Kermankuorijat-blogi on mykistävä yhdistelmä kuvaa ja tarinaa – kaikki alkoi kohtaamisesta Harrisuvannon iltanuotiolla

Elina ja Jarno kohtasivat toisensa Karhunkierroksella, Harrisuvannon tulipaikalla, iltanuotion äärellä. Tuossa hetkessä sitä ei kukaan vielä tiennyt, mutta kohtaaminen oli oikea onnenpotku paitsi Elinalle ja Jarnolle itselleen, myös kaikille suomalaisten luontoblogien ystäville. Siinä nuotion äärellä kohtasivat nimittäin uskomaton valokuvaaja ja lumoavan hyvä kirjoittaja.

– Päätin, että tuon ihmisen kanssa haluan päästä seikkailemaan, Elina muistelee.

– Kiersimme Karhukierroksen ensimmäisen kerran kokonaan marraskuussa 2014. Karhunkierroksella on meille erityinen merkitys.

Jarnon ja Elinan yhteinen blogi, Kermankuorijat, sai alkunsa vuonna 2015. Siitä, minkä aluksi piti olla ruoka-aiheinen blogi, kehittyikin retkijuttujen paratiisi. Myös Retkipaikan kirjoittajiksi viime vuonna tulleet Kermankuorijat eivät aikoinaan suunnitelleet bloginsa sanomaa sen suuremmin, vaan suunta on muotoutunut vuosien saatossa.

– Oli vain halu yhdistää omat intohimomme, Elinalla kirjoittaminen ja Jarnolla valokuvaus.

Kermankuorijat on Retkipaikan toukokuun blogivalinta.

Kuopiosta kotoisin oleva Jarno ja pohjoisesta itärajaa pitkin Imatralle saapunut Elina ovat taianomaisen luontoblogin resepti. Pysäyttävän kauniisti kuvitetut jutut, sivuston näyttävä ulkoasu ja viipyilevän tunnelmallisesti kerrotut retkitarinat ovat omiaan saamaan kenet tahansa lukijan haikailemaan itsekin takaisin luontoon.

– Elinalla on päässä ”painekattila”, jota hän purkaa luonnossa ja kirjoittamalla. Teksti syntyy valmiiksi jo ajatuksissa, ja itse kirjoitus siirtyy tekstin muotoon hetkessä. Itse taas kuljen joka paikkaan kamera kaulassa metsästäen mieluisia tunnelmia ja hidastaen matkan tekoa niin, että Elina kyllästyy, Jarno kertoo.

Vuosien varrella ruokajutut ovat jääneet blogista pois. Tilalle on tullut seikkailutarinoita muun muassa Kevolta, UK-puistosta ja Pohjois-Norjasta.

– Ajan mittaan tarinoista on tullut henkilökohtaisempia, ja myös Jarno kirjoittaa nykyään, Elina kertoo.

Kermankuorijat myöntävät kirjoittavansa blogiaan lähinnä itseään varten. Ulkopuolisen lukijan on kuitenkin vaikeaa olla inspiroitumatta.

– Kirjoitamme tarpeesta purkaa ajatuksia mielestä, muistutuksena tärkeistä hetkistä ja kokemuksista. Jos itse löytää jotain arvokasta, on halu jakaa se myös muille, Jarno sanoo.

Seikkailut ovat parhaimmillaan, kun niitä ei suunnittele liikaa etukäteen.

– Menemme tilanteen ja oman olon mukaan. Luotamme toisiimme, ja toimimme hyvin tiiminä tuntien toistemme vahvuudet. Koitamme välttää ruuhkaisempia aikoja ja paikkoja, Jarno kertoo.

Haaveissa on tehdä retki jokaiseen Suomen kansallispuistoon ja kirjoittaa niistä myös retkitarinat. Lähitulevaisuudessa luvassa on tarinaa muun muassa kesään heräilevästä Teijon kansallispuistosta. Lisäksi Jarno ja Elina haluaisivat tuoda ruokateemaa takaisin blogiinsa nostamalla tietoisuutta villiruuan mahdollisuuksista retkiruokana.

Myös Suomen ulkopuolinen maailma kiinnostaa.

– On mielenkiintoista huomata, miten erilaista luonto on ja miten vaelluskulttuurit eroavat toisistaan Suomen ulkopuolella, Jarno miettii.

Jarnon ja Elinan kolme ikimuistoisinta retkikohdetta löytyvät kuitenkin Suomesta. Ensimmäinen niistä on parille tunnearvoltaan tärkein Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa.

Kermankuorijoiden Top-3: Ikimuistoisimmat retkikohteet

  1. Karhunkierros, Oulangan kansallispuisto: ”Tapasimme Karhunkierroksella Harrisuvannolla. Karhunkierroksella on meille erityinen merkitys. Kiersimme sen kokonaan vuonna 2014.” Lue tarina >>
  2. Urho Kekkosen kansallispuisto talvella: ”Reissuun liittyi paljon epävarmuutta ja pelkoa. Vastaan tuli myös haasteita, joista selvisimme kuitenkin hyvin. Reissun jälkeen olemme tarkempaan miettineet, mihin ruoat kannattaa laittaa, ettei kukaan vie niitä.” Lue tarina >>
  3. Kevo, Utsjoki: ”Kevo loppusyksystä juuri ennen lumen tuloa. Maisemat olivat karun henkeäsalpaavat. Kaikki mitä ikinä tarvitsimme, oli siellä silloin.” Lue tarina >>

Seikkailujen lomassa Jarno ja Elina työskentelevät unelma-ammateissaan. Elina on rakennusmaalari, ja vapaa-aika kuluu retkeilyn lisäksi muun muassa maalla möyhien ja lemmikkilehmää hoitaen. Jarno puolestaan valokuvaa, kirjoittaa ja tekee musiikkia niin työssään kuin vapaa-ajalla. Blogaajien elämänmakuinen ja välillä korkealentoinenkin fiilis välittyy heidän artikkeleistaan myös lukijalle.

Todellisuus ja ajantaju ovat sumentuneet. Vai ovatko ne sittenkin kirkastuneet? Mikään ei tunnu todellisemmalta kuin hiljaa tihkuva sade poskipäissä.
– Ote Kermankuorijat-blogista: Haudatkaa sydämeni Kaldoaiviin

Blogin viipyilevää tunnelmaa ei ole tekemällä tehty, se on syntynyt luonnostaan. Tätä blogia tutkiessa mieli ei tee rynnätä retkivarusteostoksille, polkujuoksukilpailuun tai ylipäänsä yhtään mihinkään – mieli tekee pysähtyä piehtaroimaan näissä kuvissa ja tunnelmissa, ja sitten, kuin varkain, ajatukset karkaavat oman, seuraavan erämaaretken suunnitteluun, luonnon rauhaan, tuntemaan tihkuvan sateen itse omissa poskipäissään.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.