Kuukauden retkeilyblogi: Kävelystä ja elämästä

kk_blogi_2016_05Kesän kauneus ja vehreä luonto houkuttavat hiljalleen jo unisimmatkin retkeilijät ulos koloistaan ja kohti kiinnostavia retkikohteita. Harvalla on kesäloma vielä alkanut, mutta onneksi kesä onkin ihaninta aloittaa tutkimalla oman lähiympäristön helmiä simppelisti jalan, ilman sen suurempia vaellushötkyilyjä.

Kuukauden retkiblogimme emäntä Tiina Vekama jos kuka tietää, kuinka hienoa on tutkia lähiluontoa simppelisti kävellen. Kävelystä ja elämästä -blogissaan hämeenlinnalainen Tiina esittelee asuinseutunsa retkeilyreittejä, poiketen aina säännöllisesti toki myös kauempana – joskus jopa Etelä-Euroopassa asti! Tiinan retkeilyn pääpaino on kuitenkin aina kävelemisessä.

– Olen pitänyt kävelemisestä aina, ihan pikkutytöstä lähtien. Jotenkin se on niin luonnollinen ja rehti tapa edetä paikasta toiseen. Se on myös meditatiivista, ja vallankin pidemmillä taipaleilla on helppo tuudittautua askelten tahtiin ja antaa ajatusten kirmata, Tiina kuvailee.

tiinavekama-aulanko

Tiina Vekama ja Elmo hämeenlinnalaisella Aulangon retkeilyalueella.

Mukavuudenhaluinen patikoija

Retkitunnelmien tallettaminen valokuviin on Tiinalle tärkeää, minkä ansiosta myös blogin lukijat saavat nauttia Tiinan retkifiiliksistä runsaiden kuvien kera. Muun muassa Aulangon alueesta, Heinisuolta ja Laipanmaan reiteiltä on blogissa monia tunnelmallisia postauksia, joissa kuvat ja sanat yhdessä johdattavat lukijan mukaan Tiinan patikkaretkille. Mukana retkillään Tiinalla on tavallisesti puolisonsa sekä Elmo-koira.

– Retkeilijänä maisemien lisäksi minua kiinnostavat luonnon pienet yksityiskohdat, vanhat kannot ja sammalikot. Siksi olen metsässä myös hidas kulkija. Jos eivät mies ja koira hoputtaisi, viipyilisin pitkään kuvaamassa jokaista jäkälää ja puolukanvarpua.

Tiina kertoo olevansa mukavuudenhaluinen retkeilijä. Monen suomalaisen onkin häneen varmasti hyvin helppo samaistua!

– Mukavuudenhaluni kohdistuu hyviin, mutta helppoihin eväisiin, suklaaseen repussa ja siihen, että päivän päätteeksi pääsee saunaan ja lakanoiden väliin. Vaikka olen mukavuudenhaluinen, nautin silti sateessa tarpomisesta ja jumalattomista ylämäistä, Tiina summaa.

Hämeenlinnan ympäristössä upeita retkikohteita

Tiina kertoo kävelevänsä Hämeenlinnasta alle sadan kilometrin päässä olevat kohteet pari kertaa vuodessa. Lähikohteet pariskunta koirineen valitsee fiilispohjalta, mutta huomioitavaa on, että Elmo-koira rakastaa aivan eritoten pitkospuita.

– Hämeenlinnan seutu on monipuolinen, helposti lähestyttävä. Pienempiin retkiin sopivat keskustan lähellä olevat Ahvenisto eli Appara ja Aulanko. Niiden maasto on vaihtelevaa ja erilainen metsäkasvusto hyvin runsasta. Hämeen järviylängöllä ovat muun muassa Liesjärvi, Torro ja Komio, joihin voi tehdä pidempiäkin reissuja. Evo, Laipanmaa, Kytäjä-Usmi ja Birgitan polku ovat myös noin tunnin ajomatkan päässä Hämeenlinnasta, Tiina luettelee.

Suhteellisen lähellä olevat Torronsuo ja Komio yltävät hänen suursuosikeikseen koko Suomen mittapuulla. Mutta joskus kannattaa lähteä kauemmaksikin.

– Oulanka vei jalat alta. Sieltä löytyy monia päiväretken kohteita ja maisemat ovat upeita, Tiina kertoo.

Pienellä Karhunkierroksella Oulangan kansallispuistossa.

Pienellä Karhunkierroksella Oulangan kansallispuistossa. Tiinan kuvatessa aviomies taluttaa Elmoa.

Lukijoiden reaktiot ovat tärkeitä

Retkijuttujen lisäksi Tiinan blogissa kuullaan toisinaan myös muunlaisia tarinoita ja jatkokertomuksia.

– Voin joskus vaihteeksi kirjoittaa vaikkapa Madeiralta tuotujen siemenien myöhemmistä vaiheista, Hanssin-Jukasta tai itsekasvatetuista Pimiendos de Padroneista. Sillä vaikka kävely on tärkeää, on elämä vielä tärkeämpää, Tiina summaa.

Lukijoiltaan hän toivoo ennen kaikkea kommentteja, muun muassa siksi, jotta voisi kehittää itseään kirjoittajana.

– Blogin mittarit toki näyttävät kävijämäärän, mutta eivät sitä, onko jutuissani järkeä ja saavatko lukijat niistä jotain itselleen.

Tiinan jutut kirvoittavatkin lukijoissa usein ajatuksia ja tunteita. Jos ei halua kommentoida julkisesti, voi blogin kautta laittaa myös yksityisviestiä.

– Kommenteissa muistellaan usein omia retkiä samoille alueille, kehutaan jostain onnistuneesta kuvasta tai kiitetään sanavalintojani, Tiina kertoo.

Torronsuo on yksi perheen lempikohteista Suomessa.

Torronsuo on yksi perheen lempikohteista Suomessa.

Camino Portugues herättää kysymyksiä

Lukijoiden Tiinalle esittämät kysymykset koskevat usein Camino Portuguesia, johon retkeilijäpariskunnalla onkin erittäin läheinen suhde. Tiina osaa vastata lukijoiden kysymyksiin esimerkiksi majoituksista, vesilähteistä ja muusta olennaisesta.

– Kaikki alkoi jo 2007, kun mieheni kanssa kävelimme puoleen väliin Ranskalaista reittiä eli Saint-Jean-Pied-de-Portista Leoniin. Pian suunnittelimme jo uutta matkaa, ja reilun vuoden kuluttua olimme kävelleet myös Leonista Santiago de Compostelaan. Seuraavana vuonna suuntasimme Camino del Nortelle, jota taivalsimme 300 kilometriä. Se oli muuten fyysisesti paljon vaativampi kuin tuo suosittu Ranskalainen tie, Tiina vinkkaa.

Sitten olikin vuorossa Camino Portugues, tai oikeastaan sen viimeiset 250 kilometriä.

– Tuo reitti tuntui jostain syystä heti mukavalta. Maasto ei ole liian vaativaa ja maisemat ovat hienoja. Nyt tuntuu uskomattomalta, että taivalsimme parhaimmillaan 34 kilometriä reput selässä 30 asteen auringonpaisteessa!

Camino del Norte.

Camino del Norte.

Suomen pitkät vaellusreitit ovat Tiinalta ainakin toistaiseksi kävelemättä.

– En tiedä miten viihtyisin laavu- tai kämppämajoituksessa. Oulangalla kävelymme kulki monessa kohtaa Karhunkierroksen reittiä, ja ihan pikkasen kateellisena seurasin heitä, jotka saivat taivaltaa sen kokonaan. On siis olemassa pieni mahdollisuus, että jonain suvena ostan isomman repun ja annan Karhunkierroksen viedä.

Kesällä suuntana Etelä-Lappi

Tiina starttasi oman kävelykesänsä toden teolla Roomassa. Kesän aikana tarkoitus on taivaltaa Koto-Suomen maisemissa, ja lukijat voivatkin odottaa matkakertomuksia muun muassa Ranuan seudulta.

– Aiomme käydä myös ainakin Syötteen kansallispuistossa ja tsekata alueen muita kohteita, Tiina paljastaa.

Syksy on vielä avoin, mutta kyllä varmaan tulee vuokrattua mökki jonkin kävelyä odottavan maiseman laitamilta.

Retkipaikan lukijoita Tiina kannustaa kävelemään.

Kävelyä varten ei tarvita oikeastaan muuta kuin hyvät kengät. Ja mieli, joka kaipaa kinttujen liikuttelua ja aistien avaamista. Turha tehdä luonnollisesta asiasta suorittamista ja vaikeaa. Niitä on elämässä muutenkin liikaa.

Tiinan patikkareissujen tunnelmiin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.