Tsahkalputous – kaunis, sympaattinen ja erittäin helppo retkikohde Kilpisjärvellä

Kilpisjärven kyläkeskuksesta lähtee mainio ja rentouttava sorastettu polku, joka johtaa ihan polun vieressä sijaitsevalle Tsahkalputoukselle. Vesiputous on oikeamminkin putousten sarja, joka ympäröivine lehtomaisine luontoineen herättää mieleen paljon keijumaisia vivahteita. Putous on mitä upein pikkukohde esimerkiksi palauttavana köpöttelynä Saanan huiputtamisen jälkeen tai taukoliikuntana pitkän ajon lomassa. Kauniille ja hyväkuntoiselle reitille voi hyvin lähteä myös lasten kanssa.

Reitin alussa on selkeä opastus, eikä polusta voi erehtyä.

Reitin pituus: putoukselle n. 1 km /suunta
Kartta (putouksen paikka), lähtöpisteet reitille huoltoaseman takana ja Luontokeskuksella
Parkkipaikka: Käsivarrentien varrella, hyviä paikkoja esimerkiksi huoltoaseman tai Luontokeskuksen pihalla.
Opasteet/kyltit: Erinomaiset
Helppo sorastettu reitti, melkein släbäreilläkin pääsee.
Tulipaikka: Laavu Tsahkaljärven rannalla reitin päässä.

Saana vartio polkua.

Auto on kätevä jättää sopivalle ja luvalliselle paikalle Käsivarrentien palvelurakenteiden ääreen. Paras (lue: kaunein) kävelyreitti lähtee huoltoaseman takaa, josta löytyy myös opastekyltti kohti putouksia. Reitiltä ei ole mitenkään mahdollista eksyä ja ennen putousta on elvyttävää katsella pohjoisen luonnon kasveja. Heinäkuun lopussa oli paljon kukkivia kasveja ja näimmepä yhden pörriäisenkin! Läntistä maisemaa hallitsee itseoikeutetusti Saana, joka voi toimia joko tulevaisuuden inspiraationa tai muistomerkkinä menneestä.

Tsahkalputous on kaunis ja sympaattinen, lähes herkkä. Kevättulvilla tuntemus voinee olla täysin toinen, mutta loppukesän purouoma Tsahkaljärvestä alas Kilpisjärveen putoaa lempeällä kohinalla ja ohuehkona verhona. Tunturikoivikko ja villakasvit veden äärellä korostavat paikan suloisuutta. Sorapolku sieltä huoltoaseman takaa Tsahkaljoen länsipuolta nousee jonkin verran, muttei mitenkään mahdottomasti. Ja ne selän takana Kilpisjärven yli avautuvat maisemat ovat upeat.

Tsahkalputouksen täydellisimmän kuvauksen voit lukea Suomen vesiputoukset -sivulta.

Putouksen levein ja korkein yksittäinen kohta.
Hyvä silta kulkee putouksen yläjuoksun yli laavulle.

Putouksen niskalla kulkee vankka silta, jolta voi ihailla niin putouksia yläaltaineen, kuin Saana-tunturia ja Tsahkaljärveäkin. Yleisessä käytössä oleva laavu järven rannalla on puuvajoineen ja huusseinen aivan pränikkä. Tsahkaljärven vuokratuvassa on myös mahdollista viettää tunnelmallinen tupayö erämaan laidalla, Saanan varpailla. Tuvassa on petipaikkoja 1-4 hengelle ja se on vuokrattavissa Kilpisjärven Latujen kautta. Taukopaikalta halukkaat voivat jatkaa kulkemistaan myös Saanan ympäri, tai erämaan vaeltajat suunnata Kalottireittiä vaikka Haltille.

Yhtä kaikki Tsahkalputous on erittäin suositeltava, helppo, kaunis ja ilahduttava kohde jokaiselle Kilpisjärven kävijälle.

Paluumatka alas Kilpisjärvelle on huikaisevan kaunis!
Pörriäinen tunturiläätteellä.

Teksti ja kuvat: Karoliina Säkö

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *