Miten kellään on pokkaa roskata luontoa? Nuuksio Plogging kutsuu lenkkeilemään ja keräämään roskia yhdessä

Viime syksynä Johanna Hakala-Kähärillä paloi pinna. Hän oli mukana järjetämässä suunnistusleiriä Nuuksiossa ja viemässä rasteja metsään, kun kohtasi todella ikävän näyn: valtavasti luontoon heitettyjä roskia.

Valitettavasti kyse ei ollut yksittäistapauksesta. Johanna asuu Veikkolassa, aivan Nuuksion kansallispuiston kupeessa. Hän oli jo pitkään pannut merkille, että kaikki eivät nauti luonnosta sen parasta ajatellen: luonnosta löytyi jatkuvasti roskia. Surullisin tapaus paljastui Retkipaikassakin esitellystä Vähä-Hauklammen luolasta, josta Johanna löysi tyhjiä muovipulloja sekä valtavan muovisen pressun sullottuna luolaan.

– Hermo meni ja päätin tehdä asialle jotain. Olin lukenut Ruotsista liikkeelle lähteneestä Ploggingista eli lenkkeilystä, jossa keräillään samalla roskia pois luonnosta. Päätin luoda Nuuksioon oman Plogging-ryhmän, Johanna kertaa.

Hän loi kaikille avoimen Nuuksio Plogging -ryhmän Facebookiin. Koska maaliskuussa kevät paljastaa jälleen pienimmätkin roskat luonnosta ja tienpientareilta, on Nuuksio Plogging -Facebook-sivu tämän kuun blogivalintamme.

Nuuksio Plogging -ryhmään liittyminen ei vaadi kirjautumisia, ilmoittautumisia saati jäsenmaksuja. FB-ryhmässä ilmoitetaan, milloin ja mistä seuraavaksi lähdetään plogging-lenkille. Mukaan halutessaan riittää, että saapuu oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Tavalliset, säänmukaiset lenkkivarusteet riittävät varusteiksi. Sekä tietenkin pussi roskia varten!

Nuuksio Ploggingin ensimmäiset roskankeruureissut tehtiin viime syksynä pimenevistä illoista välittämättä. Ryhmän jäsenmäärä alkoi nopeasti kasvaa.

– Kavereissani on paljon polkujuoksijoita ja suunnistajia, joten jäseniä tuli heti aika paljon. Olimme tästä alusta saakka todella innoissamme, ja toivotamme mielellämme ryhmään uusia lenkkeilijöitä, Johanna sanoo.

Nuuksio Ploggaajilla on edessään nyt ensimmäinen yhteinen kesä. Johanna uumoilee lenkkitahdin asettuvan maksimissaan yhteen lenkkiin viikossa. Pessimistit saattaisivat kysyä, että eivätkös roskaajat ala nyt roskata kahta kauheammin, kun tietävät, että joku tulee ja siivoaa. Johanna ei näe asiaa niin.

– Itse en ensinnäkään sitä usko, ja toisekseen, ei tuollaisella ajattelumallilla voi elämässä tehdä oikein mitään.

Johanna ei ymmärrä, miten kenelläkään on pokkaa roskata luontokohteita, joissa selvästi roskaajat itsekin retkeilevät.

– Piittaamaton asenne siinä on pakko olla takana. Ihmettelen, että mikä palikka siitä välistä puuttuu, kun kuitenkin itsekin tullaan nauttimaan luonnosta, mutta sitten ei välitetä yhtään siitä, että miltä paikka näyttää oman retken jälkeen.

Nuuksio Ploggingin toimintaan voi tutustua Mennään Metsään -tapahtumassa 14. huhtikuuta kello 10–13 Luontokeskus Haltiassa, jossa Johanna ystävineen on esittelemässä porukan toimintaa. Lisäksi Nuuksio Plogging järjestää omat kauden avajaiset 21. huhtikuuta alkaen klo 10 Hotelli Nuuksion edestä. Tuolloin erivauhtiset lenkkeilijät – myös lapset ja kävelijät – pääsevät kokeilemaan ploggingia ohjaajan vetämillä lenkeillä.

– Meillä on silloin vetäjät erilaisille vauhtiryhmille ja tarjolla eripituisia lenkkejä. Suunnistustaitoiset vetäjät varmistavat, että jokainen pääsee nauttimaan luonnosta ilman eksymisen pelkoa. Ja onhan yhdessä lenkkeily aina hauskaa! Saamme silloin ison alueen siivottua, Johanna iloitsee.

– Avajaisiin osallistujat saavat myös Nuuksio Plogging -kangasmerkit. Hotelli Nuuksiossa on myös mahdollista lounastaa ja käyttää hotellin kylpyläpalveluita alennettuun hintaan, Johanna vinkkaa.

Tutustu Nuuksio Plogging -Facebook-ryhmään tästä.