameran roikkumaan. Tällöin paino jakaantuu tasaisesti olkapäille, ja kamera helposti saatavilla.

Kun repun kääntää pitkälleen ja katsoo oikeaan kylkeen, löytyy sieltä vetoketju. Kahta vedintä siirtämällä voi repun kyljen avata haluamastaan kohdasta, ja näin pohjallakin oleviin tavaroihin pääsee käsiksi purkamatta koko sisältöä. Tämä suhteellisen helposti toteutettava yksityiskohta antaa mukavan helpotuksen repun käytettävyyteen.

Jääkäri M:n ulkomitat ovat korkeus 52 cm, leveys 25 cm ja syvyys 17 cm. Tilavuudeksi Savotta ilmoittaa 30 litraa. Varsinaisen reppupussin tilavuus on 22 litraa. 6 litran ylitäyttö nostaa tilavuuden 28 litraan. Puuttuvat kaksi litraa löytyvät läpässä olevasta arvoesinetaskusta. Läpän sisäpuolella oleva vetoketju kääntyy näkyviin vasta repun avaamisen ja läpän kääntämisen jälkeen. Tällä taskunsuun sijoittelulla varmistetaan se, ettei auki unohtuneesta taskusta pääse tippumaan tavaroita. Toinen on tietysti se, ettei arvotavarataskuun pääse käsiksi avaamatta reppua. Kiusa se on pienikin kiusa taskuvarkaille.

Repun ylitäyttöä varten läppä on tehty ns. kelluvaksi. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ”saranoiden” virkaa toimittaa hihnat, joita säätämällä läpän korkeutta voidaan säätää yhdessä solkipuolen hihnojen kanssa. Hihnojen pituuden ansiosta korkeussäätöön on useiden kymmenien senttien vara.

Kylkien yläosia tutkiessa huomio kiinnittyy mustiin läpivienteihin, jotka paljastuvat juomarakosta tulevan letkun läpivienneiksi. Letkun voi kiinnittää kätevästi olkaviilekkeiden molle-lenkistöön. Luonnollisesti repun sisältä löytyy vastaavasti juomarakolle kiinnityshihna sekä tasku. Siellä rakko on suojassa, eivätkä repussa mahdollisesti olevat terävät esineet pääse puhkaisemaan sitä. Milloin juomarakko ei ole käytössä, voi taskuun laittaa vaikka läppärin, kansion, muistilehtiön tai muuta, minkä ei ole syytä taittua.

Koko komeuden pitää muodossaan eteenimuovilevy. Vaihtoehtoisesti tilalle voi sujauttaa alumiinisen jäykisteen, mutta jos Savotan tuotekehityksessä työskentelevät ovat nähneet muovilevyn olevan riittävä, niin uskotaan sen olevan sitä. Kaikin puolin erinomainen reppu todistaa suomalaisten vaellusvarusteiden tuotekehityksen pääkallopaikan olevan Karstulassa. Tuotekehityksen lisäksi myös tuotanto tehdään pääosin Suomessa minkä ansiosta tuotteet ovat Avainlipputuotteita. Osa työstä teetetään alihankintana Savotan tytäryhtiön Savotta OÜ:n tehtaalla Tartossa, Virossa.

Edellä mainittujen uudistusten lisäksi Jääkäri M:n pieniä muutoksia on mm. uudistunut logo. Nykyisin Savotan repuissa, rinkoissa, taskuissa ja muissa tuotteissa on samanlainen logo ja ne on helppo tunnistaa samaksi tuoteperheeksi. Poikkeus tästä ovat vain klassikkoreput, joihin jää edelleen käyttöön wanhan ajan nahkainen logo.

Jääkäri-reppuun eväät ja kahvinkeittovälineet. Reppun selkään, ja talvinen linnunpönttöjen huoltokierros alkaa. Lopuksi mennään laavulle tulistelemaan ja tekemään ruokaa kauniissa talvisessa maisemassa.

Omat kokemukseni Savotan tuotteista alkavat jo 80-luvulta, kun retkeilin sinisen putkirunkoisen rinkan kanssa pitkin Pohjois-Karjalan metsiä. 2000-luvun alussa menin armeijaan, ja tutuiksi tulivat niin Savotan LJK-rinkka kuin sissitelttakin. Nämä kaksi sekä taisteluliivi ja puolijoukkueteltta ovatkin ehkä suurimmalle osalle miehistä tuttuja ja kenties ensimmäinen kosketus Savotan tuotteisiin. Välissä meni muutamia vuosia kokeillen eri valmistajien rinkkamerkkejä, mutta lopulta palasin tuttuun ja turvalliseen Savottaan. Noiden ”harhavuosienkin” aikana minulla oli työkäytössä Savotan reppu. Nyt viimeiset vuodet olen kantanut selässäni Rajajääkäri-rinkkaa, mikä on nykyiseltä nimeltään Jääkäri L. Pikaisesti laskettuna omat kokemukseni Savotan tuotteista ovat yli 30 vuoden ajalta. Ehkä tähän voisi soveltaa vanhaa tuttua sanontaa: ”Parempi yksi vanha kuin pussillinen uusia.”

Nyt testattavana ollut Jääkäri M on monilta ominaisuuksiltaan vastaava isoveljensä Jääkäri L:n kanssa. Kooltaan Jääkäri M sopii hyvin päivärepuksi, mutta kesäkaudella 30-litraiseen mahtuu helposti myös viikonloppuretkellä tarvittavat varusteet. Varsinkin riipparivarustuksella retkeilevä saa parin päivän eväät ja muun tarvittavan varustuksen mahtumaan pieneenkin reppuun. S- tai M-kokoisilla lisätaskuilla tilavuutta saa kasvatettua tarvittaessa useita litroja.

Savotta Jääkäri M -repun suositushinta 2019 vihreänä ja mustana on 219€. M05-maastokuviolla hinta on 235€.

Oman reppusi voit tilata Savotta Storesta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.