Enkelinpesäkivi – kalliomaalaus ja vainottujen piilopaikka, Juva

Läksin Neitvuorelta takasin päin ja ajelin Hiidenmaantielle, josta käännyin Tervaniementielle ja vielä Kannuslahentielle. Tästä risteyksestä löytyi jo opaste Enkelinpesälle.

enkelinpesa2

Parkkeerasin auton kartan kalliomaalausmerkin eteläpuolelle. Tiellä lenteli useita enkelin alkuja.

enkelinpesa3

Olin selvästi oikealla suunnalla.

enkelinpesa4

Oli monen sorttista enkelin poikasta. Kävelin tietä pari sataa metriä koilliseen ja tien vierestä löytyi viitta, joka johdatti jyrkkää mäkeä ylöspäin.

enkelinpesa5

No, jopas löytyi hieno paikka. Kivellä oli sienestäjiä lueskelemassa vieraskirjaa. Kyselin ettette vaan ole enkelin poikasia?

enkelinpesa6

Enkelinpesäkivi on jääkauden aikainen siirtolohkare, joka perimätiedon mukaan on antanut suojaa vainoojilta isonvihan aikaan.

enkelinpesa7

Lippaluolan seinässä aivan penkkien yläpuolella on kalliomaalaus. Maalattu alue on metrin korkeudella ja metrin verran leveä. Maalaus koostuu kuvioiden katkelmista. Mahollisesti maalauksessa olisi katkelma n. metrin mittaisesta ihmishahmosta. Kivi olisi saanut nimen juuri enkeliä esittävän maalauksen mukaan.

Eipä tuosta saanut mitään selvää vaikka kuinka yritin kuvaa käsitellä. Jäkälä peittää maalauksen lähes kokonaan. Tämä on ollut kivikauvella mahollinen palvontapaikka – seita.

enkelinpesa8

Lippa tarjoaa hyvän suojan nuotiopaikalle ja kiven halkeamat polttopuille liiterin.

enkelinpesa9

Kiven vieressä on Metsänväkitaival-vaellusreitin autiotupa. Aika askeettinen maalattioineen ja pressuvuorauksineen. No, tuvassa yöpyy ainakin kuivana.

enkelinpesa10

Lohkare on haljennut useasta kohtaa ja rakoihin jää pari erillistä luolaa.

enkelinpesa11

Lohkareen puoliskojen keskellä olevaa luolaa kutsutaan Enkelinpesäksi, koska kivi erään tarinan mukaan muistuttaa enkeliä.

enkelinpesa12

Suurempi rakoluolista on varsin tilava ja pitäisi hyvin retkuilijan kuivana sateella.

enkelinpesa13

Päätin vielä tarkastaa läheisen Pitkäjärven laavun (kartta) uimapaikan toivossa. Helteinen keli oli saanut hien liikkeelle.

Laavu ja Enkelinpesäkiven autiotupa kuuluvat Metsänväkitaival-retkeilyreitistöön (reittikuvaus), joka alkaa Mikkelin Neitvuorelta ja loppuu Juvan Koikkalan kylälle. Tosin Pälpäsalmen ylitykseen tarvitsee tilata vene.

enkelinpesa14

Pitkäjärven väreilevä pinta kutsui houkuttelevasti pulahtamaan, mutta lahonnut laituri ja mutapohja käänsivät suunnitelmat. Ajelin kottiin ja pistin saunan lämpiämmään.

Enkelinpesäkivi kartalla. ETRS-TM35FIN-tasokoordinaatit N 6842315, E 542351.

Juttu julkaistu aiemmin Satunnainen Retkuilija -blogissa.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.