Ukonvaaja – A.W. Yrjänän tähdittämä dokumentti suomenuskosta

ukonvaaja-03
Kesän mittaan toimituksen korviin kantautui useammastakin lähteestä vinkki koskien kiinnostavaa elokuvahanketta. Hämeenlinnalaisen dokumentteihin erikoistuneen tuotantoyhtiö Helomedian hanke kantaa komeaa nimeä Ukonvaaja. Se tulee pureutumaan suomenuskoon ja sikäli myös pyhinä pidettyihin tai edelleen pidettäviin paikkoihin, joita lukuisia on esitelty myös Retkipaikassa. Näin kiinnostavasta asiasta piti udella tarkemmin, joten istutimme haastatteluun Jenna Ruisahon, Helomedia Oy:n tuotantovastaavan.

Ukonvaaja on kansallisesti merkittävä ja ainutlaatuista suomalaista mytologiaa peilaava dokumenttielokuva, jossa päähenkilö, CMX-yhtyeestä tuttu myyttien sanansaattaja A.W. Yrjänä tekee tutkimusmatkan iänikuisille kulttuurijuurilleen. Ukonvaajaa voi myös kutsua pyhiinvaellukseksi valloittavaan suomalaiseen luontoon. Elokuva toteutetaan joukkorahoituksella, johon jokainen voi osallistua.

ukonvaaja-2046

Ukonvaaja. Monelle sana on tuttu, mutta osalle varmasti myös vieras. Mitä se siis meinaa ja miten se liittyy taas suomenuskoon?

– Suomalaisessa mytologiassa Ukko eli Ukko ylijumala on ukkosen, sään ja sadon jumala, Jenna kertoo. Ukko iskee taivaissa salamoita kirveellään, ukonvaajalla. Suomenusko tarkoittaa suomalais-karjalaista luonnonuskoista kansanperinnettä. Luonnonuskoisen elämänkatsomuksen keskeisenä osana on itämerensuomalainen mytologia ja Ukko on molemmissa ollut keskeinen jumala. Ukonvaaja on ollut myös kivinen taikaesine, jonka on uskottu suojaavan ukkoselta.

Suhde ympäristöön on ollut ikiajat osa suomalaisuutta. Toisissa paikoissa tuo suhde korostuu vielä erityisesti ja niistä on usein jonkin ominaisuutensa takia tullut pyhiä. Millaisia pyhiä paikkoja suomalaisilla sitten on ollut ennen kuin kristinusko tullessaan lakaissut merkit niistä pois tieltään?

– Luonnonuskon pyhät paikat eli hiidet ovat pyhiä lehtoja, kulttipaikkoja, joiden uskotaan olleen yhteisön keskuspaikkoja, kaikkein pyhimpiä. Uskottiin, että hiisien lähteiden, puiden ja kivien kautta voitiin olla yhteydessä tuonpuoleiseen.

koli-2615

– Ikävä kyllä pyhiä uhrilehtoja tuhottiin kristinuskon tullessa Suomeen. Perimätieto muistaa kuitenkin tähän päiväänkin asti pyhiä suomalaisia paikkoja ja niihin liittyviä tarinoita. On tärkeää muistuttaa ihmisiä näiden paikkojen olemassaolosta, jotta niiden kiehtovat tarinat eivät jää unholaan.

Dokumentin taustalla on voimakas tarve säilyttää kansamme kulttuuriperintöä ja kansanperinnettä, sekä tuoda Suomen mystistä ja kaunista luontoa lähemmäs nykyihmistä. Suomalainen mytologia on todella eksoottinen, lumoava ja laaja. Joukkorahoituskampanjan alusta alkaen hanke on saanut valtavasti kiitosta ja mielenkiintoa osakseen. Suomen kansa selvästi haluaa nähdä tämän elokuvan.

Vanha uhripaikka Lohjalla. Kuppikiven kuppeihin on jätetty esimerkiksi viljaa.

Vanha uhripaikka Lohjalla. Kuppikiven kuppeihin on jätetty esimerkiksi viljaa.

A.W. Yrjänä toimii dokumentin päähenkilönä tuoden oman, sielukkaan ja syvän olemuksensa olennaiseksi osaksi Ukonvaajan tarinaa, Jenna kertoo. Yrjänä on lauluteksteissään ammentanut monesti suomalaisesta mytologiasta, minkä lisäksi hän on aina halunnut elämäntyössään tuoda esille juuri sellaista suomalaista iänikuista kulttuuriperimää, jota Ukonvaaja käsittelee. Yrjänä oli alusta saakka mukana suurella innolla ja sydämellä.

Jos hanke kiinnostaa, jokainen voi avustaa sen toteutumista myös omalla panoksellaan. Haastattelun alussa mainittiin jo joukkorahoitus, jolla hanke toteutetaan. Kyseessä on uusi yhteisöllinen tapa rahoittaa erilaisia hankkeita. Se myös mahdollistaa, että rahoittaja voi itse valita useista vaihtoehdoista vastikkeen rahalleen. Ukonvaajan osalta tarkemmat tiedot rahoituksesta ja saatavat vastineet sijoitukselle löytyvät Mesenaatti-palvelusta.

– Joukkorahoitus on toistaiseksi melko uusi ilmiö Suomessa, ja toivommekin Ukonvaajasta kiinnostuneilta ihmisiltä rohkeutta ja luottamusta lähteä rahoittamaan, Jenna sanoo. Ukonvaaja tarjoaa yleisölle mahtavan ja unohtumattoman katselukokemuksen, joka tekee oikeutta kansamme ainutlaatuiselle kansanperinteelle ja mytologialle. Myös Ukonvaajaan liittyvien linkkien, kuvien ja videoiden jakaminen kavereille vaikkapa sosiaalisessa mediassa on meille suureksi avuksi.

ukonvaaja-

Ukonvaaja valmistuu keväällä 2015. Ensimmäiseksi elokuvan pääsevät näkemään kaikki joukkorahoitukseen osallistuneet. Dokumentin edistymistä voi seurata Facebookissa ja osoitteessa ukonvaaja.fi, jonne päivittyy jatkuvasti uutta infoa Ukonvaajaan liittyen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.