Arviossa Kilpisjärvi Halti retkeilyopas ja kartta

Karttakeskuksen retkeilyoppaiden sarja sai täydennystä nyt vuoden jälkimmäisellä puolistolla. Pyysinkin oitis Kilpisjärvi Halti retkeilyoppaan ja kartan arvosteluun, josko siitä olisi vaikkapa pukinkonttiin iloa.

Retkeilyoppaan ja kartan samaan pakettiin niputtaminen on kätevä ratkaisu. Siinä yhdistyvät molempien parhaat puolet helposti mukana kuljetettavassa muodossa. Kirjasta löytää kiinnostavan kohdetiedon ja isolta kartalta kohteiden sijainti ja ympäristö hahmottuu ihan eri tavalla kuin kirjansivun pikkukarttaa tihrustaessa.

kilpisjarvi

Paketin kiinnostavavin osio on itse retkeilyopas. Se esittelee yli 140 kohdetta kilpisjärven seudulta. Kirjasen äärellä vierähti lopulta useampikin ilta, kun kiinnostavan kohteen löytyessä paikansin sen ensin kartalta ja yritin vielä etsiä verkosta lisää informaatiota.

Kohde-esittelyjen lisäksi opas sisältää myös aloittelevalle retkeilijälle tarpeellista erätietoutta vaativista avotunturiolosuhteista sekä retkelle valmistautumisesta eri vuodenaikoina. Ja tokihan ajantasainen tieto tupien ja reittien kunnosta auttaa myös kokeneempaa tunturikettua.

Opas on taattua Joel Ahola laatua. Ympäristöä on tutkittu pitkään ja hartaasti ja alueelta on löydetty niiden ”jokaisen” tietämien kohteiden lisäksi myös koko joukko vain harvojen tuntemia ja kiinnostavia paikkoja. Katsanta on monipuolinen, esillä on niin kulttuuriin, luontoon, sotahistoriaan liittyvä kohteita kuin retkeilypalveluitakin.

kilpisjarvi-2

Vaikka käsivarren alueelta löytyy pari Suomen tunnetuinta vesiputousta, niin vasta tämän oppaan myötä ymmärsin, miten paljon rikkampi seutu on myös tässä suhteessa. Maineputousten lisäksi Käsivarren purot ja joet voivat näyttää matkaajalle vielä koko joukon kiinnostavia ja kauniita putouksia. Veden herkkyys täydentää tunturijättiläisten, aavojen maisemien ja jyrkkien pahtojen määrittämän luonnon epätodellisen hienoksi kokonaisuudeksi.

kilpisjarvi-4

Vaikka teos on tiiviisti pakattu, täytyy kuvien käytöstä antaa kiitosta. Ne toimivat myös pienessä koossa ja antavat hyvän käsityksen kohteista. On aina helpompi lähteä etsimään, kun tietää mitä on etsimässä. Pelkästään verbaalisen kuvauksen perusteella olen kulkenut useammankin kerran etsimäni kohteen ohitse, kun kuvan perusteella olisin oitis ymmärtänyt olevani perillä.

Kirja esittelee myös seitoja ja arvelee joidenkin palvelevan nykyisin lähinnä symbolisesti etelän kalamiehiä, mutta muistuttaisin tässä, että perinne elää Lapissa edelleen vahvana ja jokaiseen seitaan tulee suhtautua pyhänä paikkana. Niitä pitää kohdella korostuneen kunnioittavasti.

Vaikka opas on parhaimmillaan paikan päällä käytettäessä, täytyy antaa kunniamaininta myös siitä, kuinka viihdyttäviä nojatuolimatkoja se tarjosi. Retkipaikka suosittelee pukinkonttiin. Varsinkin jos lahjan saajalla on yhtään alttiutta lapinhulluuteen tai luontoseikkailuihin. Lukiessa reissuvarvas alkoi nimittäin vipattaa ja lyhyt Lapin kesä kutsua. Kilpisjärven seudulla odottaa monta tarinaa kerrottavaksi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.