Seikkailun Jokamiesluokka on nyt Retkipaikan virallinen podcast – hyppää kyytiin ja ahmi 16 jaksoa vaikka heti!

Mikko Lindholmin isännöimä Seikkailun Jokamiesluokka on nyt Retkipaikan virallinen podcast. Jokaisessa jaksossa keskitytään yhden suomalaisen seikkailijan tai seikkailuretkikunnan hämmästyttäviin kokemuksiin niin Suomesta kuin maailmalta – mukana on muun muassa Suomen halki melontaa, Grönlannin mannerjään ylittämistä, pyöräilyä arktisessa Alaskassa sekä kokonaisen vuoden viettämistä vaeltaen Lapissa. Lindholm on tehnyt podcastiaan viime vuonna jo kahden kauden verran, ja kolmas kausi starttaa tänään – pääset siis heti ahmimaan tuntikausia ihmeellisiä seikkailuja!

Seikkailun Jokamiesluokka -podcastin alkavalla kaudella kuullaan yhteensä kahdeksan jaksoa, ja jaksot julkaistaan parin viikon välein. Avausjakso kantautuu Pallastunturin tuulista leijalautailun ja -hiihdon parista. Haastateltavana on suomalais–ranskalainen pariskunta, joka on leijahiihtänyt Varangin niemimaan halki. Jakson, sekä kaikki aiempien kausien jaksot esittelyineen löydät tästä.

Kolmoskauden avausjaksossa leijahiihdetään Pohjois-Norjan Varangin niemimaan halki. Cristelle ja Raimo, eli Team Snowkite Angel on osallistunut maailman kovimpana pidettyyn leijahiihdon kestävyyskilpailuun. VAKE eli Varanger Arctic Kite Enduro on 350-450 kilometriä pitkä kilpailu, jossa vaaditaan rautaisia leijahiihto- ja talvivaellustaitoja. Miltä tuntuu seikkailla ääriolosuhteissa oman puolison kanssa? Kuuntele Cristellen ja Raimon parisuhdevinkit seikkailijoille. Erikoisjakson erikois-bonuksena Leijakoulu Lappiksen puuhamies Harri Rautavan vinkit, joilla pääsee lajin pariin helposti ja turvallisesti.

3. kauden 1. jakson kuvaus

Kolmannella kaudella kuullaan myös Riku Setälän koiravaljakkoharrastuksesta ja Suvi Ahokkaan seikkailusta Himalajalla, sekä paljon muuta.

– Palautetta, kommentteja ja aihetoiveita podcastiin liittyen voi antaa Instagramin puolella @seikkailunjokamiesluokka. Todella mielellään saa kommentoida, Lindholm kannustaa.

Instagram-kanava kannattaa ottaa seurantaan joka tapauksessa, sillä sieltä pääsee aina kurkkaamaan valokuvia kunkin jakson seikkailuista.

Monista lajeista innostuneen Lindholmin oma unelmien seikkailu olisi sellainen, jossa liikutaan monia eri lajeja harrastaen pitkä matka pitkällä aikavälillä paikasta A paikkaan B.

Podcast-idea syntyi Perun vuoristossa

Joskus parhaat ideat syntyvät silloin, kun ei saa unta. Näin Seikkailun Jokamiesluokkakin sai alkunsa – tarkemmin sanottuna teltassa jossakin Perun vuorien korkeilla rinteillä.

– Siellä ylhäällä yöunet jäivät aika heikoiksi. Yöllä sain valvoessa sitten idean omasta podcastista. Ideoin yön aikana podcastin aiheen, nimen, alkutunnarit, ensimmäiset haastateltavat ja käytännössä kaiken, Lindholm muistelee.

Aamun koittaessa yön ideointimyrsky oli hetkeksi unohtunut, kunnes kaikki palasi mieleen.

– Aloin intoilla tyttöystävälleni, että arvaa mitä yöllä keksin. Otin saman tien yhteyttä muutamaan kaveriin ja pyysin haastateltaviksi. Ja tietenkin he suostuivat, kun pääsisivät puhumaan omista intohimolajeistaan, Lindholm naurahtaa.

Retkipaikkaan Lindholm on törmännyt ensimmäisen kerran vuosia sitten. Sekä Retkipaikka että Seikkailun Jokamiesluokka ovat tahoillaan halunneet inspiroida ihmisiä lähtemään luontoon ja suuntaamaan seikkailuihin, joten ajatus yhteistyöstä syntyi.

– Minulle oli tärkeää myös vastuullisuusnäkökulma. Vaikka podcastissa ei keskitytä esimerkiksi roskattomaan retkeilyyn, se on aiheena tosi tärkeä. Olin huomannut että Retkipaikassa vastuullinen retkeily on isosti esillä, joten päätin ottaa yhteyttä. Toinen yhteistyökumppanini on vastuullisia retkeilyvaatteita myyvä suomalainen Weekendbee.

Poimintoja aiemmilta kausilta

Haastateltavat Seikkailun Jokamiesluokkaan ovat löytyneet kuka mistäkin – eräs jopa autiotuvan vieraskirjasta.

– Se oli ihan uskomattoman jännä juttu. Olin Suomunruoktun autiotuvalla Urho Kekkosen kansallispuistossa ja löysin sieltä Vesa Niemisen merkinnän, jossa mies kertoi olevansa vuoden yksinvaelluksella Lapissa. Onnistuin saamaan Vesaan yhteyden, ja haastattelun aikaan hän oli autiotuvalla Savukoskella, Lindholm muistelee.

Voit kuunnella Niemisen haastattelun tästä.

Podcast-haastatteluja on tehty erilaisissa olosuhteissa. Vesa Niemiselle soiteltiin savukoskelaiseen autiotupaan, Toni Lundin (kuvassa) seikkailuista kuultiin studiossa. Lund on pyöräillyt halki arktisen Alaskan, jakso löytyy tästä. Kuva: Lundin kotialbumi.

Lindholm on ilahtunut ja vaikuttunut siitä, kuinka paljon erilaisia seikkailijoita Suomesta löytyy. Yksi haaveilee Himalajasta ja toiset ylittävät Grönlannin, Alaskan tai Amerikan lihasvoimin, mutta myös Suomen rajojen sisäpuolella on koettu mahtavia seikkailuja.

– En ollut itse ainakaan esimerkiksi tiennyt, että Suomen halki voi meloa, mutta Jukka Saukko meloi järviä ja jokia pitkin Nuorgamista Kotkaan ja jatkoi siitä vielä Hankoon. Toinen aivan mahtava tapaus oli Timi Hellman, joka SUP-lautaili Suomen rannikon ympäri Venäjän rajalta Tornioon. Tuollainen ei olisi tullut mieleenkikään, Lindholm hehkuttaa.

Jukka Saukon jakson löydät tästä ja Timi Hellmanin tästä.

Lindholmilla ei itsellään ole tällä hetkellä suunnittelussa mitään suurempaa seikkailua, johon hän valmistautuisi. Kuitenkin tapaus Hellman vaikuttaa saaneen aikaan erään ajatuksen, joka toteutuessaan olisi melkoinen Suomi-seikkailu.

– Jos talvet olisivat ennustettavia ja jatkossa samanlaisia kuin tämä, voisi ajatella leijalautailua tai retkiluistelua Suomen rannikon ympäri. Se olisi kyllä todella hard core -seikkailu, Lindholm nauraa.

Uusi näkökulma tuttuihin maisemiin voi johtaa seikkailuun

Uusista lajeista herkästi innostuva Lindholm harrastaa muun muassa leijalautailua ja -hiihtoa eli kiteä, mäkirullalautailua eli longboardia, purjehdusta sekä melontaa. Lindholmin unelma on, että hänen podcastinsa innostaisi muitakin ihmisiä seikkailemaan.

– Minusta on jotenkin uskomattoman siistiä se, kun joku valmistelee unelmiensa seikkailua niin että siihen voi mennä vuosikausia. Minuakin kiehtoo seikkailussa mahdollisuus pitkän ajan ja pitkän matkan reissuun paikasta A paikkaan B. Mitä suuremmalta kartalta reittinsä saa näyttää, sen parempi, Lindholm nauraa.

Hän kuitenkin korostaa heti perään, ettei seikkailun onnistumista mitata sadoissa tai tuhansissa kuljetuissa kilometreissä tai muissa valtavissa uroteoissa.

– Seikkailu voi alkaa jo siitä, että alat katsoa omaa lähiympäristöäsi jollain uudella näkökulmalla. Minulle riitti, että hankin maastopyörän – yhtäkkiä koin kaikki tutut reitit aivan uudella tavalla. Ja Johannes Laitilan tapaus on aivan loistava esimerkki myös. Johannes kävelee kaikki Helsingin kadut päästä päähän aakkosjärjestyksessä ja kirjoittaa siitä blogia, Lindholm kertoo.

Johanneksen haastattelun pääset kuuntelemaan tästä.

Tietyt elementit, kuten ehkäpä ainakin pienet vastoinkäymiset, ovat osa seikkailun tuntua. Samoin se, että kohteeseen pääsemiseksi pitää nähdä ainakin hieman vaivaa.

– Maisema tunturin huipulta näyttää aivan erilaiselta silloin, jos olet kävellyt sinne, kuin jos olet tullut autolla. Maisema pitää ansaita, että syntyy seikkailun tuntua, Lindholm miettii.

Lasten kanssa seikkailun elementit löytyvät omanlaisinaan.

– Rakastan retkeillä lasteni kanssa ja nähdä, miten paljon he siitä nauttivat ja miten innoissaan he ovat sellaisistakin asioista, jotka itselle tuntuvat yleensä tavallisilta. Se on aivan mahtava fiilis.

Ota Seikkailun Jokamiesluokka seurantaan!

Seikkailun Jokamiesluokka Spotifyssa

Seikkailun Jokamiesluokka Instagramissa

Retkipaikka Instagramissa – nostamme uudet jaksot aina Tarinoihin

Tervemenoa tutustumaan jaksoihin ja kuuntelemaan!

Artikkeli: Jonna Saari

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.