Dactical Zero on suomalainen urbaaniretkeilijän monitoimireppu – testasimme sen ominaisuudet

Yhteistyössä Dactical

Olin jo tovin kaivannut uutta reppua käyttöön niin töihin kuin vapaa-ajallekin. Kuin tilauksesta, suomalainen Dactical tarjosi testattavaksi heidän valmistamaansa Zero-reppua. Otin siis repun testiin oikein mielelläni, koska pidin heti heidän armeijatyylisestä mallistaan. Muutenkin pidän armeijatyylisistä repuista, joten tämähän tuntui itselle sopivan kuin nenä päähän.

Aikaisempi reppuni oli halvempia markkinoilla olevia reppuja, jonka istuvuus omaan selkään oli aika huono. Lisäksi moneen lokeroon tuntui häviävän tavaraa. Ajoihan se töissä asiansa siltä osin, koska sitä ei juurikaan tarvinnut selässä kantaa. Mutta vapaa-ajalla en sitä halunnut käyttää ollenkaan.

Dacticalin repussa ensimmäisenä huomion kiinnittivät viilekkeet ja suuri pääosasto, jonka tilavuudeksi ilmoitettiin 28 litraa. Joten tämähän on loistava matkareppukin.

Reppu saapui helmikuussa käyttööni ja ensivaikutelma oli hyvin positiivinen. Repun 600D-polyesterikangas tuntui todella jämäkältä ja vahvalta. Lisäksi sille oli ilmoitettu 8000 mm vesipilariarvo. Reppu kestänee kyllä rankemmat sateet hetken varmasti, mutta läpimärkänä sisustakin taatusti kastuu.

Reppu on varustettu Molle/PALS-kujastolla, joten tarvittaessa reppuun saa kiinnitettyä lisäpussukoita. Tikkaukset vaikuttavat jämäköiltä ja kestäviltä. Kujastoa löytyy kannen taskujen päältä sekä sivutaskuista.

Repun pääosasto avautuu lähes kokonaan, minkä vuoksi se onkin helppo pakata. Sisältä reppu on aika kirkkaan punainen, mikä auttaa ainakin näkemään pienetkin tavarat hyvin. Lisäksi sisäpuoli on verhoiltu siistiksi, eikä ompeleita ja ylimääräistä kangasta näy ollenkaan. Kannessa on sisäänommeltu ohut levy, joka joustaa hyvin ja antaa jämäkkyyttä. Selkäpuolella on alakautta pujotettu solumuovinen pehmike, jonka voi tarvittaessa poistaa tai korvata jäykemmällä. Päälokerossa on kaksi mesh- eli verkkotaskua, joiden reunanauhat joustavat hyvin. Nauhat pitävät tavarat paikoillaan taskussa. Selkäpuolen tasku on hieman kannen taskua tilavampi.

Selkämyksen puolella on tietokoneelle tarkoitettu tasku, joka on kaksiosainen. Taskuun on ilmoitettu sopivan jopa 17-tuumainen läppäri. Selkämyksessä on pienet toppaukset laidoilla.

Repun päällä olevan jämäkän kantokahvan vieressä on pieni, reilun nyrkin kokoinen tasku, jossa kulkevat mukavasti esimerkiksi avaimet. Taskussa ei ole avainpidikettä.

Molemmin puolin reppua on tilavahkot thermo-taskut, jonne mahtuu noin 0,5-litrainen pullo mainiosti. Tilavuudeltaan taskut ovat 0,75 l. Taskut pitävät siis juoman kylmänä tai kuumana jonkun aikaa.

Kansipuolella on kaksi taskua, joista ylimmäinen pienempi avautuu lähes kokonaan. Molemmin puolin on vetoketjulliset pienet verkkotaskut.

Pussille tarkoitetut nepparit

Alempi tasku avautuu puoliksi ja on suhteellisen tilava. Taskussa on neppareilla kiinnitettävä vedenpitävä pussi, jonka voi sulkea erikseen narulukolla kiinni. Muuten taskussa ei ole mitään erillisiä taskuja sisällä esimerkiksi kynille tai muulle pientavaralle.

Viilekkeet ovat muotoillut ja mukavasti pehmennetyt. Ne ovat säädettäväissä ainoastaan yhdestä kohdasta. Repun yläosassa viilekkeet ovat leveälti kiinni ja ovat niin sanotusti yhtä puuta. Niskan takana viilekkeet tekevät poikkeuksellisesti kaaren, eivätkä ole päistään erikseen kiinni. Viilekkeissä on myös Molle/PALS-nauhastoa, sekä irroitettava rintahihna. Repussa ei ole lantiovyötä ollenkaan, joten tämä rajoittaa kuljetettavan tavaran painoa.

Vetoketjut ovat jämäkät YKK-merkkiset. Kaikki taskut ovat varustettu kahdella vetoketjulla, paitsi kannen isotasku sekä päällä oleva avaintasku.

Reppu käytössä

Reppu on ollut mukanani pääasiassa töissä. Kankaan kestävyys on ollut kiitettävää, koska reppu on ollut monesti työkalujen ja muiden terävienkin tavaroiden päällä. Sisustakin on pysynyt hyvässä kunnossa, vaikka repussa on paikoin kulkenut ruuvimeisseleitä, ruuveja ja muita työkaluja.

Sivutaskuissa ovat kulkeneet juomapullot. Niihin mahtuu myös litran kokoinen Nalgene-pullo, joskin sisäpuolen tilavuuden kustannuksella. Nämä termotaskut ovat pitäneet juomat kylmänä ainakin pari tuntia. Myös juotavat jugurtit on pysyneet suhteellisen kylmänä saman ajan.

Kangas on ollut kestävää, vaikka se onkin pyörinyt autossa työkalujen ja tarvikkeiden päällä. Likaantumista ei voi estää, mutta vedenpitävä kangas on helppo pestä.

Repun päätasku on todella tilava ja sinne pystyy pakkaamaan tavarat hyvin. Sisällä on hyvät, joskin vähän joustavat verkkotaskut ryhmittämään pienempiä tavaroita.

Kannen pieni tasku on jaettu kolmeen osaan, kaksi vetoketjullisella verkkotaskulla ja keskiosaan pääsee käsiksi suoraan. Ainakin pienemmät osat ja puhelimien johdot ovat täällä kulkeneet mukavasti mukana.

Kannen isotasku sisältää nepparit, joihin saa kiinni vedenpitävän pussin. Muuten taskussa ei ole muuta, kaipasin eniten kynille omaa osastoa tai pidikkeitä. Vedenpitävä pussi on hyvä, joskin saumat saattavat tihkua läpi. Testasin pussin täyttämällä sen vedellä, ja ompeleet vuotivat jonkun verran. Niinpä pussi soveltuu esimerkiksi märkien vaatteiden tai vastaavien kuljetukseen, joskin suositeltavaa on puristaa ne suhteellisen kuiviksi varulta. Pussi on varustettu narulukolla.

Kantokahvan vieressä oleva pieni avaintasku ei sisällä avainpidikettä, mikä on itselleni pieni harmi. Tasku on kumminkin tilava, käteni mahtui sinne hyvin, joten puhuttaneen noin puolen litran tilavuudesta. Kantokahva on mukava ja jämäkkä.

Selkäpuolella on läppärille iso tasku, jonka vetoketju piiloutuu hyvin viilekkeiden alle. Tuotetiedoissa mainitaan sinne mahtuvan jopa 17-tuumainen läppäri, mutta omani tai avopuolisoni 15-tuumaiset läppärit mahtuivat sinne juuri ja juuri. Selkätaskussa on myös erillinen tasku esimerkiksi kansiolle tai papereille.

Viilekkeet on mukavasti pehmustettu, ja niskan kohdalla menevä kaari auttaa pitämään viilekkeet kohtuullisen hyvin paikallaan. Tarkoitan tällä sitä, etteivät viilekkeet juurikaan yritä tällaisella isolla miehellä liukua olkapäitä kohden niin helposti. Viilekkeissä on myös joustavalla osalla varustettu rintaremmi. Rintaremmi on hyvä, ja joustavan osan ansiosta elää kävellessä. Ainoa moite siitä, että remmit tuppautuvat tippumaan irtiollessa alas, ja on pieni homma saada ne säätösolkien ohi joka kerta. Viilekkeissä olevat mollelenkit ovat eri suuntiin neulotut, joten hihnoja ei voi pujottaa niiden välistä kiinni.

Selkäosa on hieman pehmustettu ja pehmikkeet kohoavat vähän tason yläpuolelle. Pientä hengittävyyttä voi löytyä. Itsellä kyllä paita kastui tämän ollessa selässä.

Pakkasin reppuun myös yhden yön tarvikkeet metsäreissua varten. Tavarat mahtuivat nippa nappa. Sisältöön kuului riippumatto, tarppi, alus- ja päällyspeitto, keittovälineet, kaasu ja keitin, vaatteita ja ruokaa. Taskuissa oli työkaluja.

Painoa tuli noin 10 kiloa reppu mukaan lukien. Mutta ongelmaksi koitui selkämyksen puolen ohut levy, jonka takia selkämys tuntui muhkuraiselta tavaroiden painaessa selkää vasten. Vaihtamalla paksumman levyn ei ongelmaa varmaankaan esiintyisi. Painon takia myös repun istuminen omaan selkään oli huonompi. Reppu tarvisisi tässä vaiheessa lantiovyön. Arvelisin, että reppu on hyvä maksimissaan 9 kg luokkaan. Muuten käytössä ollessa reppu istuu ja on mukava selässä. Läppärin ollessa taskussaan, ei selkämys muotoudu niin hyvin selkään, mutta on silti mukava kantaa.

Repun muodon takia en ole varma onko molle-kujastolla käyttöä lisäpussien kanssa. Reppu on leveä, matala ja tulee aika paljonkin ulos selästä. Näkisin kujaston paremmin käytössä esimerkiksi kamerajalustan tai vaikka puukon kiinnitykseen sopivana.

Yhteenveto

Dactical Zero on osoittautunut kolmen kuukauden käytön aikana kestäväksi ja monipuoliseksi repuksi. Kangas on kestänyt hyvin ja repun istuvuus kohtuullisilla kuormilla on ollut erinomainen. Thermotaskut tuntuvat pitävän juomat jonkin aikaa kylminä, tosin en ole päässyt testaamaan tätä ihan kesähelteillä.

Repun pääosasto on todella tilava verkkopusseineen, ja myös kannen taskut ovat sopivan tilavat. Vedenpitävä pussikin on varmasti päiväretkillä kätevä, jos tulee pulahdettua uimaan. Isompi kannen tasku voisi sisältää pidikkeet kynille ja mahdollisen pienen lisätaskun esimerkiksi passille tai muulle pienesineelle.

Kokonaisuus on mielestäni toimiva Zerossa, ja jostain syystä näkisin tämän eräänlaisena urbaaniretkeilijän reppuna. Tämä sopii myös matkarepuksi, koska kansi aukenee lähes kokonaan, on siihen helppo pakata tavarat reissuun.

Reppuun on saatavana myös lisäpusseja mollekiinnityksiin ja valokuvaajille sisälle saa lisäosina seinämät, jolla saa linssit ja kamerat ryhmiteltyä siististi.

Dactical julkaisee piakkoin repusta hieman parannetun version, josta löytyy muun muassa kaipaamani avainpidike.

Ja niitä speksejä kehiin:

  • Pääosaston tilavuus 28 l
  • 2 thermotaskua, 0,75 l /puoli
  • 9 litran kokoinen vedenpitävä pussi
  • Selkäpuolella 15-tuumaiselle läppärille ja papereille oma tasku
  • Pieni tasku avaimille tai lompakolle repun päällä
  • Pieni tasku jossa vetoketjulliset verkkotaskut
  • Ergonomisesti suunnitellut viilekkeet

Materiaali : 600D Polyesteri jossa 8000mm vesipilariarvo

Mitat : Leveys 380mm, Pituus 450mm, Syvyys 300mm

Paino : 1,24 kg

Saatavilla vain mustana, osanssi/punainen sisusta

Hinta : 189,00€

www.dactical.com/products/zero/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.