Kultalähteen uhrilähde ja Hyyppäränharjun puhuva metsä Salon Kiikalassa

Vajaan kolmen vuoden aikana olemme saaneet teiltä arvoisat lukijamme satoja vinkkejä toinen toistaan hienommista paikoista (lisää voi antaa täällä). Osassa olemme käyneet, loput polttelevat retkikuumeena. Näin oli myös osana Kultalähteen seudulla Kiikalan Hyyppäränharjulla. Vihje kun kertoi paikan olevan kerrassaan ihmeellinen. Sitä luonnehdittiin useammankin ihmisen toimesta satumetsäksi, jonka tunnelmassa oli jotain selittämätöntä.

Sinne kävi suuntani menneenä kesänä. Niin kesäsyännä kuin mahdollista, juhannuspäivänä. Matkaan olin lähtenyt jo varhain aamulla. Tielleni olin jo osuttanut satumaisen kauniin Haimoonkruopin. Siitä jatkoin edelleen pieniä teitä kohti länttä ja Kiikalaa.

haimoonkruoppi-7

Oli vielä aamupuoli, kun saavuin perille. Olihan se parkkipaikan tapainen, mutta ei mikään ihmisen rakentama kenttä, vaan pienen piston päähän kulunut aukkopaikka hiekkakankaan reunalla.

haimoonkruoppi-8

Kyltti kertoi rauhoituksesta. Ja rauhallistakin paikalla oli, olin ainoa ihminen niillä main. Juhlapyhän aaton uuvuttamat ihmiset potivat vielä itse illalla hankkimaansa kärsimystä, joten liikenteen äänikään ei niitä seutuja nyt tavoittanut.

haimoonkruoppi-9

Kävelin syvemmälle. Pidemmälle mennessäni maasto muutti muotoaan loivasti kumpuilevasta jyrkkäpiirteisemmäksi. Kamara sukelsi syviksi supiksi, jotka suuret kuuset kätkivät tummasti sylinsä suojaan.

haimoonkruoppi-10

Istuin alas, koska tunsin parhaaksi pysähtyä.

haimoonkruoppi-12

Tässä olin, metsässä joka pyysi pysähtymään. Muistelin aiemmin siitä lukemaani. Tätä metsää oli kuvattu taikametsäksi, joka oli eräällä tavalla puhunut heille, jotka sitä olivat pysähtyneet kuuntelemaan. Eivät he liioitelleet. Kyllä tämä metsä puhutteli, rauhoitti mielen ja pyysi viipymään.

haimoonkruoppi-13

Jatkoin pidemmälle, loitommas tiestä. Suppien jälkeen saavuin takaisin polulle, jota pitkin jatkoin alamäkeen. Mäen juurella odotti Kultalähde. Vanha ja pyhä uhripaikka.

haimoonkruoppi-15

Kultalähde loisti jo kauas vihreänä keitaana.

haimoonkruoppi-17

Astuin reunalle ja katsoin kirkkaasta vedestä heijastunutta kuvajaistani.

haimoonkruoppi-14

Ohjassa juoksivat hakojen aavemaiset muodot. Loitompana tuikkivat pintaan pelästyneiden kalojen synnyttämät renkaat.

haimoonkruoppi-16

Kiersin lähdettä myötäpäivään. Lammen vieressä oli ihmeellisen vehreä paikka, josta suurin osa vedestä ilmeisesti pulppusi pintaan ja solisi sitten lammakkoon, jossa viipyi minkä viipyi jatkaakseen sitten purona taas taivaltaan kohti merta.

haimoonkruoppi-18

Täyden kierroksen tehtyäni katsahdin karttaa. Läheltä näytti löytyvän leirikeskus Lammenjärven rannalla. Järvi oli osa muodostelmaa, joka jatkui pohjoisempana suona. Nämä kaksi puolikasta erotti toisistaan Lammenharju, jonka kupeeseen oli pystytetty mökkejä kaksin kappalein. En tohtinut häiritä mahdollista juhannuskohmeloa, joten jätin kiertämättä lammen. Sen sijaan palasin metsään viipyäkseni vielä hetken.

haimoonkruoppi-19

Ja palaisin vielä uudestaan.

Kultalähde ja Hyyppärän metsä kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6707092 E 314569

Huomaathan: Kultalähde ympäröivine metsineen on suojeltu ja lähteessä uiminen on kielletty. Lammen rantaa ei nykyisin enää tule kiertää, vaan noudata alueen kulkurajoituksia ja pysyttele osoitetulla katselupaikalla rantaluonnon suojelemiseksi, kiitos. Toim. huom.

3 replies
  1. Matti Kuusela
    Matti Kuusela says:

    Satumetsä on hyvä luonnehdinta tälle alueelle. Siellä on runsaasti hienotunnelmaisia paikkoja ja Kultalähteen vaikutelma on joka kerta ollut todella kultainen.

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.