7 puuta, jotka Helsingissä kannattaa nähdä

Helsinki on täynnä tarinoita. Niitä löytyy myös puistoista ja metsistä. Vanhimmat puut ovat kasvaneet jo vuosisadan, ennen kuin Helsingistä tuli Suomen pääkaupunki. Siksi Helsingistä löytyy puita, joihin liittyy kiehtovaa historiaa, uskomuksia ja ennätyksiä. Kaupungissa kasvaa myös koko joukko lajinsa suurimpia puita Suomessa.

Kuninkaan istuttama tammi

Kuninkaantammenpuistossa kasvaa kaunis, rahoitettu tammi, jonka mukaan puisto on saanut nimensä.

Tarina kertoo, että tuon puun istutti itse Ruotsin kuningas Kustaa III 1700-luvun lopulla. Sitä emme tiedä, miksi hän puun juuri siihen istutti, mutta kaunis se on. Puu on nähnyt paljon vuosisatojen aikana, mutta edelleen se seisoo ylväänä vuosisataisen kulkureitin varrella.

Missä? Kuninkaantammenpuisto, Vantaanjoen Pitkäkosken lähellä

Suomen komein päärynäpuu

Herttoniemen kartanon puistossa kasvaa kenties Suomen komein päärynäpuu. Se on puistossa lajinsa viimeinen.

Alkuperäiseen kartanon puutarhaan kuuluivat marjapensaat ja hedelmäpuut, mutta niistä ei ole jäljellä muita kuin tämä yksi. 1800-luvulla istutettu puuvanhus onkin ehtinyt melkoisiin mittoihin. Ympärysmittaa sillä on 277 senttiä ja korkeutta runsaat 15 metriä, joten ylimmät päärynät eivät ole aivan helposti ulottuvilla.

Missä? Herttoniemen kartanon puisto, kaartano rakennuksen lähellä

Laajasalon uhrimänty

Laajasalossa ostoskeskuksen takana seisoo pienellä aukiolla puu, joka tuntuu eksyneen keskelle betonielementtejä. Se on ollut siinä kuitenkin kauan ennen niitä, eikä kyseessä ole mikä tahansa petäjä.

Perimätieto kertoo, että se ollut paikalla ennen muinoin sijainneen talon haltijapuu. Sellaista puuta ei ole kaadettu, vaan varjeltu, ja sille on annettu uhreja turvaamaan terveyttä ja menestystä. Tavat uhrata ovat vaihdelleet alue- ja puukohtaisesti. Valitettavasti perinne on tämän puun osalta katkennut, eikä enää tiedetä, kuinka tälle puulle on uhrattu. Ehkä lahja on asetettu kaarnan koloihin, ehkä puun juurelle?

Missä? Laajasalon ostoskeskus, K-marketin takana

Eiran tyrnipuu

Erittäin terveellisistä marjoistaan tunnettu tyrni on tavallisesti pensas. Merisataman tyrni on hyvin poikkeuksellinen, kasvutavaltaan puumainen ja tyrnimaailmassa todellinen jättiläinen.

Tavallisesti tyrni on enintään reilut pari metriä korkea, mutta Eiran tyrnillä on mittaa peräti 7 metriä ja tyven ympäryskin yli metrin. Aikanaan sen suunta on ollut ylöspäin, mutta aika on purrut sen ryhtiä, ja nykyään se kumartaa enemmän vaakatasossa merta kohden.

Missä: Eira, Merisataman rannassa Sirpalesaarta vastapäätä

Helsingin suurin mänty

Laajasalo on oikea Helsingin seudun merkittävimpien puiden keskittymä. Niinpä ei ole yllätys, että saarella kasvaa todennäköisesti Helsingin suurin mänty.

Aivan Vartiosaaren laiturille vievän tien varressa, kaupunkimetsäksi hämmästyttävän tunnelmallisen kuusikon keskellä seisoo ylväs puu. Vuonna 2003 sen tyven ympärysmitta oli 365 senttiä ja korkeutta puulla oli peräti 28 metriä.

Missä? Laajasalo, Reposalmentien varressa uimarannan luona, vähän ennen Vartiosaaren laituria

Pohjois-Haagan jättiläiskäärmekuusi

Käärmekuusen oksat ovat pitkiä, mutkaisia, melkein haarattomia ja alaspäin roikkuvia. Se on yksi tavallisen metsäkuusen harvinaisista erikoismuodoista.

Vielä poikkeuksellisemmaksi tämän puun tekee sen koko: käärmekuusi ei yleensä kasva yli 15-metriseksi, mutta tällä on pituutta yli 25 metriä. Kasvupaikassaan se ei harmillisesti pääse oikein oikeuksiinsa. Käärmekuusia kauneimmillaan pääsee sen sijaan ihastelemaan Meilahden arboretumissa, jossa on peräti 2 komeaan mittaan varttunutta käärmekuusiryhmää.

Missä? Pohjois-Haagassa, Näyttelijäntien ja Kaupintien kaakkoispuolen puistossa

Helsingin paksuin puu

Tämän vankan ja vanhan tammen tyven ympärysmitta on jo 1957 ollut 440 senttiä. Vuonna 2013 ympärysmitta oli kunnioitettavat 616 senttiä, pituudeksi mitattiin 22 metriä. Se on siis Helsingin paksuin yksirunkoinen puu.

Puujättiläisen nähdessään on helppo ymmärtää, miksi tammea on pidetty muinoin pyhänä ukkosenjumalan puuna. Helsingin erikoisin puu on niinikään tammi. Tuo yksilö löytyy Ravintola Kaisaniemestä, jonka terassin läpi se kasvaa. Talin jättiin verrattuna se on kuitenkin vielä pieni poikanen. Helsingin paksuin puu on Tuurholman puistossa kasvava monirunkoinen tervaleppä, ympärysmitaltaan 703 senttiä.

Missä: Talin kartanon alueella, golf-kentällä kerhorakennuksen takana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.