Viiden lahtelaiskaveruksen yhteinen retkiblogi kasvattaa suosiota: ota Ulkoilmamiehet seurantaan!

Oletko jo törmännyt Instagramissa, Youtubessa tai blogimaailmassa porukkaan nimeltä Ulkoilmamiehet? Kyseessä on viiden kaupungissa kasvaneen kaveruksen porukka, joka pitää yhteistä retkiblogia somekanavineen. Ryhmästä löytyy eritasoisia retkeilijöitä, joiden ikähaarukka on kolmenkympin molemmilta puolilta. Reissut ovat tähän mennessä jo johtaneet lähilaavulta aina Kebnekaiselle – tutustutaanpa tarkemmin tähän retkiryhmään.

Tässä haastattelussa Ulkoilmamiesten yhteisenä äänenä toimii Mikko Seppälä. Hänen lisäkseen Ulkoilmamiehiin lukeutuvat Tino Turkia, Jyri Savolainen, Eero Leinonen ja Toni Syrjä.

– Haluamme innostaa lukijoitamme retkeilemään. Moni meistäkin on löytänyt vaeltamisen vasta lähempänä kolmeakymmentä ikävuotta, ja se oli todellinen valaistuminen. Jälkikäteen ajateltuna tuntuu aika oudolta ajatella, miten on aikaisemmin viettänyt kesälomiaan, Seppälä miettii.

Ulkoilmamiesten poppoo on kasaantunut vähitellen, kun kaveriporukasta on löytynyt uusia innokkaita retkeilijöitä. Ensimmäiset blogipostaukset tekivät aikoinaan lapsuudenkaverukset Seppälä ja Savolainen.

Sivustolle jokainen porukan jäsen kirjoittaa omana itsenään, joten lukemisto pysyy monipuolisena. Niinpä blogia voi suositella sekä pidemmän linjan eräketuille että aloittelijoille.

– Meidän porukasta löytyy sen verran vaihtelevia taustoja, että reissujen haastavuus menee aika laidasta laitaan.

Tino Turkia ja lapinkoira Ráhkis. Kuva: Ulkoilmamiehet.fi

Uutuutena säännölliset videot

Ulkoilmamiesten Youtube-kanavalle on kertynyt tilaajia jo yli 230. Kanavalta löytyy videoita muun muassa Kebnekaisen ympärivaellukselta sekä retkinuotioiden ääreltä. Uutuutena Youtubessa on hiljattain alkanut Loimu-juttusarja, jossa kaverukset istuvat nuotiolla juttelemassa erilaisista retkeilyyn liittyvistä asioista.

– Kukaan meistä ei ollut juurikaan tehnyt videoita ennen viime kesää, mutta tämän vuoden tavoitteena on jo julkaista porukalla uusi video vähintään joka toinen viikko. Harrastus on oikeastaan pakottanut opettelemaan myös uusia taitoja, ja sehän on todella mukava juttu, Seppälä sanoo.

– Kaupungin kaduiltakin löytyy paljon kuvattavia aiheita, mutta vasta luonto sytyttää meidän taiteelliset puolemme kunnolla liekkiin.

Blogi täyttää 4 vuotta

Ulkoilmamiehet syntyi nykyisessä muodossaan vuonna 2015.

– Idea lähti siitä, että kotikaupunkimme Lahden retkeilymahdollisuuksista oli todella huonosti tietoa saatavilla. Kävimme tekemässä päiväretkiä lähilaavuille ja päätimme pistää hyvät vinkit jakoon. Ulkona liikkumisen into alkoi luonnollisesti kasvaa, ja vähitellen reissut alkoivat suuntautua myös kotikylää pidemmälle, Seppälä muistelee.

Kun reissuja ja reissumateriaalia alkoi kertyä, miehet huomasivat, että parhaat valokuvat hukkuivat turhan helposti blogitekstien keskelle. Instagram toi siihen helpon ja hyvän ratkaisun.

– Somekanavat ovat myös siitä mukava lisä, että samalla pääsee keskustelemaan lukijoiden kanssa. On ollut kiva huomata, että somessa keskustelun määrä on lisääntynyt koko ajan. Palautetta on hyvä saada, koska se vaikuttaa paljon myös siihen, minkälaista sisältöä teemme reissuilta, Seppälä sanoo.

– Tovi sitten saimme esimerkiksi Instagramissa yksityisviestin eräältä seuraajalta, joka kertoi herättelevänsä retkeilyharrastustaan henkiin ja saaneensa meidän tekemisestämme uutta inspiraatiota. Tuommoisesta palautteesta jää kyllä fiilis, että ollaan onnistuttu tekemään jotain oikein.

Toni tuulettaa Unnan laakson huipulla ennen laskeutumista pohjalle. Kuva: Ulkoilmamiehet.fi

Blogaaminen haastaa keksimään uusia ideoita

Ulkoilmamiesten seuraajamäärien kasvaessa on kasvanut myös tarve aiempaa tarkemmalle suunnittelulle julkaisujen suhteen. Turkia kertookin, että viimeisen puolen vuoden aikana suunnitelmallisuuteen on panostettu selvästi aiempaa voimakkaammin. Hän kiittelee, että tarve suunnitella julkaisuja haastaa keksimään aina uusia ideoita ja liikkumaan luonnossa mahdollisimman paljon.

– Asetimme vuoden 2019 yhdeksi tavoitteeksi koko porukan yhteisen yöpymisen jossain lähikohteessa. Meillä on ihan tätä varten valmius majoittaa koko viisikko kerralla perinteisen PJ-teltan suojiin, Seppälä paljastaa.

Mikko ihmettelee taustalla kohoavaa Kebnekaisea. Kuva: Ulkoilmamiehet.fi

Isosta porukasta on aina helppo löytää ainakin yksittäinen retkikaveri nopeastikin. Pidempiä reissuja on suunniteltava vähintään puoli vuotta etukäteen.

– Kesän 2018 vaellus Kebnekaisen ympäri oli monessa mielessä merkittävä. Meinasimme mokata matkan totaalisesti, kun elimme pitkään eri käsityksissä reissun ajankohdasta. Pääsimme onneksi lopulta matkaan, ja helteinen viikko Ruotsissa jätti lukemattoman määrän hienoja muistoja, Seppälä kertoo.

Suunnittelu oli alkanut jo puolta vuotta ennen lähtöpäivää.

– Fiilis reissuun lähtiessä oli siis melko itsevarma, mutta esimerkiksi jääkylmät vesistönylityksen ja Unnan laakson lähes pystysuoralta tuntunut laskeutuminen yllättivät melkoisesti. Vaellus opetti paljon sekä valmistelujen ja varusteiden tärkeydestä, että pitkien vaellusten jaksottamisesta, Seppälä muistelee.

Mitä luvassa vuonna 2019?

Ulkoilmamiesten seuraajille on luvassa monenlaista mielenkiintoista alkavalle vuodelle. Perinteisten, pienempien retkikertomusten ohella luvassa on myös vaellusjuttuja.

Eero Leinosella on syys-marraskuulle suunnitteilla retki koodinimellä ”Tonnin keissi.” Kyseessä on parin kuukauden yksinvaellus Lapissa, ja koska reitti on jo melko tarkasti suunniteltu, tiedetään, että linnuntietä matkaa kertyy hyvinkin tarkasti 1000 kilometriä.

– Eeron ruokatäydennykset tapahtuvat parin viikon välein, ja reissun alku- ja loppupisteenä toimii kolmen valtakunnan rajapyykki Käsivarren kärjessä.

Seppälä ja Syrjä suuntaavat Kebnekaisen kierroksesta lumoutuneina perinteisellä kesälomavaelluksellaan jälleen Ruotsin puolelle, tällä kertaa Sarekin erämaahan, kiertämään länsinaapurin reittejä noin viikon ajaksi.

Turkia on tänä vuonna jo ehättänyt tehdä noin viikon kestäneen vaelluksen Kaldoaiviin, ja hänen jokavuotisia kohteitaan ovat Evon retkeilyalue sekä Päijänteen ja Repoveden kansallispuistot. Viime kesänä Turkia nousi Haltille avopuolisonsa kanssa – kosiakseen tätä tunturissa. Puolison lisäksi retkikaverina on usein lapinkoira Ráhkis, joka oli mukana myös tuoreimmalla Kaldoaivin-reissulla.

– Viimeisten parin vuoden aikana olen hullaantunut talvivaelluksiin, ja vuoden kuluttua haaveilen pidemmästä Sarekin suksireissusta. Suurena unelmana on Grönlannin halkaisu joskus tulevaisuudessa.

Luvassa on siis paljon mielenkiintoista sisältöä – Ulkoilmamiehet kannattaa ehdottomasti ottaa seurantaan!

Seuraa Ulkoilmamiesten seikkailuja:

Ulkoilmamiehet.fi – Suomen ruraalisin ulkoilmasivusto

Youtube-kanava: Ulkoilmamiehet

Instagram: @Ulkoilmamiehet

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.