Kuukauden retkiblogi: Adventureland Lapland

Olisiko elämänmuutoksen aika? Tällä blogivalinnalla haluamme rohkaista lukijoitamme suuriinkin liikkeisiin. Adventureland Lapland -blogia kirjoittaa 23-vuotias Anne-Marie Holm. Nuori nainen on varttunut Päijät-Hämeessä Villähteellä, mutta rohkeat päätökset elämässä ovat kuljettaneet hänet asumaan Utsjoelle.

Käännekohta sattui vaellusriparilla. Kiipeäminen Lumikerolle sai Anne-Marien kaipaamaan tunturiin.

Pian syntyi päätös.

– Löysin luonto-ohjaajan tutkinnon eräänä syyskuun päivänä istuessani lukion atk-luokassa ja samantein päätin, että lukio jää taakse ja aloitan opiskelun unelmieni alalla. Työharjoittelujaksojen jälkeen suoritin viimeisen vuoden Rovaniemellä, ja valmistuttuani lähdin hetken mielijohteesta Utsjoelle kesätöihin. Täältä löytyikin parisuhde ja koti, Anne-Marie kertoo.

Adventureland Lapland -blogin runsaat, kauniit kuvat tempaavat mukaansa Pohjois-Lapin tunturimaisemiin, moottorikelkka-, vaellus- ja lumikenkäretkille ihailemaan niin revontulia kuin yöttömän yön aurinkoakin. Aidon Lapin tunnelma on käsin kosketeltavaa.

– Olen oppinut valokuvaamaan harjoittelemalla ja lukemalla kameran ominaisuuksista sekä lukuisilla kyynelillä ja hermojen menettämisellä. Selailen usein myös muiden valokuvausta harrastavien kuvia ja etsin inspiraatiota Instagramista ja muista kuvapalveluista. Edelleen on paljon opeteltavaa, etenkin revontulikuvauksen parissa, Anne-Marie kertoo.

– Tahdon näyttää Suomen luonnon, etenkin pohjoisimman Lapin, kauneuden blogini kautta. Olen aina rakastanut luonnon monimuotoisuutta.

Anne-Marie on pitänyt blogia vuodesta 2012, eli siitä saakka kun muutti etelästä Rovaniemelle.

– Nykyään kerron blogissa aiempaa monipuolisemmin retkeilystä, vaeltamisesta, luonnossa liikkumisesta ja paikallisista luontokohteista. Myös valokuvaus on suuremmassa roolissa kuin ennen, ja poikani kasvaessa kerron enemmän myös lasten kanssa retkeilystä ja ulkoilusta.

Anne-Marien perheeseen kuuluu puolison lisäksi pian 2 vuotta täyttävä poika sekä tytärpuoli, joten hänen retki- ja ulkoilutarinoissaan on usein mukana myös näkökulma lapsen kanssa retkeilystä Suomen pohjoisimmassa kunnassa.

Taaperon kanssa tunturiin? Lue Anskun blogista ainakin nämä:

Kun tunturit ovat vieressä, riittää yksikin vapaapäivä hienosti kunnon retkeen.

– Pyrin arkisin liikkumaan mahdollisimman paljon luonnossa, ja vapaapäivinä teen pidempiä reissuja tuttuihin tai uusiin kohteisiin joko yksin tai perheeni kanssa. Luonnossa liikun lähinnä jaloin, talvisin lumikengin tai suksin. Myös moottorikelkka ja mönkijä ovat pienessä roolissa. Hankin marraskuussa itselleni läskipyörän, jota pitäisi lähiaikoina päästä kokeilemaan kelkkareiteille ja myöhemmin poluille.

Blogissaan Anne-Marie antaa vaellusvinkkejä ja ohjeita retkien suunnitteluun samalla, kun lumoaa lukijan luonto- ja retkikuvillaan. Kirjoituksissa käsitellään myös retkillä mahdollisesti sattuvia ongelmatilanteita.

Postauksillaan Anne-Marie haluaa kertoa lukijoilleen, että loppujen lopuksi luonnossa liikkumisen ei pakosti tarvitse olla vaivalloista.

– Aina ei tarvitse pakata rinkallista tavaraa selkään ja lähteä viikoksi samoilemaan, kun kodinkin läheltä voi löytyä lyhyt retkeilyreitti, jolla voi pikaisestikin käydä hengähtämässä ja nauttimassa luonnosta.

Teksteillään ja kuvillaan Anne-Marie haluaa viestiä, mitä kaikkea Utsjoelta löytää ja miten monipuolisesti siellä voi liikkua luonnossa lyhyelläkin reissulla.

– Koen että teksti, josta lukija saa hyvän mielen ja vinkkejä omille reissuille, on onnistunut. Itselleni luonto on suuressa osassa henkistä hyvinvointia.

Utsjoelle muuton jälkeen Anne-Marien suhde luontoon on syventynyt.

– Olen vuosien aikana huomannut, että saan luonnosta niin paljon voimia ja henkistä hyvinvointia arkeen, että ilman sitä olisin luultavasti hyvin stressaantunut ja huonovointinen.

Etelään hän ei osaa kuvitella palaavansa, sillä pohjoisen omalaatuinen luonto viehättää niin suuresti. Anne-Marie kertoo nauttivansa myös Utsjoen kirkonkylän pienestä yhteisöstä, jossa kaikki pitävät yhtä ja apua löytyy yllättävän läheltäkin.

– Ivalo on eteläisin paikka minne pahimman kriisin iskiessä suostuisin muuttamaan. Tarvitsen luontoa ympärilleni, enkä voi kuvitella asuvani yhtään etelämmässä. Tarvitsen tuntureita ja erämaata.

Suosittelisitko pohjoiseen muuttoa sitä harkitseville eteläläisille?

– Kannattaa kokeilla! Kaikki eivät pohjoisessa viihdy, mutta ehdottomasti kannattaa tilaisuuden tullen käydä tutustumassa pohjoiseen ja maistelemassa elämää täällä. Hyvällä tuurilla maisemia vaihtaessa koko elämä mullistuu kerta heitolla, kuten minulla.

Terveisesi Retkipaikan lukijoille?

– Olkaa rohkeita ja nauttikaa luonnosta! Toteuttakaa unelmianne ja olkaa ylpeitä pienistäkin saavutuksistanne, elämä on turhan lyhyt murehtimiselle.

Anne-Marien blogi löytyy tästä. Blogi muutti hiljattain, ja aiemmat blogitekstit löytyvät kaikki täältä.

Anne-Marie kuuluu myös Retkipaikan kirjoittajatiimiin, ja hänen Retkipaikka-profiiliinsa pääset tästä!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.