Lönnrotin lapsuudenkoti, Paikkarin torppa Lohjan Sammatissa

Menneenä kesänä ja kuluneena syksynä olen astellut samoja polkuja kuin itse kansalliseepoksemme isä Elias Lönnrot. Niistä reissuista kerron tuonnempana, mutta ennen niitä palataan paikkaan, josta kaikki sai alkunsa, Paikkarin torppaan.

paikkarintorppa-1

Lohjan kaupungin länsireunalta löytyy entinen Sammatin kunta. Entisen kuntakeskuksen luoteispuolella puolestaan on kartalla Valkjärvi-niminen lätäkkö, jonka luoteisrannalla sitten nököttää torppa, kuten se on nököttänyt jo reilut kaksisataa vuotta. Niihin vuosiin on mahtunut yhtä jos toista. Ensin Ruotsin, sitten Venäjän valtaa ja viimein Suomen oma hallinto. Ja tuon suomalaisuuden, kuten termin jatkossakin toivottavasti sisällöltään ymmärrämme, syntyyn vaikutti keskeisesti tuossa torpassa syntynyt ja varttunut herra Lönnrot.

paikkarintorppa-16

Paikka on hivenen syrjässä valtaväyliltä, joten perille päästäkseen täytyy tietää, mitä on hakemassa. Viimeisessä risteyksessä tosin ei ole erehtymisen varaa. Tien päässä odottaa hiekkainen parkkipaikka, joka loppupuolelle syksyä osuneella reissullamme oli tyhjänä. Samoin oli museon laita, varsinainen vierailukausi osuu kesään, joten etenkin kauempaa tuleville suosittelemme ajoitus sen mukaisesti.

paikkarintorppa-2

Astelimme kiireettä ensin parkkipaikalta patsaalle ja siitä kohden rantaa.

paikkarintorppa-4

Pellolla ja metsässä oli jälkiä lampaista. Kyltit pyysivät myös kiinnittämään huomiota siihen, että tulija jättäisi paikat siten, etteivät lampaat pääsisi väärälle puolelle aitaa pahojaan tekemään.

paikkarintorppa-5

Polun varressa oli rivissä sieviä kattoja.

paikkarintorppa-8

Lopulta kiipesimme rinteen ylös ja kiersimme itse torppaa kohti. Kiviaidan päässä oli syreenipensaita, joiden välistä oli portti pihan puolelle.

paikkarintorppa-10

Rakennukset olivat huolella laitettuja, melko hyvin säilyneitä ja mikä tärkeintä, perinteitä kunnioittaen ehostettuja.

paikkarintorppa-9

Torppaan kuuluu kolme osaa. Vanhin näistä on tupa. Vähän myöhemmin on rakennettu eteinen ja kamari. Itse torppaan ei päässyt sisälle, mutta aittaan kurkistelu kyllä onnistui.

paikkarintorppa-13

Ikkunan alla oli kivi, johon oli kulunut erikoisia koloja.

paikkarintorppa-14

Pihapiiristä avautui kertakaikkisen komea näköala järvelle.

paikkarintorppa-18

Koska päivä oli komea, päätimme jatkaa teemaa toiselle puolelle kylää, Lammin taloon, Lönnrotin vanhuudenkotiin. Matkaa sinne tulee Paikkarilta vain neljä kilometriä, joten pitkän taipaleen päätteeksi Lönnrot kuitenkin löysi takaisin kotiin.

Paikkarin torppa kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6694932 E 323736
Lammin talo kartalla. ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit: N 6697038 E 320862

4 replies
  1. Erkki
    Erkki says:

    Täällä Lohjan Sammatissa, Paikkarin torpalla tulee käytyä useinkin jo upeiden järvimaisemien vuoksi. Vieressä on myös kesäteatteri hienoine järvinäkymineen. On jännittävä kuvitella, että siellä se Elias on tosiaan asunut ja liikuskellut ihan oikeasti. Sammatin kirkkomaalla on hänen hautapaikkansa. Lammin talolla kasvaa Lönnrotin istuttamia kasveja. Sammatin puinen kirjastorakennus on hänen suunnittelema, siellä myös erikoista nähtävää. Vielä täytyisi löytää se kivi, jonka päällä Elias piteli puheitaan…

    Vastaa
  2. Lohjatar
    Lohjatar says:

    Paikkarin torpan lähellä on Miinan mökki, jossa Elias Lönnrotin veljentytär Miina Lönnrot asui vanhuudenpäivät, sen jälkeen kun Lönnrot oli kuollut. Tänä päivänä rakennuksen omistaa Sammattiseura, ja siinä pidetään kesäisin käsityö- ja taidenäyttelyjä. Torpantie 1.

    Mökin rakensi Paikkarin torpan läheisyyteen vuonna 1863 Elias Lönnrotin veljentyttären Sofian mies Karl August Westerholm. Tilan nimi oli Rauhala. Mökissä on tupa ja kaksi kamaria. Miina Lönnrot asui siinä 1884–1915, kuolemaansa saakka.

    Kun mökki vuonna 2013 täytti 150 vuotta, sen kunniaksi vietettiin Paikkarin Sampomäellä juhla, jossa muistettiin Miina Lönnrotia.

    Sammatissa on paikka nimeltä Lääkärinsuo, josta Elias keräsi kasveja. Paikkarin torpassa on Eliaksen tekemä kantele ja kehto, jossa hän on nukkunut.

    Vastaa
  3. Marjatar
    Marjatar says:

    Aivoni ajattelevi

    Sammatin Lammin talossa kannattaa käydä kun se on avoinna. Siellä on hyvin paljon mielenkiintoista, historiallista nähtävää. Sinne päättyi Lönnrotin maallinen vaellus.

    Sammatin kauniissa kirkossa on Eliaksen lahjoittama alttaritaulu, jonka hän lahjoitti kirkkoon rakkaan tyttärensä kuoleman muistoksi.

    Kirkkomaalla lepää myös kirjailijatar Eeva Elisabet Joenpelto.

    Missähän sijaitsee ”Mustan Matin” torppa? Hän on Eliaksen sukulainen. Mahtaako torppaa enää olla olemassa?

    Vastaa
    • Toimitus
      Toimitus says:

      Hei Marjatar!

      Kiitos paljon kommentistasi ja kohdevinkeistäsi, hyvin mielenkiintoisia juttuja kertoilet! Erään Mustan Matin tarina tunnetaan hyvin Inarin periltä, ja ”Matti Mustan tupa” löytyy Lemmenjoen kansallispuistosta. Mutta Eliaksen sukulaispoika saattaa suurella todennäköisyydellä olla joku aivan toinen henkilö. Pidämme silmät ja korvat auki Mustan Matin torppaa koskevien vihjeiden varalta!

      Terveisin Jonna / Retkipaikka

      Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.