Erämainen Arpainen on aarre lakeuksien ylämailla

3,5 km, rengasreitti
Kulkuaika 1–2 h
Helppo reitti
Tulipaikka, autiotupa, sauna
Paikka kartalla

Syysmetsä ympärillämme on vaiti. Arpaistenjärvi pilkahtelee puiden lomasta. Säikähdyksestä lentoon lehahtaneen korpin rääkäisy kaikuu vasten hiekkaharjun kumpuilevia harjanteita. Linnun mentyä syvä hiljaisuus laskeutuu jälleen Arpaisten ylle.

Uljas ja avara harjumaisema kohoaa Etelä-Pohjanmaan lakeuksien yläpuolelle. Arpainen sijaitsee Ähtärin ja Soinin rajamailla, Suomenselän vedenjakajalla. Vanha, luonnontilaisena säilynyt harju on sysimetsien aarre. Arpaisissa voi aistia erämaan tunnelmaa.

Jäävuoren reuna jumiintui Arpaisiin 10 000 vuotta sitten

Jäävuori pysähtyi vuosisadaksi Arpaisten kohdalle 10 900 vuotta sitten. Sulamisvesi virtasi jäävuoren uumenissa jokena ja kuljetti mukanaan maata. Sadan vuoden kuluessa sorasta ja hiekasta muodostui yli 5 kilometrin pituinen harju. Se on osa harjuketjua, joka alkaa Jämsästä, kulkee Keuruun ja Multian kautta Ähtäriin ja päättyy Soinin keskustan pohjoispuolelle Kuninkaanjoen laaksoon.

Arpaisten harjuselänteen eteläosa on kilometrin pituinen ja puoli kilometriä leveä Arpaistenkangas. Tässä kohdassa joen uoma jäävuoressa on ollut leveä! Saavuimme lokakuisena syyslauantaina puoliltapäivin Arpaisten läntiselle parkkipaikalle. Parkkikselta on 600 metriä matkaa Arpaistenkankaalle ja autiotuvalle. Autiotuvalta alkaa 3,5 kilometriä pitkä, harjuselänteen eteläistä osaa kiertävä Kalevin kiekka -patikkalenkki.

Arpaisten autiotupa tarjoaa suojaa ja lämpöä matkaajille.

Kalevin kiekan varrella meitä puhuttelivat eniten aaltoileva harjumaisema ja Hirvijoen kivikkoinen ranta. Arpaisen harjun aallot ovat syntyneet jäävuoren sulamisvesiuomista. 10 000 vuotta vanhat maaston pinnan vaihtelut mykistivät.

Kalevin kiekka on 3,5 kilometriä pitkä, Arpaisten kämpältä starttaava rengasreitti.

Poikkesimme polulta ja laskeuduimme harjun reunaa pitkin pienen kosken rantaan. Istuimme paksun sammaleen peittämillä kivillä ja katselimme Hirvijoen virtaavaa vettä. Kahvihetken jälkeen palasimme polulle ja jatkoimme matkaa. Kosken kohina kuului yhä vaimeampana, kun loittonimme siitä. Mustasuvannon rantakoivikko vilahteli jyhkeän männikön takana.

Arpaistenkämpän kapea pohjoispuolinen harju ja Käärmekukkula

Kalevin kiekan jälkeen talsimme pohjoisen suuntaan kapenevalla harjulla kohti Käärmekukkulaa. Kukkulan jälkeen polku kulkee Ison ja Pienen Koirajärven välistä kannasta pitkin. Harju kohoaa vain kahdesta viiteen metriä järvien ja harjua reunustavien soiden pintaa korkeammalle. Polku on helppokulkuinen. Yksi maastopyöräilijäkin suhahti ohitsemme.

Polku kulkee suorana koirajärvien välisellä harjukannaksella.

Arpainen yllätti monipuolisuudellaan

Palasimme samaa reittiä takaisin Arpaiskämpälle. Kämpällä onnekkaat kalastajat perkasivat saalistaan ja virittelivät tulta nuotioon haukiaterian toivossa. He aikoivat jäädä kämpälle yöksi. Edellisen yön kalastajat olivat viettäneet Saarilammen laavulla, joka sijaitsee 3,5 kilometriä Arpaisten kämpältä pohjoiseen. Reittiä voi jatkaa vieläkin pidemmälle Soinin keskustaan reilun 20 kilometrin päähän.

Arpaisilla voi patikoida erämaisessa rauhassa, pyöräillä, yöpyä, saunoa ja kalastaa. Paikka sopii myös pariskunnille, koska leveälle polulla voi kulkea käsikädessä!

Itäinen parkkipaikka kartalla. Sijainti: N=6954259.201, E=366116.644 (ETRS-TM35FIN)

Kuvia ja 360-video Arpaisista löytyy täältä.

Lähteet: www.arpainen.fi, www.ahtari.fi, www.ymparisto.fi ja www.soini.fi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.